(KOMENTAR) Blažitev šoka: Obetaven začetek z malo prostora za kritike, a ...

Petra Lesjak Tušek Petra Lesjak Tušek
24.03.2020 19:21
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Gospodarstvo v pandemiji koronavirusa vse bolj kleči na kolenih. Velika podjetja še do neke mere vztrajajo v proizvodnji, se oklepajo preostalih naročil in si z mukami utirajo transportne poti preko mej, čeprav so razpeta med (ne)varnostjo za zaposlene in prežečo poslovno škodo ob opustitvi dela. Številni obrtniki in podjetniki so ob eksponentni širitvi krize v vse panoge v izjemno kratkem času pustošenja koronavirusa že povsem na tleh. Strah pred negotovo prihodnostjo se je sunkovito razrasel. Tako rekoč še včeraj stabilna delovna mesta z redno plačo in vsaj v povprečju relativno varno življenje nenadoma niso več samoumevna.
Hkratni pritisk na preživetje v času in prostoru, zreduciranem na preventivo z razkužili in maskami oziroma v izolacijah in zapovedanim varnostnih razdaljah med ljudmi, je silovit. Brutalno odstira ranljivost ljudi, podjetij, (pod)sistemov. Na kocki ne more biti hkrati več od življenja in preživetja hkrati - prvega že v temelju eksistence, pri katerem je prva spremenljivka zdravje, in drugega v temelju zagotavljanja preživetja, pri katerem je ključna spremenljivka denar.
Vlada s tako imenovanim megapaketom za čim širšo pomoč gospodarstvu in prebivalcem hitro in odločno ukrepa. Največji gospodarski intervencionizem v zgodovini slovenske države, kot je paket obsežnih pomoči označil vodja posebne posvetovalne skupine Matej Lahovnik, je urgenten. Nabor v načelu preprostih ukrepov brez administrativnih zapletanj je po prvih predstavitvah dovolj prepričljiv. Zajema tudi dovolj široke strukture, da vsaj na prvo žogo po večini pozitivno odmeva. Tudi v obrtno-podjetniških vrstah, ki so zdaj najbolj na udaru. Številni so že prisiljeni razmišljati o zaprtju in že zapirati svoje espeje, njihova obuditev v nadaljnji verigi trošenja (oziroma varčevanja) je pod vprašajem. Operativni ukrepi za ohranjanje delovnih mest in zagotavljanje likvidnosti, ki so v ospredju tudi v evropskih paketih pomoči, so z vidika obstoja podjetij vitalnega pomena. Zanesljivo je že na dlani, da bodo čakalne vrste na zavodu za zaposlovanje še daljše, socialne stiske ljudi neizbežne, bo pa krizni dodatek v olajšanje upokojencem.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta