Fed zvišal ključno obrestno mero za 0,50 odstotne točke. So podobni koraki pri nas res le še vprašanje časa?

M. S., STA
05.05.2022 10:15

Američani se bodo zadolževali dražje, po pričakovanjih guvernerja Banke Slovenije Boštjana Vasleta bomo tudi v Evropi iz območja negativnih obrestnih mer izšli še letos.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Potem ko je ameriška centralna banka Federal Reserve (Fed) sinoči zvišala ključno obrestno mero za 0,5 odstotne točke na raven med 0,75 in 1 odstotkom ter napovedala nadaljnja zvišanja, se bodo Američani zadolževali dražje. Tudi guverner Banke Slovenije Boštjan Vasle je v sinočnjih Odmevih na RTV Slovenija pojasnil, da zaradi naraščajoče inflacije domala vse evropske centralne banke spreminjajo usmeritve bančne politike ter izrazil prepričanje,d a so podobni koraki pri nas le vprašanje časa.

Tokratni dvig referenčne obrestne mere za 0,5 odstotne točke je pravzaprav dvojni glede na siceršnje gibanje višine te obrestne mere in je odraz boja Feda zoper najhitrejšo rast cen v zadnjih desetletjih. Bistveno bolj agresiven premik je posledica želje po podpori iz obdobja pandemije in ohlajanja povpraševanja in povišanje je prvo v tolikšnem obsegu od maja 2000.

Dvojno povečanje bo imelo dramatične posledice za gospodarstvo v prihodnjih tednih. Obrestna mera zveznih skladov vpliva na obrestne mere za praktično vse vrste zadolževanja. Povišanje za 0,5 točke se bo neposredno preneslo na višje hipotekarne obrestne mere, dražja avtomobilska posojila in večja plačila obresti na dolg s kreditno kartico.

Varčevalci pa bodo imeli koristi, saj višja referenčna obrestna mera pomeni večje obresti na varčevalnih računih. Z zvišanjem obrestnih mer lahko Fed ohladi porabo in naredi varčevanje privlačnejše. To zavira gospodarsko rast in pomaga zapolniti vrzel med ponudbo in povpraševanjem, ki je povzročila tako visoko inflacijo.

"Ob ustrezni utrditvi stališča denarne politike odbor pričakuje, da se bo inflacija vrnila na ciljnih 2 odstotka in da bo trg dela ostal močan," je v izjavi zapisal Fed. "V podporo tem ciljem se je odbor odločil zvišati ciljni razpon za obrestno mero zveznih sredstev na tri četrtine do enega odstotka in predvideva, da bodo nenehna povečanja ciljnega razpona primerna."

Povišanje je drugo v trenutnem povišanem ciklu centralne banke po porastu za 0,25 točke, objavljenem marca. Referenčna stopnja ima zdaj zgornjo mejo 1 odstotka v primerjavi z mejo 0,25 odstotka, ki je bila vidna skozi večji del pandemije. Zvišanje obrestne mere je soglasno potrdilo deset članov odbora z glasovalno pravico. Prvi mož Feda Jerome Powell pa je napovedal, da bo na nekaj prihodnjih zasedanjih Fedovega odbora za odprti trg na mizi vnovično zvišanje za 0,50 odstotne točke. Odbor za odprti trg (FOMC) ocenjuje, da se bo s primernim zaostrovanjem denarne politike inflacija vrnila k ciljnima dvema odstotkoma na daljši rok in da bo trg dela ostal močan.

Cilj Fedove denarne politike je letna inflacija na dolgi rok pri dveh odstotkih, trenutno pa je po vseh merilih precej višja. Fed sicer pri svoji denarni politiki najbolj upošteva inflacijo, vezano na zasebno potrošnjo brez cen energije in hrane. Fed ocenjuje tudi, da so vplivi ruske invazije v Ukrajino na ameriško gospodarstvo zelo negotovi ter da invazija in z njo povezani dogodki povzročajo dodaten pritisk na povišanje inflacije in bodo verjetno dodatno obremenili gospodarsko aktivnost. Poleg tega bodo verjetno zaprtja javnega življenja na Kitajskem, povezana s covidom-19, povečala motnje v dobavnih verigah.

Ameriško gospodarstvo sicer po Powellovih zagotovilih ostaja trdno in bo obdobje visoke inflacije ter zaostrovanja denarne politike prevedrilo. Recesije ne pričakuje. Znova je zagotovil tudi, da bo Fed vse svoje prihodnje ukrepe jasno in pravočasno komuniciral javnosti. Za zdaj lahko ta z gotovostjo pričakuje še najmanj dve povišanji ključne obrestne mere za 0,50 odstotne točke, najverjetneje še več.

Guverner Banke Slovenije Boštjan Vasle
Robert Balen

Tudi guverner Banke Slovenije Boštjan Vasle je v Odmevih pojasnil, da zaradi naraščajoče inflacije tako rekoč vse centralne banke spreminjajo usmeritve bančne politike in po njegovem mnenju so podobni koraki pri nas le vprašanje časa. Vasle tudi zagovarja stališče, da bo ECB "zelo v kratkem" prenehal nakupovanje dodatnih vrednostnih papirjev, takoj v naslednjem koraku pa začel postopek zviševanja obrestnih mer. Guverner pričakuje, da bomo iz območja negativnih obrestnih mer izšli pred koncem letošnjega leta. Sicer pa meni, da se bodo inflacijski pritiski nadaljevali, rast cen se v prihodnjih mesecih še ne bo umirila, predvsem zaradi trajajočega konflikta v Ukrajini, ki viša cene energentov in hrane, in to se prenaša tudi v druge cene.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta