Bojan Petrovič: Od brezposelnega do uspešnega podjetnika

Damijan Toplak Damijan Toplak
07.12.2023 05:00

V 25 letih je ustvaril uspešno družinsko podjetje, ki zaposluje 60 ljudi

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bojan Petrovič
Andrej Petelinšek

Zgodba Bojana Petroviča, lastnika podjetja Petrovič iz Kidričevega, se bere kot podjetniška uspešnica. Letos je bil tudi med petimi nominiranci za podjetnika leta. Kot vajenec krovec je pričel delo kmalu po tistem, ko je zaključil srednješolsko šolanje v Šolskem centru Ptuj, začel obiskovati fakulteto in opravil služenje vojaškega roka ter se kot vajeniški krovec zaposlil pri obrtniku v Gerečji vasi. Nato se je zaposlil v podjetju iz Rogatca, kjer je poltretje leto delal kot krovec na terenu, nato pa zaradi ukinitve dela na terenu izgubil svojo delovno mesto.

Bojan Petrovič s priznanjem OZS
Andrej Petelišsek

Vendar Bojan Petrovič težkim časom navkljub ni obup(av)al ter je leta 1998, torej pred natanko 25 leti, sprva ustanovil podjetje kot samostojni podjetnik, leta 2005 pa ga je preoblikoval v družbo z omejeno odgovornostjo. Podjetje je najprej odprl v garažnih prostorih v Majšperku, od koder Bojan Petrovič izhaja, potem pa po selitvi na domačem naslovu v kraju Trnovec v videmski občini, medtem ko so leta 2005 kupili 600 kvadratnih metrov zemljišča ter se preselili v industrijsko cono v Kidričevem, kjer so še danes. Zaposlujejo približno 60 ljudi, vsi z izjemo desetih projektantov pa so na isti lokaciji, medtem ko imajo projektno pisarno oddaljeno kakšen kilometer, in je prav tako v Kidričevem. Z gradnjo novih poslovnih prostorov bodo povečali upravne prostore in število pisarn s kapaciteto 40 pisarniških delovnih mest, pa naj bi se čez kakšno leto tudi projektantje preselili na enotno lokacijo, ki zdaj obsega 6000 kvadratnih metrov proizvodnih, pisarniških in skladiščnih prostorov.

Največji v Sloveniji

Bojan Petrovič, ki je prav letos dopolnil 50 let, se opisuje kot pionir na področju pločevinaste kritine v Sloveniji, k čemur so pripomogli različni stroji za upogibanje in obdelovanje pločevine, medtem ko ima njihovo podjetje danes približno 40 proizvodnih strojev in tudi veliko skladišče, kamor pridejo po pločevino individualni kupci in tudi različni obrtniki, ki potem z njihovo pločevino ustvarjajo strešne kritine - pa tudi druge krovsko-kleparske izdelke in obrobe, tudi nadstreške za avtomobile in terase. Letno sicer porabijo in (pre)oblikujejo kar 6000 ton pločevine.

Bojan Petrovič stoji pred svojim podjetjem, ki se nahaja v Kidričevem
Andrej Petelinšek

Podjetje, ki zaposluje približno 60 ljudi, letno pa ustvari blizu 15 milijonov evrov prihodka in 300 tisoč evrov čistega dobička, je zdaj največje na svojem področju v Sloveniji. Surovine kupujejo v Italiji, Nemčiji in Severni Makedoniji. Večjih težav s kadri, tako Bojan Petrovič, na srečo nimajo, če pa že, pa še največ na področju projektive in projektantov, medtem ko lahko delavce v proizvodnji tudi priučijo sami v podjetju, in to brez predhodnih kvalifikacij. Če bi tudi sami izvajali krovsko-kleparska dela, bi gotovo zaposlovali več kot 100 ljudi, meni Bojan Petrovič. A so se odločili zgolj za proizvodnjo pločevinastih izdelkov, ki jih lahko neposredno dobavite pri njih ali pa v vseh večjih tehničnih trgovinah v Sloveniji. Zaposlene ustrezno nagrajujejo, tudi z visokim regresom, božičnicami in stimulacijami za dobro opravljeno delo, kar vsekakor pripomore, da zaposleni ostajajo v njihovem podjetju. Pa tudi, da vajeništvo plačujejo ter se kasneje marsikdo odloči za redno zaposlitev pri njih.

Imajo ambiciozne načrte

Letos je bil torej med petimi podjetniki iz celotne Slovenije kandidat za podjetnika leta? "Sem dolgoletni član Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije in ptujska območna zbornica je dala pobudo, da bi se prijavili na razpis, ker imamo letos jubilejnih 25 let poslovanja, ker smo številne proizvode razvili sami in ker povečujemo prihodke in število zaposlenih," razloži Bojan Petrovič. Pove še, da imajo ambiciozne načrte za prihodnje poslovanje, saj strojev še nimajo polno zasedenih. Za nadstreške so razvili blagovno znamko Steely, nasploh pa veliko vlagajo v promocijo - in to tudi prek sodobnih digitalnih poti.

Vsa leta sodelujejo tudi v popularni televizijski oddaji Delovna akcija, kjer so do zdaj postavili šest ali sedem pločevinastih streh, prav tako sodelujejo pri drugih dobrodelnih akcijah - tudi za bolnišnice. Približno 300 tisoč evrov so vložili v digitalizacijo poslovanja, tudi v to, da lahko stranke same izrišejo želeno in nabavijo po spletu - pa tudi v izgradnjo sončnih elektrarn, kjer bodo z dograditvijo še druge tudi energetsko samooskrbni.

Andrej Petelinšek

V prostem času se Bojan Petrovič veliko ukvarja s športom, rad igra tenis in kolesari, da se nekoliko razbremeni delovnih obveznosti, pove. Je tudi podporni član lokalnih društev. Za Občino Kidričevo pravi, da ima posluh za gospodarstvo in znajo pomagati podjetnikom. Tako ne čudi, da naj bi do pred kratkim imela občina celo več zaposlenih ljudi kot ima občanov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta