Dopust bo dražji

Nina Ambrož Nina Ambrož
29.04.2018 19:11
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ljubljana
Sašo Bizjak

Glavna novost letošnjih počitnic v Sloveniji je višja turistična taksa - manjši del stroška, na katerega turisti običajno pozabijo, drobiž. A se ga v nekaj dneh počitnic lahko nabere kar nekaj. Na plačilnih karticah menedžerjev in petičnežev, ki so vajeni hotelskega blišča po svetu in v Sloveniji ostanejo le dva, tri dni, se nekaj evrov ne bo niti poznalo. Povprečni slovenski družini pa lahko pavšalni izračun krepko dvigne pritisk. Pokaže namreč, da bi štiričlanska družina z dvema mladoletnima otrokoma za polno oziroma najvišjo turistično takso za deset dni dopusta plačala dobrih 93 evrov. To je 54 evrov več kot doslej, kar je dnevni znesek, za katerega je že mogoče najeti kakšen ugoden apartma. Z drugimi besedami, družina si bo torej lahko privoščila dan počitnic manj.
Kdo bo še lahko prespal v prestolnici, postaja vprašanje prestiža. Tega, da turizem ni več za vsakega in da so želeni premožni gostje, vlada ni rekla na glas, ko je sprejemala novi zakon in drugačno politiko taks, je pa točno to naredila. Hkrati je agenciji STO zagotovila dodatni finančni vir. Od 12 milijonov prenočitev, kolikor so jih lani ustvarili turisti v Sloveniji, je bilo skoraj štiri milijone prenočitev domačinov, zato je informacija o dodatnih dajatvah pomembna tudi za Slovence. Po novem je najvišja vrednost turistične takse 2,5 evra na noč, kar je skoraj dvakrat več kot doslej, dodatno pa bodo domači in tuji gostje morali plačevati še promocijsko takso, ki bo znašala 25 odstotkov turistične takse ali 0,625 evra. Skupno torej 3,125 evra, povsod - v hotelih, kampih, planinskih kočah, zasebnih sobah itd. Tako visoka taksa ni obveza, občine so suverene in jo lahko določijo same, ni pa pričakovati, da bi se ob podhranjenih proračunih temu prilivu zlahka in množično odpovedale. Lani je 169 občin pobralo 13,5 milijona evrov turistične takse, 43 občin ni pobralo nič, ker taksa ni (bila) nujna. S tem denarjem so sadile rožice, bolj ali manj uspešno reklamirale svoje kraje pa tudi krpale ceste, čeprav denar temu ni namenjen. Ljubljana, druga od treh najboljših slovenskih turističnih destinacij, je že segla do vrha in bo zaračunavala dobre tri evre takse. Najbolj obiskani Piran se je odločil za nekoliko manj, 2,5 evra. Bled še tuhta, koliko in kako bi bilo najbolj učinkovito, da ne bi prizadeli ponudnikov v zakotnih, manj obiskanih krajih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta