Zgodbe treh mariborskih podjetnikov: Od začetnega šoka in krize do novih idej

Urška Kereži
22.04.2020 17:28

Kaj jih je o preživetju na trgu naučila epidemija in kako se z izpadom prihodkov borijo v času #ostanidoma in #delooddoma? Predvsem pa, kako bo v prihodnje in kaj bo, če bo zdravstveni krizi sledila še finančna, smo povprašali znanega mariborskega frizerja in dva gostinca z nišno ponudbo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Frizer Manó Kolarič se je v koronakrizi lotil svojevrstnega izziva - strankam, ki se želijo znebiti neprivlačnega pogleda na izrastek, je začel pošiljati profesionalne barve.
Andrej Petelinšek

Kot mnogi so tudi oni v to krizo padli čez noč. Z danes na jutri. Natančneje iz nedelje na ponedeljek pred dobrimi petimi tedni, ko so jim, sprva mariborski župan in nato še vlada, prepovedali odkleniti vrata lokalov in jim naročili, da skupaj s strankami ostanejo doma. Pri tem pa pozabili na navodilo, kako preživeti na trgu, ki se je praktično zaustavil.
Kako dolgo bo še tako, ne ve nihče. Kot tudi ne, kakšna bo nova normalnost in kako bomo iz te zgodbe izšli. Bo to tudi z danes na jutri? Najverjetneje ne, saj ekonomske napovedi ne vzbujajo optimizma - po zdravstveni krizi nas najbrž čaka še večja in predvsem dolgotrajnejša finančno-ekonomsko-socialna kriza, trdijo strokovnjaki. Na trgu jo bodo z gotovostjo preživeli le prilagodljivi, ustvarjalni in iznajdljivi, dodajajo. Kako se bodo po tem, ko so jim strogi ukrepi odnesli zaslužek, v predalih pa pustili plačilne liste zaposlenih, odprte obveznosti do dobaviteljev in v skladišču kilograme pokvarljivega materiala, borili naprej, so premišljevali tudi trije manjši mariborski podjetniki. In porodile so se jim ideje.

Tekoči stroški plus plače zaposlenih

Za zaprtimi vrati frizerstva Mič Styling v Slovenski ulici stroški nastajajo še naprej in treba jih je poravnati. Propada tudi material, ki ga je po pretečenem roku veljavnosti treba zavreči. "Tako nas ostani doma mesečno stane 3000 evrov, h katerim je treba dodati še plače zaposlenih," razlaga frizer in direktor mariborskega Mič Stylinga Manó Kolarič. Zato seveda močno upa, da se bodo napovedi o vnovičnem zagonu frizerske dejavnosti po prvomajskih praznikih uresničile. Čeprav bodo zaščitni ukrepi, nošenje maske in razkuževanje rok, ostali.

Manó Kolarič
Andrej Petelinšek

V hladilnikih ostalo kar nekaj tort in pirinih sladic

Povsem negotova ostaja prihodnost gostincev. V tem času, ob odprtju letnih vrtov, bi zaslužili največ. "Po zaprtju kavarne in vinoteke smo bili v šoku, na to nihče ni bil pripravljen. Imeli smo občutek, da smo se znašli v nočnih morah, ko se bomo zbudili, pa bo vse spet po starem. Žal ni bilo tako," ponedeljkovo jutro, 16. marca, opiše Matija Krebs, direktor kavarne HiKoFi in vinoteke Polek v Tyrševi ulici.

Matija Krebs se je hitro prilagodil in začel izdelke dostavljati na dom.
Andrej Petelinšek
Tudi Bernard Šiško je novinec v prodaji iz naslanjača - v spletni trgovini trenutno ponuja 99 vrst čajev.
Andrej Petelinšek

Ohranjajo stik s strankami, kar je najpomembneje

Čeprav bo država z nekaterimi ukrepi pomagala pri reševanju ekonomskih posledic, so mariborski podjetniki dokaj hitro spoznali, da se bodo morali znajti tudi sami in se prilagoditi na novo realnost. "Ker h gostom že od otvoritve pristopamo drugače, nas tudi v teh časih podpirajo. Kljub ustavitvi družbenega življenja so namreč želeli piti našo kavo in vina ter jesti delikatese, zato smo se hitro prilagodili in izdelke po naročilu začeli s kolesi dostavljati na dom," pove Krebs.

Porasla spletna prodaja čajev in čajnega pribora

Da je tik pred uvedbo ukrepov vidno porasla spletna prodaja čajev in čajnega pribora, od filtrov, čajnih uric in celo čajnih servisov, pa je opazil Šiško, v prodaji iz naslanjača prav tako novinec. "Nekateri resni ljubitelji so količino nakupljenega čaja namreč celo podvojili, saj v najboljšem primeru 100 gramov čaja ob rednem dnevnem pitju zadostuje zgolj za kakšnih 10 do 14 dni." V spletni trgovini trenutno ponuja 99 vrst čajev, a že zadnja predkarantenska "nabava" je bila usmerjena predvsem v tako imenovane zdravilne vrste, je opazil Šiško.

Bernard Šiško
Andrej Petelinšek

Profesionalne barve za lase prvič na dom

Povsem svojevrstnega izziva pa se je v koronakrizi lotil Kolarič - pošiljanja profesionalnih barv strankam, ki se želijo znebiti neprivlačnega pogleda na izrastek, čeprav so doma. Že prvi teden po zaprtju so vprašanja, kakšno barvo kupiti v trgovini, vztrajno deževala. "Las se po barvanju z izdelki iz trgovinske ponudbe obnaša popolnoma drugače in postane 'mrtev', sestavine v produktih so namreč najcenejše, slabe kakovosti in dosti agresivnejše kot v profesionalnih izdelkih," trdi Kolarič. Tako se je pošiljanja lotil kar sam, čeprav projekt ni bil lahek.

Med željami in realnostjo

Da se bomo nekega jutra vendarle prebudili in ugotovili, da so bile samo mučne sanje, si seveda želijo vsi trije. "Premagali in pozabili smo španske, prašičje, ptičje gripe in bomo še to. Z neverjetno disciplino, ki ni bila samo plod strahu, temveč tudi socialnega zavedanja in čustvene inteligence, smo že zdaj zajezili epidemijo in zmanjšali posledice na minimum. Zato srčno upam, da bomo takšno energijo porabili še za kaj drugega," razmišlja Šiško, medtem ko si radovedno predstavlja, kdo bo prvi prikorakal skozi ponovno odklenjena vrata, kakšno bo prvo naročilo in, seveda, ali se bodo vsi gostje postopoma vrnili.

Paket za dostavo iz vinoteke Polek
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.