Lestvica: Katera podjetja so lani najbolje plačevala svoje zaposlene?

STA, A.L.
21.05.2024 10:20

Predstavništva farmacevtov, IT-podjetja in energetiki kraljujejo na lestvici podjetij, ki so lani najbolje plačevala svoje zaposlene, navajajo Finance.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Finance na lestvico 100 podjetij z najboljšimi plačami niso vključile bank.
Profimedia

Na vrhu sta predstavništvi SAP in Microsoft s povprečno bruto plačo 11.781 evrov oz. 10.658 evrov bruto na mesec. Med slovenskimi podjetji se najvišje uvršča Kontrola zračnega prometa Slovenije.

Na lestvici časnika Finance, ki so podatke črpale predvsem iz poslovne baze Dun&Bradstreet, pa tudi iz Ajpesa in letnih poročil ter pojasnil podjetij, predstavništvoma IT-multinacionalnik SAP in Microsoft sledita farmacevtski predstavništvi Novo Nordisk in Merck Sharp&Dohme, kjer je lani povprečna bruto plača znašala okoli 8500 evrov bruto, ter tehnološki podjetji Infobip in IBM Slovenija z nekaj več kot 8000 bruto povprečne plače.

Iz Microsofta in IBM Slovenija so za Finance sporočili, da nagrajevanja zaposlenih ne komentirajo, pri čemer iz IBM Slovenija še dodajajo, da stroški plač zajemajo zaposlene tudi v drugih državah v regiji in vključujejo stroške drugih prejemkov (bonuse, mesečne dodatke, stimulacije, bonitete ...).

Med slovenskimi podjetji se najvišje, na sedmo mesto, uvršča Kontrola zračnega prometa Slovenije, kjer je lani povprečna bruto plača znašala 7810 evrov. Prvo deseterico zaokrožujejo še tri predstavništva farmacevtskih podjetij - Roche, Astellas Pharma in Pfizerjeva podružnica.

Na lestvici prvih 100 podjetij po plačah je dobra polovica podjetij v lasti tujcev

Sledijo Sij (povprečno 7263 evrov bruto mesečno), podružnica Astra Zenece (7020 evrov bruto) in podružnica Novartis Pharma Services (7002 evrov bruto), Impol 2000 (6107 evrov bruto), Bayer (6104 evrov bruto; vključeni tudi zaposleni v drugih državah v regiji), Johnson&Johnson (5923 evrov bruto), Gen (5692 evrov bruto), LeanIX (5667 evrov bruto) in Mol&Ina (5609 evrov bruto), prvo dvajseterico pa zaokrožujejo Triglav Skladi (5396 evrov bruto).

Na lestvici prvih 100 podjetij po plačah je dobra polovica podjetij v lasti tujcev. Zaposleni v prvouvrščenem podjetju v tuji lasti (SAP) tako zaslužijo polovico več kot v prvouvrščenem podjetju v slovenski lasti (Kontrola zračnega prometa Slovenije). Prav tako v prvouvrščenem tujem podjetju zaslužijo petkratnik državnega plačnega povprečja, ki je za lani znašalo 2221 evrov bruto na mesec, v prvouvrščenem slovenskem podjetju pa triinpolkratnik državnega povprečja.

V približno petini podjetij z lestvice je (posredni) večinski lastnik država. Najvišje uvrščeni Kontroli zračnega prometa Slovenije sledita energetska holdinška družba Gen energija, kjer je bila povprečna bruto plača lani 5693 evrov, in Holding Slovenske elektrarne s 5250 evri povprečne bruto plače. V Borzenu je povprečna bruto plača bila lani višja za desetino glede na leto prej in je znašala nekaj več kot pet tisočakov.

Na sedmem mestu med državnimi podjetji z najvišjimi povprečnimi plačami je Slovenski državni holding (SDH), kjer je povprečna bruto plača lani znašala 4727 evrov. Glede na leto prej je bila višja za tretjino, a podatki glede na leto prej niso primerljivi, saj so v 2022 k SDH pripojili Družbo za upravljanje terjatev bank.

Med proizvajalci zdravil, ki imajo v Sloveniji tudi proizvodnjo, sta se na lestvico uvrstila tudi Lek in Krka. Povprečna bruto plača v Leku je lani znašala 4087 evrov, v Krki pa 3814 evrov bruto.

Finance na lestvico 100 podjetij z najboljšimi plačami niso vključile bank.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta