Dan inovativnosti 2023: Deset zlatih priznanj in dve posebni priznanji za inovacijski izziv

M. S.
20.09.2023 09:28

"Če želimo spodbuditi inovativnost, mora biti področje razvoja, raziskav in inovacij usklajeno s potrebami gospodarstva," pravi predsednik GZS Tibor Šimonka

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nagrade za inovacije GZS
Arhiv Gzs

Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) je v okviru Dneva inovativnosti že enaindvajsetič podelila nacionalna priznanja najbolj inovativnim podjetjem in inovatorjem v podjetjih in drugih organizacijah. Rdeča nit letošnje podelitve je bila Inovacija = ideja x energija2. Nacionalno priznanje GZS za najboljše inovacije predstavlja najvišje priznanje inovativnim dosežkom slovenskih podjetij in s tem promocijo inovativnosti v Sloveniji. Podeljenih je bilo 10 zlatih, 22 srebrnih, 11 bronastih  priznanj, 2 posebni priznanji za inovacijski izziv ter eno priznanje za prebojno invencijo.

"Če želimo spodbuditi inovativnost, mora biti področje razvoja, raziskav in inovacij usklajeno s potrebami gospodarstva. Zato smo na GZS prevzeli vlogo posrednika, da podjetja povežemo z raziskovalnimi institucijami in obratno, da jih podučimo, osvestimo in opolnomočimo," je na slovesni podelitvi dejal Tibor Šimonka, predsednik GZS, in dodal: "S pomočjo države, ki mora zagotoviti sredstva in pogoje, bomo ustvarili temelje za lažji  prehod od invencij do trga. Prav to je poslanstvo zavezništva med gospodarstvom, znanostjo in vlado, ki smo ga podpisali spomladi letos. In to je tudi cilj akcijskega načrta, ki ga predstavniki gospodarstva snujemo skupaj z resornim ministrstvom, s katerim želimo Slovenijo pozicionirati kot vodilno evropsko središče za raziskave in razvoj za napredne tehnologije." Še vedno obstajajo po njegovem mnenju stereotipi, da znanost in gospodarstvo ne sodita skupaj. "Čas je, da te stereotipe presežemo in se nehamo ukvarjati vsak s svojim vrtičkom. Pred nami se razprostira neskončno polje možnosti," je sklenil.

Poleg produktnih tudi odlične procesne, trženjske in družabne inovacije

Za priznanja na nacionalni ravni se je potegovalo 45 najboljših inovacij iz vse Slovenije. Na sedeže regijskih gospodarskih zbornic je letos prispelo 207 inovacijskih predlogov, ki so, pravijo v GZS, plod odličnega dela razvojnih ekip, posameznikov, raziskovalnih inštitucij in inovatorjev. Pri inovacijah je sodelovalo več kot 1200 inovatorjev. Prijavljene inovacije so bile zelo raznolike, sicer v večji meri produktne, a vendar tudi odlične procesne, trženjske in družbene.

V juniju se je odvilo dvanajst regijskih podelitev najboljšim inovatorjem v regijah. Vsaka od svečanih prireditev je v najboljši luči izpostavila in predstavila izjemne ljudi, ki stojijo za razvojem regij. V programu so sodelovale tudi ekipe mladih bodočih podjetnikov, ki so sodelovale na tekmovanju v podjetniških idejah mladih - POPRI. Pokazali so, da je pred nami z njihovimi idejami in angažiranostjo inovativna in razvojno naravnana prihodnost. Na podelitvah so udeleženci spoznali storitve EEN mreže (Enterprise Europe Network), ki lahko inovatorjem pomaga pri prodoru na tuje trge.

Kako Sloveniji zagotoviti pot od zmerne inovatorke do inovacijske voditeljice

Dan inovativnosti 2023 je obogatila strokovna konferenca, ki se je letos osredotočala na povezovanje in sodelovanje vseh deležnikov v ekosistemu kot ključ za napredovanje Slovenije od zmerne inovatorke do inovacijske voditeljice. "Inovativnost je ključ za dvig dodane vrednosti slovenskega gospodarstva," je uvodoma dejala generalna direktorica GZS Vesna Nahtigal, ki pa vidi še veliko prostora za izboljšave in za dvig inovacijske zmogljivosti – tako na področju medsebojne povezanosti, razumevanja ekosistema kot boljše informiranosti, poenostavitve ter večje konsistentnosti in konkurenčnosti podpornih ukrepov ter celovitejšega spremljanja in izboljšanega vrednotenja ukrepov za oblikovanje in izvajanje RRI politik na podlagi rezultatov. Izpostavila je spomladi podpisan strateški dogovor med Vlado, Rektorsko konferenco, Koordinacijo samostojnih raziskovalnih inštitutov Slovenije (KOsRIS) in Gospodarsko zbornico Slovenije ter aktivnosti Strateškega sveta GZS za raziskave, razvoj in inovacije.

Govor Darena Tanga, generalnega direktorja Svetovne organizacije za intelektualno lastnino (WIPO), je spodbudil k razmišljanju o načinih, kako pretvoriti ideje v tržno vrednost. Mag. Karin Žvokelj, direktorica Urada Republike Slovenije za intelektualno lastnino, je poudarila pomen varovanja intelektualne lastnine.

Delavnica "AI v procesu inoviranja" z Matejem Golobom iz CorpoHuba je udeležence aktivno vključila v raziskovanje vloge umetne inteligence pri inovacijah. Vzporedno s programom je potekalo tudi mreženje med podjetji, raziskovalci in predstavniki kulturno-kreativnega sektorja v okviru Enterprise Europe Network, ki je omogočilo izmenjavo idej in vzpostavljanje novih poslovnih priložnosti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta