Zgodila se je še ena Operna noč v Mariboru: Dogodek, ki ti enostavno zleze pod kožo

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
09.06.2024 08:20

Noč, ki ji ni para, poreče marsikateri Mariborčan ali Mariborčanka ob misli na kulturni dogodek, ko se promenada parka spremeni v veliko koncertno prizorišče, klasična glasba pa peplavi mestne ulice.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pod taktirko dirigenta in umetniškega direktorja Simona Krečiča so pripravili kar nekaj glasbenih presenečenj, med katerimi so odzvanjale znane melodije iz priljubljenih oper in operet.
Sašo Bizjak

"Se tukaj gre v Mestni park?" je že včeraj dopoldan v mestu pravo pot do promenade, kjer se je pozno zvečer začela v Mariboru nepogrešljiva tradicionalna Operna noč, letos že deveta po vrsti, iskal mlad par iz Gorice. Za prireditev, ki naznanja novo operno sezono Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor, sta slišala od prijateljev in kot ljubitelja "dobre stare" klasične glasbe sklenila, da jo letos morata doživeti v živo. In takšnih, ki so v mestni park prispeli že uro ali še več pred velikim in brezplačnim kulturnim dogodkom, ni manjkalo. Da bo obisk izjemen, so nakazale tudi kolone vozil, ki so se po polžje prebijale skozi središče mesta, tudi zaradi spremenjenega prometnega režima v Mladinski ulici.  

Cvilakovo je nadomestila Auguštanova

Dobre pol ure pred dogodkom na promenadi več ni bilo najti prostega mesta, tudi zelenice ob njej so bile prepolne ljudi. Nekateri so razgrnili piknik odeje, spet drugi so s seboj prinesli zložljive stole in ležalnike, najbolj domiselni so si omislili viseče mreže, ki so jih izobesili med drevesa. Kar nekaj jih je v park prišlo v popolni opremi, tudi s pijačo in jedačo ter seveda z obveznimi dežniki, da jih ne bi presenetilo muhasto vreme. Prišli so otroci, mladi, družine, starejši, tudi v družbi hišnih ljubljencev. Skratka, operni večer je spet povezoval in navduševal na tisoče obiskovalcev.

Ne na promenadi, tudi na zelenici ni bilo več dobiti prostega mesta. 
Sašo Bizjak

Simfonični orkester SNG Maribor, solista Domen Križaj, bariton, in solistka Darija Auguštan, sopran, sicer vzhajajoča operna zvezda iz Zagreba, ki je v zadnjem trenutku nadomestila sopranistko Sabino Cvilak, ta zaradi bolezni ni mogla nastopiti, ter zbor Opere SNG Maribor pod taktirko dirigenta in umetniškega direktorja Simona Krečiča so pripravili kar nekaj glasbenih presenečenj, med katerimi so odzvanjale znane melodije iz priljubljenih oper in operet, kot so Prodana nevesta, Rusalka, Seviljski brivec, Venera v svili, Tosca, Čarobna piščal in Lucia di Lammermoor. Tudi za ljubitelje orkestralne glasbe je bilo poskrbljeno. V prvi vrsti na sediščih pred velikim koncertnim odrom pa so glasbenikom v družbi mariborskega župana Saše Arsenoviča prisluhnili tudi kulturna minitrica dr. Asta Vrečko, finančni minister Klemen Boštjančič ter ministrica za digitalno preobrazbo dr. Emilija Stojmenova Duh. 

Sašo Bizjak
Sašo Bizjak
Sašo Bizjak

Ravnodušni niso bili niti Finci

"Ta dogodek je nekaj, kar ti enostavno zleze pod kožo. Ko enkrat doživiš to glasbo sredi tako lepega ambienta kot je Mestni park in v to v vsaj zame najlepšem mestu na svetu, potem enostavno samo čakaš, da mine leto in se zgodi nova Operna noč. Kajti vsaka naslednja še bolj navduši, venomer prinese nekaj novega, svežega, nepozabnega," je nad kulturno prireditvijo, ki ji po besedah številnih obiskovalcev ni para, navdušena opisala Mariborčanka Marija. Tudi prijatelja iz študijskih klopi Martin in Jakob, ki sta v Maribor prispela iz Slovenske Bistrice, sta bila mnenja, da je to prireditev, za katero si želiš ponovitve - prvič sta opernim napevom v parku prisluhnila pred dvema letoma, od takrat sta zvesta obiskovalca. Prvič pa je melodijam iz priljubljenih oper in opere v mestu pod Pohorjem prisluhnila Celjanka Valerija, ki je s seboj pripeljala hči, nadobudno violinistko. "Obe sva dobesedno zatreskani v klasično glasbo, zato je ta večer kot nalašč za naju," sta pristavili in zadovoljno ugotavljali, da sta pričakovali veliko, dobili pa še veliko več.

So se pa v parku na dogodku nekateri znašli tudi po čistem naključju, a tega niso obžalovali. "Na priporočilo znancev smo se na poti na dopust na Hrvaško ustavili v Mariboru. Ker je soparen dan, nas je pot zanesla v ta prečudoviti park, kjer smo opazili, da se pripravlja nekaj velikega, počakali smo do večera in dočakali čudovite operne napeve pod milim nebom," je navdušena pojasnjevala družina iz Finske. Dogodek jih je tako prevzel, da so se odločili, da v Mariboru ostanejo še kak dan, saj prav zaradi opere niso imeli dovolj časa za ogled drugih znamenitosti v mestu. 

Sašo Bizjak
Sašo Bizjak
Sašo Bizjak
Sašo Bizjak
Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta