(KOMENTAR) Sprenevedanje okoli livarne

Srečko Klapš Srečko Klapš
14.03.2024 06:00

Črni scenarij v obliki plačilne nesposobnosti ali predloga za stečaj Mariborske livarne Maribor, ki bi njenih 350 zaposlenih pahnil v še večjo negotovost, se včeraj (še) ni uresničil.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Maribor - Mariborska Livarna Maribor - stavba
Saso Bizjak

Črni scenarij v obliki plačilne nesposobnosti ali predloga za stečaj Mariborske livarne Maribor, ki bi njenih 350 zaposlenih pahnil v še večjo negotovost, se včeraj (še) ni uresničil. Ta scenarij nam je potrdilo več virov, v uredništvu pa razpolagamo tudi s pisno komunikacijo, ki na to nakazuje.   

Slovenski državni holding (SDH) se sicer sklicuje na dvotirno upravljanje v MLM z upravo in nadzorniki, ki jo nadzirajo. Da ti delujejo samostojno in neodvisno ter da se SDH v njihove odločitve ne vpleta. Tehnično res SDH ne predlaga plačilne nesposobnosti in morebitnega stečaja ..., ampak vodilni v SDH po naših informacijah že od lani pričakujejo od uprave prav to, da naj razglasi stečaj. Seveda to nikjer ni zapisano in tudi ni uradno stališče SDH, a ... 

Tudi pri iskanju strateških partnerjev doslej niso imel najbolj srečne roke, čeprav poizkušajo že v tretje. Najprej niso našli skupnega jezika s finskim skladom, nato je dvakrat poizkušal nemški Mutares, ob čemer so nam viri blizu kupca dejali, da naj na SDH povprašamo, zakaj Mariborske livarne preprosto ne želijo prodati. Nato je propadel še poizkus poroke s kidričevskim Talumom, kljub temu da so jim ponujali petletni brezplačni najem proizvodnje in odpravnine za presežne zaposlene. Da lahko že prihodnji teden pričakujemo zavezujočo ponudbo, je še zadnje upanje glede strateškega partnerja. 

Kaj bi strokovnjaki s področja korporativnega upravljanje dejali na to, da 100-odstotni lastnik o svoji naložbi, ki jo ima skoraj v celoti zavarovano z nepremičninami in zemljišči, v izjavah za javnost ponavlja, kako Mariborska livarna posluje slabo, obenem pa zavrača vse njihove predloge za uravnavanje likvidnosti? Kateri dober gospodar bi širil tezo, da bo podjetje bankrotiralo, če ne dobi strateškega partnerja, a hkrati to podjetje prodaja?

Kako lahko trdijo, da je SDH kot največji upnik doslej reprogramiral večino obveznosti, ob tem pa zadržuje črpanje pol milijona evrov že odobrenega posojila in prepoveduje faktoring zalog za likvidnost? In kako to, da se nadzorniki sestajajo šele mesec dni po odstopu uprave?

Še etična komponenta iz pojasnjevanja upravljavskih aktivnosti v MLM - in sicer da obravnavajo domnevne resne sume nepravilnosti v družbi, "ki se nanašajo na upravo družbe, o katerih je bil SDH obveščen na podlagi prijave s strani prijaviteljev". Ne da bi s temi sumi pred javno objavo seznanili upravo, da bi se o njih izrekla. Mariborska livarna nima več veliko časa, za to bi morali lastniki, nadzorniki in uprava strniti vrste ter s skupnimi napori poskušati rešiti, kar se rešiti še da. Reči bobu bob, če tej upravi ne zaupajo, naj pripeljejo drugo in prevzamejo tudi odgovornost za to. Ne pa, da si mečejo polena pod noge, merijo svoj vpliv in "mešetarijo" z nepremičninami.

Dober upravljavec, tudi državnega premoženja, pa bi moral poleg korporativnoupravljavskih komponent, upoštevati tudi in predvsem socialne. 350 pretežno starejših zaposlenih je na repu teh aktivnosti. Pa bi si zaslužili biti na prvem mestu, saj kljub vsej korporativni zmešnjavi letno ustvarijo okoli 50 milijonov evrov prihodkov in so še naprej lojalni livarni, ki letos beleži sto let obstoja. Nazadnje, ko smo jih obiskali, so nam dejali, da jih bo treba odnesti iz tovarne. Oni se gotovo ne sprenevedajo, mislijo resno.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta