Mežiški TAB prevzel nizozemsko podjetje in ustanovil novo podjetje TAB Benelux B.V. Kaj skupini TAB prinaša prevzem?

Petra Lesjak Tušek Petra Lesjak Tušek
11.04.2023 12:00

TAB je prevzel 51 odstotkov nizozemske družbe R & W Batterijen in ustanovil družbo TAB Benelux B.V., so sporočili iz družbe. Na Prevaljah medtem poteka testna litij-ionska proizvodnja, redna sledi konec aprila.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
TAB Mežica
Andrej Petelinšek

Mežiški TAB je prevzel 51 odstotkov nizozemske družbe R & W Batterijen in ustanovil novo družbo TAB Benelux B.V., so danes sporočili iz proizvajalca baterij TAB - Tovarna akumulatorskih baterij in Skupine TAB, enega globalnih dobaviteljev energije. Predsednik upravnega odbora TAB-a Bogomir Auprih je izpostavil dvajsetletno obdobje sodelovanja med družbama in novo obdobje, ki bo sledilo po prevzemu. Skupina TAB s tem načrtuje, da bo okrepila svoj položaj v državah Beneluksa in v Evropi, še poudarjajo ob novici o prevzemu. Z junijem bodo odprli poslovalnico v Eindhovnu, še naprej si želijo razširiti dejavnost tudi v Belgijo, hkrati pa širijo tudi nabor izdelkov z baterijami za shranjevanje sončne energije, dodajajo. Podrobnosti posla v številkah ne razkrivajo.

Glavni izvršni direktor družbe TAB d.d. Roman Burja je ob tem poudaril, da je ta korak zanje "strateški in da je bila družba R&W vedno, v slabih in dobrih časih, zanesljiv partner družbe TAB". V nedavnem intervjuju za Večer je Burja sicer dejal, da se pri naložbah bolj kot doma ozirajo izven Slovenije, kjer vidijo možnosti za širitev bodisi proizvodnje bodisi na trgih, doma pa je njihov fokus in strategija, da litij-ionsko proizvodnjo poženejo na začrtani nivo, potem pa bomo videli, kje so še priložnosti. Trenutno na Prevaljah teče testna proizvodnja, konec meseca pa začnejo z redno proizvodnjo.

TAB Mežica, baterije
Andrej Petelinšek

O poslovanju pa je direktor povedal, da so podatki še nerevidirani, a da so prihodki iz prodaje v TAB v letu 2022 ocenjeni na 293 milijonov evrov, leto prej 260 milijonov, dobiček pa na 19,7 milijona, kar je več, kot je bilo načrtovano. "Poslovanje v Sloveniji je bilo v redu, medtem ko smo v družbah po svetu, torej v skupini TAB, zaznali trende in nove izzive, recimo v Makedoniji in na trgih vzhodne Evrope, kjer je pritisk na cene velik, in s tem nižji dobiček," je komentiral Burja. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta