(DOBRO JUTRO, MARIBOR) Zajtrk in prijaznost za gospodično iz Snage

Matija Stepišnik Matija Stepišnik
22.05.2024 08:00

Kako sem se znašel sredi drobnega lepega dejanja na trgu ob pekarni Mlinar

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Matija Stepišnik

Saj jutro se je pa kar naredilo, si mislim, korakajoč ob razmeroma rani uri skozi prebujajoče se mesto. Medtem ko si eni še malo manemo oči in zehamo, so nekateri že opravili del delovnika. Na Grajskem trgu diši po kavi, trafikant puha nikotinske oblačke. Gospodična smetarka iz Snage pred seboj potiska, saj ne vem, kako se res reče, čistilni stroj, s tisto veliko, močno sesalno cevjo. Saj veste najbrž, kaj vam bom jaz, tehnični antitalent, opisoval. Da bo mesto čisto in prijetno. Dobro jutro, Maribor.

Nakar iz pekarne Mlinar stopi neznana gospa in ogovori gospodično z mašino. Ji reče: "Gospodična, dober dan, stopite z mano, prosim."

Ta jo začudeno, nejeverno pogleda. Seveda ne ve, kaj hoče, kaj bi rada. Tako je videti. Se opravičujem vsem, a res bolj ali manj naključno, ko si ogledujem oglas za Lent 2024, "padem" v pogovor.

"Pridite, prosim."

Ugasne stroj, ga parkira. Gre, neodločno, še vedno nezaupljivo, za njo v pekarno. "Kaj te je?" si morda misli.  

"Gospodična, vas vabim na zajtrk, izberite si, kar želite. Kaj boste?"

Ha? Res? Kar tako?

Ja, očitno res, kar tako.

"Joj, res? Ne bi bilo treba. Res ni treba."

"Je treba. Tako želim, prosim."

"Joj, hvala, res hvala."

Si je sramežljivo nekaj izbrala. In šla nazaj za stroj. Spet je zabrnel. Ker gospodična iz Snage s številnimi sodelavci poskrbi, da je mesto čisto in prijetno. Da se okej počutimo. Morda jih ne vidimo, ne opazimo. Kot mnogi so samoumevni. Gospa, ki je bila ravno tedaj v Mlinarju, jih očitno ne spregleda. Hvala obema. Vsem, ki delajo mesto boljše. Vsi poklici so pomembni, častni, vsi smo del skupnega mozaika, da kot skupnost strpno, lepo sobivamo.

Prijaznost, tople besede so obvisele v zraku. Dobra "good feeling" gesta, empatična. V resnici drobna, ampak velika. Lepa. Lepe besede ne bolijo, dobra dejanja še manj. Lepo mesto najdejo, lepo mesto naredijo. Vsi smo se nasmehnili. Tudi jaz, naključna, nepovabljena priča, skriti prisluškovalec. Pardon še enkrat, tudi če izrečene besede niso povsem dobesedno povzete.  

Sonce je čistilo nebo, prejšnji dan oblačno in viharno. Vsak lahko kaj počisti. Tudi tako, da koga povabi na jutranji rogljiček. Zakaj ne? Lepše bo. Dobro jutro bo, dober dan.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta