(FOTO in VIDEO) Bionska glava in napredni implantabilni možganski vsadki

Gregor Grosman
04.10.2023 07:59

Po bionskem človeku z vsadki s celega sveta se je Janez Škrlec sedaj posvetil bionski glavi, ki jo je predstavil na sejmu MOS.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bionska glava je namenjena izobraževanju inženirjev bionike, zanimiva pa je tudi za zdravstveno stroko.
Gregor Grosman

Janez Škrlec, ki Stičišče znanosti in gospodarstva, projekt ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije, vodi že od leta 2016, je na sejmu MOS predstavil projekt bionska glava kot tehnološko platformo, ki združuje napredne implantabilne možganske vsadke, senzorje, simulatorje, bionski vid in sluh, komunikacijske sisteme in vmesnike možgani-računalnik, možgani-stroji in možgani-inteligentna protetika. Gre za prikaz vseh danes aktualnih podpornih tehnologij sodobne medicine in zdravstva.

"V bionsko glavo so integrirani različni senzorji, niz različnih elektrod in sond, nevrostimulatorji za stimuliranje različnih funkcij. Konkretno so vgrajeni štirje nevrostimulatorji; eden za globoko možgansko stimulacijo, za zdravljenje parkinsonove bolezni, epilepsije. Gre za blaženje teh oblik nevroloških bolezni," je pojasnil Škrlec. Novost so tudi sistemi za brezžično napajanje vsadkov, največ zanimanja pa je vzbudila kamera v očesu - bionski vid. "Pri bionskem vidu gre za več smeri razvoja. Od tega, da se zamenja očesna proteza, pot do vidnega korteksa." Del bionske glave je tudi bionski sluh, elektronski nos s pametno senzoriko, bionski jezik, ki biokemične reakcije spreminja v električne impulze in jih tudi ustrezno obdela.

V okviru stičišča znanosti in gospodarstva, ki ga vodi od leta 2016, je Janez Škrlec predstavil bionsko glavo.
Gregor Grosman

Bionska glava je namenjena izobraževanju inženirjev bionike, tako Škrlec, zanimiva pa je tudi za zdravstveno stroko. "Prednosti so, da je v tej platformi vidno tisto, kar je pod normalnimi pogoji, ko se ti vsadki implementirajo, vgradijo v človeško glavo, ljudem prikrito."

Gregor Grosman
Gregor Grosman
Gregor Grosman
Gregor Grosman
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta