Medgeneracijsko sodelovanje v podjetjih: Svežina miselnosti mladih povezana z modrostjo starejših

Urška Polanc Urška Polanc
05.06.2022 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Že drugo leto zapored je podjetje Lek, del Novartisa v Sloveniji, za oblikovanje spodbudnega, vključujočega in vedoželjnega okolja za sodelavce vseh generacij prejemnik priznanja MEGA navdih. Natečaj poteka pod okriljem projekta Vsi zmagujemo, ko sodelujemo, ki ga sofinancirata Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti RS ter Evropski socialni sklad. Z različnimi aktivnostmi na področju problematike medgeneracijskega sodelovanja podjetje izpostavlja prednosti starejših sodelavk in sodelavcev, njihovega širokega nabora izkušenj in znanja, hkrati pa prepoznava potencial lastnosti agilnosti in vedoželjnosti, ki jih prispeva mlajše osebje. Da se v njihovem podjetju prepletajo štiri generacije delavcev, od katerih se vsaka sooča z drugačnimi izzivi, ugotavljajo v podjetju. Za starejše z leti postajajo vse bolj obremenjujoči izmensko in predvsem nočno delo ter fizične naloge v proizvodnji, to pa vpliva na hitrost delovnih procesov in odnose med zaposlenimi. Zato si v podjetju prizadevajo delovna mesta prilagoditi starejšim ali pa jih premestiti na mesta z manj intenzivnimi odgovornostmi. Da to vsekakor lahko uspeva v pisarniških okoljih, opažajo, je pa zaposlene težje premeščati v proizvodnji, saj njihova znanja in veščine mnogokrat ne ustrezajo zahtevam prostih delovnih mest. Več skrbi zato skušajo nameniti pravočasnemu prilagajanju delovnih obveznosti za starejše in razvoju novih kompetenc, saj lahko le tako povečajo možnost prekvalifikacije na druga delovna mesta kljub pomanjkljivi izobrazbi.

V imenu Novartisa v Sloveniji sta priznanje prevzeli Urša Lavrič, menedžerka kadrovske skladnosti in projektov (na sliki levo), in Paulina Pazio, direktorica kadrov za Lek, d.d., in Novartis v Sloveniji.
Aleš Rosa

Ljudje so v središču vsega

Medgeneracijsko sodelovanje je eden od štirih stebrov področja raznolikosti in vključenosti Novartisa v Sloveniji, ob LGBTQI+ skupnosti, invalidih in raznolikih talentih. "Ljudje so v središču vsega, kar delamo, zato sta raznolikost in vključenost eni glavnih Novartisovih vodil pri ustvarjanju navdihujočega, vedoželjnega in spodbudnega delovnega okolja, ki sodelavcem omogoča, da izkoristijo svoj polni potencial. Kot eden največjih delodajalcev v Sloveniji, s skoraj 6000 zaposlenimi, se lepot  medgeneracijskega sodelovanja lotevamo celovito. Poslušanje sodelavcev različnih starosti in različnih funkcij nam pomaga najti rešitve, ki so resnično pomembne za vse naše sodelavce in ekipe," je ob prejemu priznanja povedala Paulina Pazio, direktorica kadrov za Novartis v Sloveniji. Spodbujanje medgeneracijskega sodelovanja je za podjetje ena prednostnih nalog, prenos znanja pa dojemajo kot dvosmerni proces. Ustanovili so skupino prostovoljcev za medgeneracijsko sodelovanje, ki jo sestavljajo zaposleni z različnih področij in različnih generacij. Najprej so prisluhnili izzivom starejših in mlajših sodelavcev iz pisarniškega in tudi proizvodnega okolja, nato pa poiskali rešitve za vse time, kjer so očitne razlike med generacijami. Pripravljajo medgeneracijske delavnice, na katerih udeležence spodbujajo k izmenjavi mnenj in reševanju izzivov, s katerimi se soočajo na delovnem mestu, prav tako pa so ustvarili motivacijski video, v katerem so svoje izkušnje z medgeneracijskim sodelovanjem delili zaposleni različnih starosti in z vseh lokacij. Lansirali so še internetno stran in sodelavce vključili v pripravo vsebine ter ustvarili elektronski naslov, na katerem sprejemajo vprašanja, pobude in mnenja vseh zaposlenih v povezavi s tematiko medgeneracijskega sodelovanja. Z naštetimi aktivnostmi so dosegli, da se o tem veliko pogovarjajo in tako spoznavajo izzive in priložnosti. "Spremenjene razmere, ki so posledica pospešene digitalizacije, koronavirusne bolezni, staranja družbe in drugih dejavnikov, kažejo na pomembnost sodelovanja v družbi na splošno in tudi v podjetjih," razmišljajo v podjetju. V letošnjem letu posebej nadgrajujejo programe mentorstev, podpirajo jih tudi skozi nova digitalizacijska orodja.

Podelitev priznanj MEGA navdih 2022 
Aleš Rosa

Stičišče za izmenjavo znanj, izkušenj in pogledov

Priznanje MEGA navdih 2022 je prejelo tudi podjetje Generali za program vpeljave hibridnega načina sodelovanja pri izvedbi spletnih delavnic Vseživljenjski partner, kjer so vzpostavili stičišče za izmenjavo znanj, izkušenj in pogledov različnih generacij v luči njihovih strateških kompetenc, ki vodijo do odličnega sodelovanja in doseganja rezultatov. "Pred izvedbo celodnevnih delavnic smo vse zaposlene opremili z veščinami uporabe spletnih orodij, da so se lahko v času izmenjave resnično posvetili vsebini delavnic. Delavnice so imele pomembno noto druženja, mreženja, izmenjave pogledov in podajanja strateške smeri. Udeležili so se jih prav vsi zaposleni, ki so zdaj opolnomočeni z novimi znanji, usmeritvami in veščinami uporabe sodelovalnih orodij, kar pomeni, da smo naredili velik korak naprej pri vzpostavljanju trajnostnega hibridnega načina dela," so sporočili iz podjetja. Ključ do uspešnosti vidijo ravno v medgeneracijskem sodelovanju in dodajajo, da je zavarovalništvo s tehnološkim napredkom postalo izjemno dinamična panoga, v kateri je svežina miselnosti in pristopov v povezavi s tradicijo in modrostjo zelo pomembna.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta