Župan Arsenovič: Podražitve vredne štiri kave na mesec

Aljoša Peršak Aljoša Peršak
13.02.2020 17:19

Mariborski župan Saša Arsenovič je skupaj s petimi direktorji občinskih podjetij pojasnjeval, zakaj se bo košarica storitev podražila za 4,5 evra.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

Zaradi zvišanja minimalnih plač in drugih stroškov občinska podjetja niso imela druge izbire, kot da predlagajo zvišanje cen svojih storitev, so v en glas pripovedovali župan Saša Arsenovič in direktorji občinskih podjetij Snaga, Nigrad, Mariborski vodovod, Marprom in Pogrebno podjetje Maribor na skupni tiskovni konferenci. "Najprej je kazalo, da se bo celotna košarica storitev podražila za osem evrov, z optimiranjem in s pomočjo
vseh tukaj in zaposlenih v mestni upravi smo dosegli, da je predlagan skupni dvig cen za 4,5 evra. Če preračunam, so to štiri kave na mesec," je dejal Arsenovič in poudaril, da ne bi govorili o dvigu, ampak raje o usklajevanju cen.

Snaga: Še poračun za leto 2019

Direktor Snage Janez Letnik je naštel štiri razloge za višje cene: zvišanje minimalnih plač, kar jih bo letos stalo 400 tisoč evrov, podražitev cene prevzema odpadkov, nujne investicije v posodobitev voznega parka in poračun za leto 2019. Cena za uporabnike v individualnih hišah ostaja enaka, 14,32 evra na mesec, kljub temu pa bi uporabniki s 1. marcem prejemali mesečne položnice z za evro višjim zneskom. Večja naj bi bila podražitev za stanovalce v blokih - standardni tedenski odvoz 1100-litrske posode naj bi se namreč podražil za 28 odstotkov, z 250 na 320 evrov. Plus 27,86 evra za poračun.
"Lani se je nova cena uveljavila s 1. majem, kar pomeni, da smo zamudili štiri mesece. Premalo plačane storitve so znašale 933 tisoč evrov," je poračun razložil Letnik. In ta znesek bodo zaračunali občanom v dvanajstih zaporednih mesečnih obrokih.

Nigrad: Položnica višja za 46 centov

Najkrajšo predstavitev je imel direktor Nigrada Matjaž Krevelj, ki je pojasnil, da se bo njihova položnica zvišala za 1,6 odstotka. Od petih postavk se bo podražilo samo odvajanje komunalnih voda, ki je odvisno od količine porabljene pitne vode. Povprečno gospodinjstvo, ki porabi dvanajst kubičnih metrov vode, bi namesto sedanjih 3,87 evra mesečno plačalo 4,33 evra ali 46 centov več.

Od župana Saše Arsenoviča desno Janez Letnik, Matjaž Krevelj, Danilo Burnač, Bernard Majhenič in Lidija Pliberšek
Igor Napast

Mariborski vodovod: Ogromno smo naredili na notranji racionalizaciji

Mariborski vodovod je novembra novi elaborat o cenah poslal vsem 16 občinam, kjer izvajajo oskrbo s pitno vodo, je povedal direktor Danilo Burnač. Podlaga za predlog ima štiri dejavnike - zvišanje minimalnih plač, višje stroške energentov, podražitev poštnih storitev za 62 odstotkov (vsak mesec pošljejo 50 tisoč položnic) in napredovanja. Najbolj smo prizadeti v komunalnem gradbenem sektorju in sistemu storitev varovanja.
"V treh letih in pol, odkar je bila nazadnje usklajena cena v vseh občinah, smo naredili ogromno na notranji racionalizaciji in optimizaciji poslovnih procesov, zato v preteklih letih nismo predlagali usklajevanja cene," je dejal Burnač. Povprečno gospodinjstvo, ki porabi dvanajst kubičnih metrov vode, bi s potrditvijo na mestnem svetu za pitno vodo mesečno plačevalo 1,08 evra več kot doslej.

Marprom: Cene se niso spremenile že 19 let

"Letos nas je posebej ranilo povišanje minimalne plače," je priznal direktor Maproma Bernard Majhenič, saj jim je to izenačilo kvalificiran kader z nekvalificiranim. "S sindikalnim partnerjem smo dvig plač dorekli s 1. aprilom v višini petih odstotkov v vseh plačilnih razredih," je dejal Majhenič. Ob tem jim je plan za leto 2020 naložil 200 tisoč kilometrov več kot lani, kar je posledica novega Maistra za brezplačne prevoze po mestu ter obvozov zaradi številnih obnov cest. Majhenič je izračunal, da se jim bodo zaradi tega zvišali stroški za več kot pol milijona evrov. Z notranjo reorganizacijo in novimi dejavnostmi jim je ta strošek uspelo znižati na 330 tisoč evrov, edini preostali ukrep pa je zvišanje cen.

Pogrebno podjetje: Kljub podražitvi še vedno najcenejši v državi

Grobnina, nekdaj imenovana najemnina grobnega mesta, na letni ravni znaša 20,19 evra. To je 6,3 evra manj, če želimo pokriti samo neposredne stroške. Upoštevajoč socialni vidik, Pogrebno podjetje že zdaj pokriva velik del izgube na tej javni gospodarski službi s tržnimi dejavnostmi. Predlagali smo samo uskladitev na podlagi dviga minimalnih plač, in sicer za 2,6 evra na letni ravni. Kljub temu povišanju so grobnine v Mariboru s primerljivimi pokopališči še zmeraj najnižje v Sloveniji," je poudarila direktorica Lidija Pliberšek. Grobnina bi po novem tako znašala 22,8 evra.
Cene pogrebov pa se bodo dvignile za 30 evrov in več. Po novem izračunu bo osnovni pogreb z žaro pri Pogrebnem podjetju Maribor še vedno za 30 odstotkov cenejši, kot je znesek osnovnega pogreba, ki ga priznava ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta