V Ljubljani več, v Mariboru po starem

Kako občine spreminjajo turistično takso, ki ji je država postavila zgornjo mejo 2,5 evra na noč, in za kaj ta denar sploh porabljajo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na Bledu načrtujejo tri geografska območja glede na oddaljenost od mesta in v skladu s tem različne stopnje takse.
Robert Balen

Nove turistične takse v Sloveniji so že nekaj tednov vroča tema in bodo še nekaj časa. Nacionalna turistična strategija in novi zakon o spodbujanju razvoja turizma sta med drugimi spremembami prinesla tudi najvišjo turistično takso, ki znaša dva evra in pol na prenočitev. Vendar se občine, ki o taksah pravkar pospešeno sprejemajo odloke, lahko same odločijo, ali bodo znesek zakoličile na zgornji meji, ki jo je določila država, ali postavile nižje cene ali pa celo potrdile sedanjo ceno turističnih taks (1,265 evra). To morajo storiti še pred masovnim prihodom turistov in glavno poletno turistično sezono. Rok, do katerega občine postavijo nove zneske oziroma sprejmejo tovrstne dokumente, je namreč 15. junij.

Po novem še promocijska taksa

A to še ni vse, kar bo po žepu udarilo goste. Po novem bodo morali plačati tudi promocijsko takso. Ta se bo začela obračunavati sicer šele s prihodnjim letom, 1. januarjem 2019, in bo znašala 25 odstotkov zneska turistične takse, kakršno bodo določile občine. Namenjena bo promociji slovenskega turizma, zbirala pa jo bo javna Slovenska turistična organizacija, ki ji bodo morale občine nakazovati zbrani izkupiček. Turistične takse pa še naprej ostajajo del občinskih proračunov.
Še nekaj je novosti. Odpravljena je 50-odstotna olajšava za plačilo turistične takse za sobodajalce, avtokampe in mladinske hotele, čeprav bo mladim do 30 let v hostlih le nekoliko prizaneseno in bodo upravičeni do polovične takse. Polovičko bodo plačali tudi mladoletniki. Zavezanci za plačilo turistične dajatve so odslej tudi v planinskih domovih. Ta segment turističnih ponudnikov je najbolj vznemirjen in nezadovoljen. Opozarjajo, da bodo višje cene odgnale marsikaterega gosta, zacveti lahko polje za iskanje lukenj v zakonu ali siva ekonomija.

Ljubljanska občina pričakuje, da se bo v proračun zaradi povišanja turističnih taks nateklo več kot tri milijone evrov, to je približno dvakratnik vsote iz leta 2017 (1,6 milijona evrov).
Robert Balen

Ljubljana: Za sobodajalce skoraj 300 odstotkov več

Ljubljana je sredi aprila že sprejela novo obračunavanje turističnih taks, veljati bo začelo že s 1. majem. Tako bodo delavski prazniki v prestolnici dražji, saj je ljubljanski mestni svet na hitro potrdil, da bo dajatev za vse lastnike nastanitvenih obratov enotna in na zgornji meji, torej 2,5 evra. S prihodnjim letom, ko bo vključena še promocijska taksa, pa še nekoliko več, kar 3,125 evra. Sobodajalci v Ljubljani bodo precej prizadeti, saj se za njih dajatev povečuje za 295 odstotkov, za nastanitvene obrate pa za 98 odstotkov, je izračunalo županstvo. Ljubljanska občina pričakuje, da se bo v proračun zaradi povišanja turističnih taks nateklo več kot tri milijone evrov, to je približno dvakratnik vsote iz leta 2017 (1,6 milijona). Denar bo porabila za razvoj kulturne, športne in poslovne destinacije, za turistično infrastrukturo in programe.

Ptuj ni Monte Carlo

Tudi Piran je že potrdil povišanje turistične takse, in sicer na dva evra, enotno za vse ponudnike prenočitev, z novim letom. Uvedel je 0,5 evra visoko promocijsko takso. Kam bodo vlagali denar od pobranih turističnih taks (lani dva milijona evrov) in peljali razvoj turizma, bodo Primorci debatirali maja. Enako so se odločili na Ptuju, za osnovna dva evra in pol evra za promocijo, enako za vse. Ponudnik sob na Ptuju Vladimir Šilak je protestiral, da Ptuj ni Monte Carlo in da enotna cena za vse, tako vrhunske hotelirje kot ponudnike nižje kategorije, ni pravična. "Nismo šli na maksimalni skok. Brez nič pa ni nič," je s kritiki pometel ptujski župan Miran Senčar. ​Dvig turistične takse se obeta še bolj skrajno na vzhodu države, v Moravskih Toplicah (kjer so lani pobrali pol milijona evrov turističnih taks) in Lendavi zagotovo.

Maribor - Reka Drava - mostovi - stari most - ilustracija mesto Maribor - -
Sašo Bizjak

Taksa ni le za rožice, je tudi za stolpe

Ena tistih občin, ki v razvoj turistične infrastrukture vlagajo več, kot znaša seštevek pobranih taks, je Občina Rogaška Slatina. Če bodo svetniki soglašali z novim predlogom, bo dvignila turistično takso na dva evra, nova cena pa bo veljavna s prihodnjim letom. "Zato da hotelirjem ne povzročamo dodatnih preglavic, saj imajo cene za letos že oblikovane," poudarja župan Rogaške Slatine Branko Kidrič. Posvetoval se je z vsemi hotelirji v občini, jim predstavil dvig takse in načrte na področju izgradnje turistične infrastrukture - gradnjo 106 metrov visokega razglednega stolpa, ureditev Vonarskega jezera, naravovarstveni center. "Ko so slišali obe plati, so soglašali s predlogom," pravi Kidrič. Doda, da turistična taksa, v enem letu se je nabere za 300.000 evrov, ne gre zgolj za vzdrževanje ocvetličenja mesta: "Rožic ne vzdržujemo le s takso. Turistična taksa je namenjena tudi delovanju turističnoinformacijskega centra, promociji občine, organizaciji prireditev itd."

V Rogaški Slatini takso namenjajo za okolje, turističnoinformacijski center, promocijo občine, organizacijo prireditev ...
Andrej Petelinsek

Bled: Tri območja, tri takse

V nasprotju z župani, ki si že manejo roke nad novimi prihodki, je Damjan Omerzu iz Planinske zveze Slovenije (PZS) "zaskrbljen, da bo dvig turistične takse vplival tudi na obisk določenih koč. Visoka turistična taksa lahko v velikem odstotku dvigne končno ceno prenočitve za obiskovalca. Planinstvo je globoko vpeto v turistično ponudbo Slovenije, saj so koče in planinske poti osrednja infrastruktura za mnoge dejavnosti v naravi in del pomembne turistične ponudbe. Po drugi strani pa so planinska društva in Planinska zveza Slovenije bolj ali manj prepuščeni sami sebi, da s prostovoljnim delom vzdržujejo to ključno infrastrukturo. Oprostitev turistične takse za člane PZS je vsaj malo spodbudila posameznike, da z včlanitvijo podprejo vzdrževanje planinskih poti in koč." Omerzu od občin pričakuje razumevanje pri določitvi višine turistične takse in racionalno usmerjanje zbranega denarja.
Na Gorenjskem razmišljajo v tej smeri. Matjaž Berčon, direktor občinske uprave Bled, pojasnjuje, da pripravljajo odlok, ki naj bi pričel veljati 1. julija, vendar "bo dvig turistične takse postopen in 1. julija 2019 predvidevamo dvig do najvišje možne stopnje". Načrtujejo tri geografska območja glede na oddaljenost od Bleda in v skladu s tem različne stopnje takse. "Taksa bo nižja tudi v mesecih najnižje turistične sezone. Ponudniki sprejemajo povišanje turistične takse ob predpostavki postopne uvedbe in večjega zagotavljanja javno dostopnih dobrin, kot so boljša infrastruktura, javni prevoz in druge storitve." Bled je s turističnimi taksami lani zbral 1,2 milijona evrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta