Gašper Tratnik: Slovenija je premajhen trg za velike zgodbe

Nejc Strojnik
05.02.2022 06:00

Strojnik po izobrazbi, sicer pa maneken Gašper Tratnik se zna iti biznis - z lastno modno blagovno znamko GT collection je v nekaj letih prodrl na mnoge tuje trge.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gašper Tratnik še vedno sicer občasno dela kot fotomodel, posname tudi kakšno reklamo, a njegova glavna okupacija je lastna modna blagovna znamka GT collection.
Osebni arhiv

Čeprav na modno pisto ni stopil že več kot tri leta, je Gašper Tratnik v modni industriji še kako prisoten. Še vedno sicer občasno dela kot fotomodel, posname tudi kakšno reklamo, a njegova glavna okupacija je lastna modna blagovna znamka GT collection, ki temelji na moških modnih dodatkih. "Osredotočeni smo na moški nakit iz poldragih kamnov, kolekcijo pa dopolnjujejo tudi ženske zapestnice, moški pasovi in parfumi. Naši kupci so večinoma moški srednjih let, ki so radi urejeni, modni in prisegajo na kakovostne modne dodatke," pravi Tratnik. Glavni vir zaslužka je lastna spletna trgovina, njegove izdelke pa je mogoče kupiti tudi na Amazonu in v nekaterih maloprodajnih trgovinah v Sloveniji ter drugod po Evropi.

Kupci izdelkov GT collection so večinoma moški srednjih let, ki so radi urejeni, modni in prisegajo na kakovostne modne dodatke.
GT collection

Gašper Tratnik je uspešno podjetniško pot začel v Sloveniji, kjer pa je, kot pravi, trg premajhen za velike zgodbe. "Tudi zaradi tega smo hitro začeli pogledovati proti ameriškemu tržišču, kjer je povpraševanja po takšnih izdelkih bistveno več. A je več tudi konkurence, dražje je oglaševanje … Toda s pravilnim pristopom se tudi čez lužo da uspeti," je prepričan Tratnik, ki ima veliko izkušenj tudi iz Azije, kjer je živel in delal več kot dve leti, a takrat kot profesionalni fotomodel za druge blagovne znamke. "Azijski trg je res ogromen, vendar se spletne prodaje tam še nismo lotili. Gremo korak za korakom. Je pa globalen trg nujen, sploh če želiš iz svojega posla narediti veliko zgodbo. Vse je sicer odvisno od storitve oziroma izdelka, tudi izkušnje, testiranja in investiranja igrajo veliko vlogo," je jasen Tratnik, ki je v svoji karieri prepotoval že veliko sveta. Trenutno živi v Sloveniji, a če bi se moral preseliti, ga najbolj mikata Bangkok in Hongkong. Mogoče ga pot tja zanese, ko se umiri epidemija. Čar njegove službe je namreč tudi v tem, da jo lahko opravlja od kjerkoli.

V Sloveniji ogromno nevoščljivosti do tistih, ki uspejo

Slovenci in Američani, ki predstavljajo največji delež kupcev, se po njegovem mnenju razlikujejo predvsem v miselnosti. "V Ameriki ljudje razmišljajo res na veliko, verjamejo, da je vse mogoče. Da lahko dosežeš vse, kar si v življenju zastaviš. Ta njihov 'mindset' je ena glavnih sestavin pri uspehu. Če si konstantno v stikih s takšnimi ljudmi, lahko le rasteš in uspeh dosežeš hitreje. V Sloveniji je ogromno nevoščljivosti do tistih, ki uspejo v poslu. Vedno se iščejo izgovori in napake, kar kaže na to, kako mali so ljudje v Sloveniji in kakšen je njihov 'mindset'. Zdi se mi, da mi je tujina dala ravno to, da vidim, delam in mislim drugače," razloži sogovornik, sicer diplomirani inženir strojništva. "Manekensko kariero sem pravzaprav začel proti koncu študija. Takrat sem imel še željo delati kot strojnik. Ko pa sem po dokončani diplomi že drugič odšel v Azijo in se preživljal kot maneken, sem svoje mišljenje spremenil. Fokus se je prestavil samo na modno industrijo in kasneje na podjetništvo ter lastno blagovno znamko," pravi sogovornik.

Spletna prodaja Gašperju Tratniku omogoča, da tudi luksuz postane cenovno dostopen.
Osebni arhiv

Podporo na svoji poslovni poti je doživel z več strani, veliko vlogo pri tem je imel SAŠA inkubator iz Velenja, ki mu je od vsega začetka stal ob strani. "Tam sem dobil smernice in povezave do pomembnih posameznikov v podjetništvu. Pomagali so mi tudi pri razpisih in me povezali s Poslovnimi angeli Slovenije, prek katerih sem prišel do investicije za svoje podjetje," je jasen Tratnik. Na prodajo je pozitivno vplivala tudi epidemija koronavirusa. Ta se je v letu 2021 povečala za kar 100 odstotkov. "Od začetka nihče ni vedel, kaj pričakovati, ampak podjetnik se mora znajti v vsaki situaciji. Vedno bolj se tudi kaže nujnost spletne prodaje. Če te ni na spletu, ne obstajaš. In ravno s prodajo prek spleta lahko luksuz postane cenovno dostopen. Vse maloprodajne trgovine imajo ogromne marže, zaradi česar so luksuzni izdelki tako dragi. S spletno prodajo se temu izognemo in izdelke pripeljemo neposredno do stranke," razlaga.

Začel je sam, zdaj ekipa šteje pet članov

Na ameriškem tržišču je povpraševanja po takšnih izdelkih bistveno več kot doma.
GT collection

Uspešnega posla si v teh časih ne moremo predstavljati niti brez družbenih omrežij, ki so najlažji način, da okolici predstavimo svoje izdelke. "Vsako omrežje ima svojo ciljno občinstvo, ki se razlikuje glede na starost in življenjske interese. V našem primeru največ uporabljamo Google, Instagram in Facebook," pravi podjetnik, ki je zgodbo začel pisati sam, danes pa je v GT collection vpetih pet ljudi.

Gašper Tratnik je dokaz da se da, kot sam pravi, sanje ob dovolj veliki želji, kančku iznajdljivosti in vztrajanju tudi uresničiti. A kljub temu, da je prisoten po celem svetu, se še vedno rad vrne v domačo Savinjsko dolino. "Sploh rad se domov odpravim ob nedeljah. Na mamino kosilo in na partijo kart z bratoma," še pove podjetnik in maneken, ki ga boste težko srečali neurejenega. "Vedno sem urejen, ne glede na situacijo ali lokacijo. Tukaj gre za oblačila, modne dodatke, frizuro, brado, kožo. Nekako se tako bolje počutim in oddajam boljšo energijo," še sporoča.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta