(KOMENTAR) Muke in junaki

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
21.07.2023 03:30
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Drago Wernig - Taka

Prva postaja ni bila zadnja. Nogometaši Maribora bodo nadaljevali evropsko pot, prvo oviro v kvalifikacijah za konferenčno ligo so preskočili. Pa malteška Birkirkara še zdaleč ni padla zlahka. Vijoličasti so se mučili že v prvi bitki fronte, kjer naj bi popravili vtis iz prejšnje sezone, v kateri poleti niso izkoristili dobrega izhodišča za preboj v skupinski del enega od evropskih pokalov, spomladi pa ostali brez obeh domačih lovorik, v prvenstvu celo strmoglavili na zanj skromno tretje mesto.

Že evrogol Birkirkare v Ljudskem vrtu jim je zakompliciral življenje, še bolj vročina, umetna trava in hitro vodstvo gostiteljev na povratni tekmi v Ta' Qaliju. Kjer so muke, so junaki, se je že pred tekmo tolažil trener Damir Krznar in obljubil, da z moštvom v ekstremnih pogojih ne bodo iskali izgovora za morebiten neuspeh. Ni jim ga treba iskati. Na otoku v Sredozemskem morju so našli junake. Rezervista sta poskrbela za preobrat, zaostanek spremenila v prednost in 16-kratnim slovenskim prvakom zagotovila zmenek z luksemburškim Differdangom v drugem krogu.

Nekaj veselja si nogometaši iz Ljudskega vrta lahko privoščijo, a odpiranje penine po opravljeni prvi nalogi bi bilo pretirano. Na drugi strani je sicer res stala ekipa z jasno strategijo in dokaj učinkovitim načrtom, a kvaliteta je bila (tokrat še) na strani vijoličastih. Birkirkara sicer ni novinka na mednarodnem prizorišču, že dejstvo, da se je tretjič udarila z Mariborom, potrjuje, da ima izkušnje iz Evrope, a kakšnega odmevnega uspeha še nima. Pred letošnjim dvobojem z vijoličastimi je šestkrat preskočila nasprotnika, skupinskemu delu kateregakoli od evropskih pokalov se še ni približala. Skalp take ekipe je bil sicer trdno prislužen, a ne more biti razlog za evforijo. Skupinski del konferenčne lige, po moči tretjega najmočnejšega tekmovanja v Evropi, je še daleč. Še tri (vedno boljše) nasprotnike bo moralo preskočiti moštvo, ki na vlogo nosilca, potem ko so se mu pri preračunavanju koeficenta, ki ga Uefa na podlagi dosežkov preteklih let določa klubom, izbrisali dosežki iz lige prvakov 2017, ne more več dolgo računati.

Velikani še počivajo, boljši se šele ogrevajo, je pa drugi teden po uradnem odprtju evropske sezone slovenski nogomet le pokazal v boljši luči kot prvi. Brez žrtev ni šlo. Domžale so obtičale v prvem predkrogu konferenčne lige, so pa v drugem dejanju drugega slovensko-malteškega dvoboja prikazale precej več kot v prvem. Med zastavonošami slovenskega nogometa, ki se jim bo v drugem predkrogu konferenčne lige pridružilo še Celje, je le Olimpija prvo nalogo opravila z dvema triumfoma, upravičila vlogo favorita proti latvijski Valmieri v kvalifikacijah za ligo prvakov. Državna in pokalna prvakinja se še ni odrekla sanjam o uvrstitvi v ligo vseh lig, se bodo pa njene možnosti za čudež precej zmanjšale, ko se ji bo nasproti postavil serijski bolgarski prvak Ludogorec.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta