Iz Nove KBM opozarjajo na zaznane nove poskuse spletnih prevar

M. S.
26.01.2022 17:26

Prevara se začne s pošiljanjem elektronske pošte ali SMS-sporočila pod pretvezo Nove KBM, da je vaš račun ogrožen in da je bil zaklenjen.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Banka od vas nikoli ne bo zahtevala, da vnesete prijavne podatke ali podatke o karticah v spletne povezave, poslane prek elektronskih ali SMS-sporočil.

Arhiv Večera

Spletni goljufi pošiljajo lažna sporočila v imenu Nove KBM, sporočajo iz banke, kjer zato svetujejo dodatno previdnost pri spletnem ali mobilnem poslovanju. Prevara se začne s pošiljanjem elektronske pošte ali SMS-sporočila pod pretvezo Nove KBM, da je vaš račun ogrožen in da je bil zaklenjen ali pa da morate ponovno vnesti svojo novo SMS-kodo.

Po kliku na priloženo povezavo se odpre lažna spletna stran z obrazcem za prijavo v Bank@Net. Kaj morate torej storiti?

  • Nikar ne klikajte na sumljive povezave, poslane prek elektronskega ali SMS-sporočila,
  • ne vpisujete nobenih podatkov, kot so številke plačilnih kartic, PIN-i, CVC-kode ipd.
  • sumljivo sporočilo izbrišite in nanj ne odgovarjate.

Če pa ste povezavo že odprli in vnesli podatke za vstop v Bank@Net, preventivno zamenjajte svoje geslo, oziroma če ste vnesli podatke svoje bančne kartice, banka svetuje, da kartico preventivno blokirate.

Primer lažnega sporočila.

Nova KBM

Prav tako velja, da gre v primeru, če ob prijavi v Bank@Net na telefon prejmete več SMS-kod za prijavo, za lažno spletno stran. Banka namreč za prijavo vedno pošlje samo eno SMS-kodo.

Če ste že potrdili kakšno zahtevo za plačilo za nalog, ki so ga vnesli goljufi, morate o tem nemudoma obvestiti banko, in sicer na elektronski naslov prevare@nkbm.si. Če pa ste v dvomih, ali ste resnično dobili sporočilo banke, pokličite kontaktni center banke na številko 080 17 70 in preverite, ali gre za prevaro.

Še enkrat velja opozoriti, da banka od vas nikoli ne bo zahtevala, da vnesete prijavne podatke ali podatke o karticah v spletne povezave, poslane prek elektronskih ali SMS-sporočil. To je lahko prvi znak, da gre za prevaro. Več o tem na najdete tudi v rubriki Varno poslovanje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta