ZIZ festival v Mariboru: Na koledarju tokrat prekarni delavci

Ana Lah
20.11.2020 14:02
Od nedelje do naslednje sobote bo v spletnem okolju in na radijskih valovih potekal ZIZ festival.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
ZIZ festival 2019
Igor Napast

Po dveh prestavitvah zaradi koronavirusa ZIZ festival tokrat bo, ampak le v spletnem okolju in na radijskih valovih. Že to nedeljo, 22. novembra, ob 11. uri, bo potekal pogovor ob izidu prve knjige InExActArt: Autopoietsko gledališče Augusta Boala. V okviru festivala bo potekala predstavitev novega koledarja kolektiva ZIZ, ki bo v ponedeljek ob 19.30. Tokrat so v ospredju prekarni delavci. "Prekarci smo postali pravna oseba, objekt brez bolniške in dopusta, ki nemočno čaka, da se gospodarstvo na novo zažene," je ob tem povedal izvršni producent Simon Žlahtič. Kot je dejal, koledar pušča tudi sled upanja, zato so objekti predstavljeni kot kokoni, ki se lahko v prihodnosti prelevijo v nekaj novega in skušajo spremeniti stanje, v katerem smo se znašli.

Pester program zajema tudi spletno razstavo z imenom Fragmenti, ki bo predstavila nabor neformalnih elementov, ki tvorijo gledališko predstavo. Na Radiu Marš lahko pričakujemo izvedbo dveh radijskih iger, festivalsko dogajanje pa bo med drugim zajemalo tudi pogovore s producenti in akterji mariborske alternativne gledališke scene. Udeležba je brezplačna, zainteresirani lahko do vsebin dostopajo preko povezav objavljenih na spletni strani festivala.

Barbara Polajnar, vodja ZIZ-a Foto: Andrej PETELINŠEK
Andrej Petelinšek

​Dogajanje se bo zaključilo v soboto, 28. novembra, s 7. gala podelitvijo nagrad, tokrat v spletnem okolju, nagrajenci bodo prejeli ZIZ prstan. Umetniška vodja in producentka Barbara Polajnar vse zainteresirane vabi k udeležbi in sklene, da kultura sicer ne more direktno spreminjati sistema, lahko pa vpliva na diskusijo, spodbuja razmislek ter motivira ljudi, da stopijo skupaj in si prizadevajo k pravičnejši družbi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta