(INTERVJU) Dragica Razboršek: Podjetniški duh v podravski regiji je še kako živ

Mitja Sagaj Mitja Sagaj
27.11.2023 06:00

Trenutno je v našem gospodarskem okolju preveč spreminjajočih se okoliščin, ki predvsem na davčnem področju podjetjem ne zagotavljajo predvidljivih in stabilnih okoliščin poslovanja, pravi direktorica Prve bonitetene agencije

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dragica Razboršek, direktorica Prve bonitetene agencije - EBONITETE.SI: "V Sloveniji še vedno pogrešam že tolikokrat obljubljeno vzpodbudnejše, predvidljivejše, stabilno davčno okolje za gospodarstvo - in manj birokratizacije."
Osebni arhiv

Dober vpogled v "krvno" sliko gospodarstva imate. Kakšna je diagnoza, če govorimo o slovenskem gospodarstvu v lanskem letu? In kaj lahko rečete za Podravje? Kaj izstopa v pozitivnem, kaj morda v negativnem smislu? Kje so morebitne anomalije?

"Po obdobjih izrazitega vpliva pandemije koronavirusa so bile za leti 2021 in 2022 značilne relativno visoke stopnje rasti, ki pa jih po mojem mnenju za leto 2023 ni pričakovati. Glede na zadnje ugotovitve o ohlajanju nemškega gospodarstva menim, da so morda zadnje napovedi Umara o pričakovani 1,6-odstotni rasti BDP v letu 2023 rahlo pretirane.

Vzpodbudno je, da je v podravski regiji v obdobju 2018-2022 kar 464 hitro rastočih podjetij, kar podravsko regijo uvršča na drugo mesto med regijami v Sloveniji. Na relativno uspešnost razvoja podravske regije kaže tudi podatek, da so se celotni prihodki v letu 2022 glede na predhodno leto povečali za 20,5 odstotka, in sicer z 12,2 na 14,7 milijarde evrov. Pri tem znaša ustvarjen EBITDA v letu 2022 1,2 milijarde, kar je za 13 odstotkov več kot v letu 2021. Statistični podatki tako kažejo, da je podjetniški duh v podravski regiji še kako živ in se vzpodbudno razvija."

Kako trenutne gospodarske razmere vplivajo na podjetja, kako jih ne nazadnje občutite sami v podjetju?

"Za zdaj v splošnem ne zaznavamo posebnih vplivov splošnih gospodarskih razmer na poslovanje podjetij - pa tudi ne takšnih, ki bi pomembno vplivale na poslovanje našega podjetja. Ne glede na navedeno pa lahko povem, da je, po mojem prepričanju, trenutno v našem gospodarskem okolju preveč spreminjajočih se okoliščin, ki predvsem na davčnem področju podjetjem ne zagotavljajo predvidljivih in stabilnih okoliščin poslovanja."

Prva bonitetna agencija EBONITETE.SI vztrajno raste - tako po prihodkih kot po poslovnem izidu. Kaj generira vašo rast?

"Rast družbe je nedvomno pogojena z razvojem kvalitetne storitve. Iz leta v leto je naša spletna aplikacija prepoznana kot odlična podlaga za spremljanje gospodarskega okolja s strani vedno večjega števila zadovoljnih uporabnikov."

Zakaj je ocenjevanje in izdelava bonitetnih informacij ključna? Kaj sporoča okolju? Kakšno vrednost ima za podjetja?

"Bonitetne informacije so ključnega pomena tako za subjekt, ki je predmet ocene, kot za vse tiste, ki z njim sodelujejo. Za podjetje, ki je predmet ocenjevanja, dobra bonitetna ocena predstavlja svojevrstno potrdilo neodvisne bonitetne hiše, da gre za finančno zanesljiv gospodarski subjekt, pri katerem lahko njegovi poslovni partnerji in banke z visoko stopnjo verjetnosti predpostavljajo, da gre za zanesljivega partnerja - bodisi kot kupca, dobavitelja ali posojilojemalca.

S stališča uporabnika bonitetnih informacij pa je boniteta predvsem osnova za presojo finančne zanesljivosti njegovih poslovnih partnerjev. Gre za evalvacijo poslovnih partnerjev uporabnika, na podlagi katere lahko ta oceni, ali je poslovni partner dober ali slab, ali bo od njega prejel plačilo ali ne, je finančno zanesljiv, bo uspešno posloval v prihodnosti, ali bo z večjo verjetnostjo sposoben poravnavati svoje obveznosti. Bonitetna ocena, ki jo podajajo bonitetne hiše, predstavlja zbirno informacijo o poslovnem subjektu, na podlagi katere uporabnik pridobi predstavo o finančni zanesljivosti svojega obstoječega ali potencialnega poslovnega partnerja. Pri tem se uporabnik lahko zanese na strokovno ozadje podane bonitetne ocene, svoje kadrovske in časovne kapacitete pa usmeri k opravljanju svojega osnovnega posla."

Kako kredibilne so bonitetne ocene v današnjem poslovnem okolju?

"Kredibilnost bonitetnih ocen je vsekakor pogojena z različnimi dejavniki. Obseg in ažurnost podatkov, na katerih bonitetna ocena temelji, prav gotovo sodita med najpomembnejše dejavnike. Pri Prvi bonitetni agenciji si prizadevamo na enem mestu zbrati ves spekter javno dostopnih pa tudi drugih podatkov o poslovanju podjetij. Še posebno pozornost pa posvečamo ažurnemu, to je dnevnemu spremljanju teh podatkov in, predvsem v primeru nastopa negativnih okoliščin, nemudoma izraziti te spremembe tudi v izkazani boniteti.

Med dejavnike, ki so ključnega pomena za kredibilnost bonitetne ocene, štejemo še strokovno usposobljenost lastne kadrovske zasedbe, brez katere enostavne ni možno ohranjati kvalitete tovrstnih storitev."

Gotovo nenehno izboljšujete svoje storitve. Kaj je osrednja vrednost portala EBONITETE.SI?

"Različni uporabniki lahko, glede na svoje specifične potrebe, v naši aplikaciji najdejo različne sklope podatkov, ki zanje predstavljajo posebno vrednost. Sami za osrednjo vrednost naše aplikacije štejemo kritično podano bonitetno oceno. Z namenom podaje informacije o stopnji tveganja neplačila v enotni – združeni oceni, smo bonitetno oceno kreirali kot rezultat tako finančno-bilančnih podatkov kot (in predvsem) ostalih dinamičnih elementov bonitetne ocene. O primerni ažurnosti bonitetne ocene priča dejstvo, da bonitetne ocene zaradi ažurnosti in dinamike elementov, ki določajo dinamični del bonitetne ocene, preračunavamo dnevno.

Posebno uporabno vrednost naše aplikacije vidimo tudi v tem, da s premišljeno metodologijo in načinom podaje bonitetne ocene uporabniki pridobijo kvalitetno informacijo tudi če sami nimajo izrazite strokovne izobrazbe na finančnem področju."

Verjetno pri razvoju rešitev in nadgradenj prisluhnete trgu, strankam, njihovim potrebam. Kaj so te potrebe, zahteve s trga?

"Pretežni del zahtev naših strank je povezan z interpretacijo finančnih podatkov, ki jo v aplikaciji zagotavljamo preko širokega nabora izbranih kazalnikov. Ker različne stranke pogrešajo različne vrste podatkov oziroma primerjav finančnih kategorij, smo pri Prvi bonitetni agenciji že dalj časa zelo odzivni na zahteve strank po pripravi različnih prikazov in izdelave kazalnikov po specifičnih zahtevah posameznih uporabnikov.

Pomemben obseg dodatnih zahtev se nanaša tudi na obseg podatkov, o katerih želijo stranke biti dnevno informirane. Posledično se nabor podatkov v našem dnevnem informatorju prilagaja potrebam uporabnikov in ustrezno širi.

Vsekakor pa v osnovi ostaja primarna zahteva strank ažurnost podatkov in ažurno izkazovanje sprememb, ki se v končni posledici izrazijo v bonitetni oceni."

Je Slovenija danes ugodno okolje za razvoj posla? Kaj je dobrega, kaj morebiti manjka? Ne nazadnje ste tudi sami prehodili podjetniško pot ...

"Sama menim, da Slovenija načeloma predstavlja dovolj ugodno okolje za razvoj posla, če le imamo dovolj volje in jasno zastavljen cilj. V splošnem bi izpostavila le, da nekoliko še vedno pogrešam že tolikokrat obljubljeno vzpodbudnejše, predvidljivejše, stabilno davčno okolje za gospodarstvo - in manj birokratizacije."

Kakšne so najpomembnejše lekcije z vaše podjetniške, poslovne poti?

"Z mojega vidika je pomembno, da si kot podjetnik pri sprejemanju poslovnih odločitev vselej preudaren, saj prehitre in nepremišljene poslovne odločitve podjetje hitro odpeljejo v napačno smer od zastavljenega cilja. Vsekakor pa vsem mladim podjetnikom priporočam, da so na svoji poslovni poti vztrajni pri premagovanju ovir."

In katere so bile izkušnje, iz katerih ste se naučili največ?

"Na poslovni poti pogosto naletimo na težave in na videz nepremagljive ovire. Brez poguma in vztrajnosti ni uspešne poslovne poti."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta