Kako v poslu obvladovati "vse"?

Oglasno sporočilo Oglasno sporočilo
06.01.2023 12:09

Ste kdaj pomislili, kaj vse obsega vaše poslovanje? Zaposlene, podatke, stroje, orodja, izdelke, dobavitelje, logistično verigo, kupce …

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Sodobno poslovno okolje je izjemno razširjeno, a če ga želite obvladovati in upravljati, mora biti tudi povezano.

Proizvodnja ali pisarna danes nista več strogo vezani na posamezno lokacijo, poslovno okolje nove dobe je razpršeno, a povezano. Naprave razširjenega okolja se tako vedno bolj povezujejo s poslovnimi središči podjetij in postajajo čedalje bolj integrirane v poslovne procese, poslovanje pa avtomatizirano – hitro in brez napak.

Veliko podjetij je pred velikimi izzivi, kako obvladovati dve hitrosti poslovanja. Obstoječ posel, ki prinaša denar, morajo opravljati čedalje bolj učinkovito, hkrati pa morajo oblikovati še bolj inovativne produkte in storitve. S temi si bodo namreč utirala pot do novih trgov ali pa vsaj dodatno zaščitila prisotnost na obstoječih. Želja podjetij je doseganje čim večjega nivoja avtomatizacije tekočega poslovanja, brez motenj. A za kaj takega je treba posel najprej obvladovati.

»T. i. operativo podjetij želimo čim bolj opolnomočiti, ne glede na to, kje se delo izvaja. Komunikacija s poslovnim okoljem mora vedno biti tekoča in neprekinjena. Informacijska podpora v tovarnah, skladiščih, na cestah, na infrastrukturi mora biti enaka – ali pa še boljša – kot tista v pisarnah. V razširjenem okolju podjetij se namreč fizično izvaja posel, tam se služi denar,« je jasen Simon Kovše, skrbnik partnerske mreže interneta stvari v podjetju A1 Slovenija.

Platforma interneta stvari kot skupni imenovalec

Izziv podjetij je vse dele poslovanja prevesti na skupni imenovalec oziroma jih povezati v zanesljivo delujočo celoto. V podjetju A1 zato nudijo eno izmed najbolj učinkovitih in razširljivih platform industrijskega interneta stvari (IIoT), ki pa je niso omejili zgolj na proizvodno-logistični del poslovanja, temveč razširili na prav vsa področja, ki imajo opravka s podatki vseh vrsti in oblik. Skladnost z najnovejšimi industrijskimi standardi pa zagotavlja, da je platforma že danes pripravljena na tehnološke izzive prihodnosti.

»Gre za velik preskok. Našo platformo lahko uporabimo ne le za nadzor strojev, temveč tudi za povezovanje produktov in dobavne verige. Tako ima podjetje zgolj eno platformo za več segmentov poslovanja, kar prinaša večje koristi zaradi lažje integracije z najrazličnejšimi procesi v podjetju,« poudari Kovše in doda, da dodatno veliko prednost predstavljajo standardizirani gradniki, ki poskrbijo, da se platforma lahko prilagodi vsaki vrsti organizacije in njenih podatkov.

Ko vsi podatki štejejo

Če želijo podjetja kar najbolje izkoristiti delovna sredstva, morajo znati izkoriščati tudi njihove podatke. In to v kar najširšem pogledu. Lep zgled je »digitalizacija industrijskega drobilnika« v podjetju Untha, za katero so poskrbeli v družbi A1 Digital. Industrijski drobilniki so podobno kot avtomatizirani proizvodni stroji tesno vpeti v industrijske operativne procese. Velika proizvodna podjetja nenehno ustvarjajo ogromne količine odpadkov, ki so stranski produkt glavnih proizvodnih procesov. Zelo težko je v celoti porabiti vhodne surovine. Marsikje ostajajo ostanki lesa, plastike, kovine, tekstila in drugih materialov, ki se jih velja hitro »znebiti«. Tudi zato, ker je prostor v podjetjih drag, pa tudi zato, ker lahko z odpadki, če jih je moč reciklirati, podjetje še nekaj zasluži.

»Industrijski drobilniki niso poceni, zato jih želijo stranke čim bolje izkoristiti. V A1 smo poskrbeli, da podatke razširjenega okolja uporabljajo različni zaposleni. Vodjo obrata zanimajo učinkovitost delovanja strojev in priložnosti za nadaljnjo optimizacijo dela. Tudi vzdrževalec je zelo vesel natančnih podatkov, ki jih prispevajo številni senzorji, saj lažje najde napako in jo odpravi, ali pa stroj celo preventivno vzdržuje, da do okvar in prekinitev dela sploh ne pride. Vodja operative in vodstvo pa ima temeljit pregled na delovanjem povezanega okolja, na podlagi kakovostnih podatkov lahko sprejema boljše poslovne odločitve, kakovostni podatki pa so tudi temelj za kakovostno planiranje. S povezovanjem več strojev in drugih delovnih sredstev ter inventarja se ustvari celotni pregled nad procesom v proizvodnji in širše,« ključne prednosti razširjene platforme interneta stvari izpostavi Kovše.

Rešitev, ki raste in se razvija

Vsi podatki, ki ji sčasoma pridobi podjetje, predstavljajo tudi izjemno koristne informacije za nadaljnji razvoj izdelkov ali pa njihovih »možganov« (beri: algoritmov, ki upravljajo poslovanje). V primeru razvoja industrijskih drobilnikov bi to lahko bila odprava kakšnega ozkega grla ali pa zamenjava dela, ki se (pre)hitro obrablja, z zmogljivejšim. Podatki so zelo koristni tudi za storitvena podjetja, saj jim omogočajo proaktivno delovanje in omogočajo snovanje dodatnih in inovativnih storitev.

»Povezljivost in internet stvari sta del raznih informacijskih verig, ki jih pokrivajo različne rešitve s področja programske opreme. Če naj podjetje odklene polno vrednost zajetih in zbranih podatkov, je treba le-te preko platforme interneta stvari dostaviti na različna mesta, tudi v poslovne sisteme. Stranka mora vedeti, kakšno vrednost imajo določeni podatki zanjo in kje jih s pridom uporabiti. Pri vsem tem jim seveda pomagamo,« doda Kovše.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.