(FOTO) Bodo Nasini astronavti v vesolju jedli zajtrk po receptu slovenskih študentov?

Va
13.03.2024 10:37

Jed zmagovalne ekipe bodo po aprilskem finalu v Houstunu vključili v prehrano astronavtov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ekipa študentov in mentorjev, ki jih čaka finale v ZDA. 
Bic Ljubljana

Študenti BIC Ljubljana, Višje strokovne šole, so se kot edini iz Evrope uvrstili med deset finalistov Nasinega mednarodnega tekmovanja NASA HUNCH Culinary Challenge. V polfinalu so bile evropske ekipe štiri. Finale tekmovanja bo 17. aprila v Houstonu. Jed zmagovalne ekipe bodo vključili v prehrano astronavtov.

V finale je Ljubljančane izstrelil ješprenj s suhimi hruškami, orehi in dimljenim tofujem. Kuhali so študenta živilstva in prehrane Anže Jarc in Mark Jeraj pod mentorstvom predavateljice Katarine Smole ter študenta gostinstva in turizma Hana Wolf in Aljaž Ritmanič pod mentorstvom inštruktorja Andreja Molka. Morali so pripraviti slani zajtrk z vsaj eno vrsto zelenjave.   

Zmagoviti ješprenj 
Bic Ljubljana

"Od začetne ideje do končnega izračuna natančne sestave jedi sta minila dva meseca. Idejno smo se malo naslonili na tradicionalno slovensko enolončnico ričet. Z izborom surovin (razen tofuja) smo želeli predstaviti tudi slovensko kakovost živil (fižol sivček, suhi krhlji hruške viljamovke, slovenski orehi …). Nastal je ješprenj s suhimi hruškami, orehi in dimljenim tofujem. Upamo, da ga ponese tudi v vesolje," je povedala Katarina Smole. 

Upoštevati so morali tudi Nasine prehranske zahteve oziroma omejitve v mikro gravitacijskem okolju v vesolju. Pozorni so morali biti na vnos maščob, predvsem nasičenih maščobnih kislin, prehranskih vlaknin in soli. Uporabiti niso smeli surovega mesa, morskih sadežev, jajc, alkohola ... Iz Nase so jim predlagali še, naj ne uporabijo kruha in krušnih izdelkov, ker jih je tehnološko težko pripraviti za vesolje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta