(KOMENTAR) To je ta drobni tisk

Vanessa Čokl Vanessa Čokl
03.07.2023 05:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Za tri nove osebe je daljša duhovniška vrsta v Katoliški cerkvi v Sloveniji. Kadrovski pritok je že leta daleč od dovoljšnega. Ob učiteljskem, zdravniškem in še katerem je že in bo vse večji problem tudi duhovniški manko. Že zdaj spričo kadrovske luknje vse bolj pogosto en duhovnik servisira potrebe vernih državljanov več kot ene župnije, brez sodelovanja laikov bi bila slika še precej slabša. Neravnovesje med povpraševanjem in pastoralno obremenitvijo je očitno. Ni motivov kot nekoč. Plus menjava najmnožičnejše kleriške generacije. Ozdravljenje od napak, predvsem mariborskocerkvenih finančnih, je še v teku.

V krščanstvu nenaklonjenih okoliščinah je zelo pomembno, da ima Cerkev dobre voditelje, je na startu enega od novincev med duhovniki omenil mariborski nadškof metropolit Cvikl. Torej. V pravnem redu je Cerkev na višini ustave ločena od države. Ni izločena! Kljub temu se na ravni vsakodnevne politike danes spet po nepotrebnem ideologizira, trenutno z odpiranjem zakona o verski svobodi. Pričakovani revizor je Levica na čelu ministrstva za kulturo. Delež državnega nadomestila verskim uslužbencem vseh verskih skupnosti bo pod vlado, v kateri na primer sedi - da, iz iste stranke - tudi minister za solidarno prihodnost, z 48 dvignjen na 60 odstotkov socialnih prispevkov povprečne plače, tako so to sformulirali pri kandidatki za novega koordinatorja Levice Asti Vrečko. V resnici bo pa s 100 odstotkov po uredbi zadnje vlade Janeza Janše v covidski dobi, ko so bile cerkve iz epidemioloških razlogov zaprte, padel na "svobodnih" 60. To je ta drobni tisk. Zvišanje je znižanje. Zakaj? Ker lahko. Ker zdaj je svoboda, in verska bo znižana! Kam bo šla razlika? V solidarnejšo prihodnost? Seveda ne. Bo pa tudi v prihodnje z revnimi sodržavljani solidarna cerkvena Karitas. Samo od teh humanitarcev je odvisnih nad 20.000 družin.To pomeni že več kot 90 tisoč socialno ogroženih. Nesvobodnih. Revnih. Ampak ne bomo zdaj o ustavi, kajne. Zdaj ne.

Medtem je v državi, kjer predsednika vlade intervjuva njegova partnerka, vladajoči vrh pa za državni praznik briskira mašo za domovino, s čimer ne demonstrira ločitve od Cerkve, kakor si zmotno domišlja, temveč zgolj svoj nesmisel za zadeve države in družbe, predsednica pojedla kosilo s škofi. Tako naredi predsednik vseh. Za repete pa ji je bilo servirano z okoliščinami spodbujeno pričakovanje cerkvenega vodstva, da bo "državno vodstvo tudi v prihodnje podpiralo trud Cerkve pri graditvi družbenega sožitja ter omogočalo uresničevanje verske svobode tako javno kot zasebno". In se je kaj zgodilo? No, seveda, neskomunicirani, oktroirani poseg v zakon o verski svobodi je le še korak do potrditve, čeprav se mu je uprlo več verskih skupnosti, znal pa bi pomeniti tudi neizvajanje mednarodnega pravnega sporazuma med Republiko Slovenijo in Svetim sedežem. Ustavno sodišče je že pred leti ugotovilo, da ustava ne zapoveduje ničelne materialne pomoči RKC. To, da država sofinancira socialne prispevke verskih delavcev, pa niti ni podpiranje verske dejavnosti, temveč prakticiranje ustavne pravice do socialne varnosti v javnem interesu.

Kaj bo na vrsti naslednje?

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta