(FOTO) Se yugo vrača? Takole bi lahko izgledal in poganjala bi ga elektrika

M. S.
02.10.2021 06:50
Sodobna interpretacija legendarnega yuga je, kakopak, električna. Njegov idejni oče Dejan Hristov že razmišlja tudi o morebitnih partnerjih v projektu.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Novi yugo že v Mariboru? Kot električni bi resda lahko zapeljal tudi v strogo središče mesta. Hristov je v eni od svojih risb yuga postavil tudi na mariborski Trg svobode ...
Dejan Hristov

Ga prepoznate? Kako ga ne bi, kajne? Takšen je novi yugo, kot si ga je zamislil mladi makedonski oblikovalec Dejan Hristov. Zares sodobna interpretacija jugoslovanske avtomobilske legende, ki je bila resda pogosto predvsem žrtev (upravičenih?) šal, a je igrala tudi vidno vlogo v mobilizaciji nekdanje skupne države, je všečna, še zmeraj pa prepoznaven poklon izvirniku.

Dejan Hristov je s tem med drugim pokazal tudi, da ceni delo slovitega italijanskega oblikovalca Giorgetta Giugiara, avtorja oblike prvotnega yuga, ki je nastajal med letoma 1980 in 2008. (Ročno izdelanega prvega yuga so sicer jeseni leta 1977 najprej podarili tedanjemu jugoslovanskemu predsedniku Titu.) Yugo, ki je bil zasnovan kot družinski avtomobil, saj je nasledil popularnega fička z izvirnim imenom zastava 750, bi sicer novo življenje v očeh Hristova živel kot atraktivni kupe, torej s prirezano streho, še zmeraj le parom vrat in sodobnih ostrih potez, ki poudarjajo širino, ne višine.

... pa pred osrednjo pošto Skopju ...
Dejan Hristov

Ob pogledu na oblikovalsko študijo je seveda mogoče hitro pozabiti na zgolj povprečno kakovost izdelave izvirnika, ki ni le jezila njegovih lastnikov, ampak je bila povod za številne šale, nastale na račun "jugoslovanskega golfa", pa tudi ponesrečena romanca onkraj Atlantika, kjer je odziv s trga dobesedno zmlel jugoslovanski poskus osvojitve ameriškega kupca, je le še bled spomin.

Osnova bi bila - spet - Fiatova

Ideja Hristova je, da bi se proizvajalec novodobnega yuga - mimogrede, oblikovalec je na avtomobilu pustil izviren logotip - tudi tokrat lahko naslonil na italijansko tehnično zasnovo (izvirnik je nastal na platformi fiata 127) in kot osnovo predlaga novi, lani predstavljeni električni fiat 500e, proizvodnjo pa vidi v nekdanji Zastavini, danes pa Fiatovi tovarni v Kragujevcu.

... in pred spomenik svobode v bosanskem nacionalnem parku Kozara ...
Dejan Hristov

Yugo je po avtorjevem mnenju povezan s cenovno dostopnostjo. Če bi koncept postal resničnost, bi to lahko utrlo pot za poceni elektromobilnost za množice. Retro faktor yuga pa bi lahko navdušil tudi države Balkana za električne avtomobile, ki zdaj na teh trgih nimajo vidnejše vloge, je za nemški portal motor1.com razmišljal Hristov in potrdil, da želi svoj koncept spremeniti v resničnost ter da namerava idejo predstaviti srbski vladi.

Bi se lahko vključil Rimac?

"Glede na to, da so bili sestavni deli prvega Yuga izdelani po vsej nekdanji Jugoslaviji, je možno, da bodo pri projektu sodelovali hrvaški Rimac Automobili," Hristova povzema motor1.com in omenja tudi druge kandidate, ki so lahko zavezništvo Renault-Nissan-Mitsubishi in različni kitajski proizvajalci avtomobilov. Še posebej slednje se zdi zaradi tesnih vezi med Srbijo in Kitajsko smiselno.

Hristov omenja tudi: "Zdaj je rudarsko podjetje Rio Tinto v svojem načrtovanem projektu Jadar v Srbiji napovedalo naložbe v višini 2,4 milijarde dolarjev za proizvodnjo do 58.000 ton litijevega karbonata v kakovosti za izdelavo baterij. To bi pomenilo, da bi lahko bile nove baterije yuga z litijem iz Srbije, kar bi znižalo ceno tega avtomobila.

... ter tudi pred muzej zgodovine v črnogorskem Kolašinu. Poklon Jugoslaviji, torej.
Dejan Hristov

Ob tem pa so, to se ve, proizvodni stroški v Srbiji relativno nizki, zato Hristov pričakuje, da bi lahko bil novi Yugo bistveno cenejši od konkurenčnih avtomobilov, kot so honda e, renault zoe, mini cooper SE, peugeot e-208, opel corsa-e itd. A vprašanje, ali je zgodovino res tako enostavno ponoviti, ostaja odprto. Predvsem bi bilo treba najprej slišati morebitne partnerje, ki bi lahko vstopili v projekt.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta