Mladi Mojster Jaka iz Slovenj Gradca izdeluje leseni nakit in sklede kar iz odsluženih skejtov

Nejc Strojnik
06.01.2022 06:00

25-letni Jaka Cesar je dokaz, da v biznisu ni omejitev in da se lahko na prvi pogled še tako nenavadna ideja izkaže za imenitno. Ena takšnih je tudi ideja o nakitu iz odsluženih skejt desk.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Mojster Jaka v svojem kraljevstvu - delavnici. 

Nejc Strojnik

Zaradi očeta, ki je gozdar, je že od nekdaj povezan z lesom, gozdom. Nikoli ga niso zanimali računalniki, tehnologija, prosti čas raje preživlja v naravi, na svežem zraku. A kot mulc si verjetno ni predstavljal, da bo z lesom nekoč tudi sam tako zelo povezan. "Pred nekaj leti smo nabavili prvo, čisto osnovno orodje za oblikovanje lesa. Takrat sem izdelal prvo skledo. Všeč so mi bili vzorci, ki so se pojavili, barve, strukture. Na neki način se počutim svobodnega, ko iz kosa lesa nekaj ustvarim," razloži 25-letni Jaka Cesar, vedno bolj znan tudi kot Mojster Jaka. Zvonec, ko smo pozvonili, je za razliko od junaka iz otroške pesmice še kako dobro slišal. "Dobrodošli v moji delavnici," nas je pozdravil, v zraku pa je bilo hitro čutiti vonj po lesu, naravi. Svoj ustvarjalni kotiček si je uredil med epidemijo, oktobra 2020. "Prej sem improviziral, delal sem sicer bolj zase, zunaj na prostem sem si postavil mizo, a mi ni bilo všeč. Vedno sem moral orodje nositi ven, vlačiti podaljške, odstranjevati žagovino, ki je frčala po zelenici. Čas je že bil, da si delavnico uredim v hiši." Osrednje štiri naprave so stružnica, tračna žaga, tračni brusilnik in stroj za oblanje. V repertoarju so še kup manjših strojev in pripomočkov ter, najbolj pomembno, spretne roke mojstra.

Sklede. Še posebej zanimive so tiste pisane, ki so izdelane in skejtov. 

Nejc Strojnik

Izdelke, ti so pravzaprav prave umetnine, izdeluje iz koroškega lesa in - to je njegova največja posebnost - iz odsluženih desk za skejtanje. "Pred nekaj leti sem imel obdobje, ko sem nekoliko več skejtal. Veliko prostega časa sem preživel v slovenjgraškem skejt parku. Spomnim se, kako je Mitja Težak (eden najboljših rolkarjev v Sloveniji, op. p.) zlomil dilo in jo vrgel stran. Gledal sem tisto dilo in zdelo se mi je škoda, da bi kar obležala v smeteh. Nekaj let zatem sem na spletu našel nekega Američana, ki ustvarja iz skejtov. Spomnil sem se, da sem tudi sam o tem že razmišljal, zato sem prosil prijatelje, ki so doma imeli kakšen odslužen skejt, da mi ga dajo," se Jaka Cesar spominja svojih začetkov. Deske so v večini zlepljenje iz sedmih plasti javorjevega lesa, tiste bolj kakovostne so še barvane, da se plasti bolj jasno vidijo.

Na internetu je vse

Proces, da iz desk za skejtanje nastane skleda, je vse prej kot preprost ali hiter. Najprej iz odsluženih desk odstrani zgornjo plast, potem desko razreže, tako da gre krivina na krivino, ravni del pa na ravni del. Sledita lepljenje in vstavljanje v prešo. Ko se lepilo posuši, s tračno žago izreže desetkotnik, ga vpne v stružnico in z uporabo različnih dlet ustvari krivine, kot si jih je zamislil. Na podoben način, z dletom, oblikuje tudi notranjost. Sledi brušenje z različnimi granulacijami brusnega papirja, ki je, razen v popolnoma prvi fazi, popolnoma ročno. "Moraš imeti kar fajn občutek, mirno roko, da izdelek ni valovit. Bistveno je tudi dobro nabrušeno orodje. "Ko je skleda zbrušena, jo štirikrat premažem z rastlinskim oljem, pri čemer mora med vsakim nanosom miniti 24 ur. Sledi premaz z balzamom iz čebeljega voska. Doma imamo čebelnjak, zato je vosek popolnoma domač in moj izdelek. Postopka sem se naučil s pomočjo interneta. Tam je vse," smeje pove. Sklede, ki jih izdeluje, so tako obdelane z izključno naravnimi premazi in so zato primerne tudi za hrano. Ne ravno za juho, pač pa za prigrizke, čips, oreščke in podobno.

Ob izdelavi vsake sklede, ko je izrezuje desetkotnik, mu ostane nekaj odrezkov, za katere sprva ni vedel, kaj bi z njimi počel, jih je pa vseskozi shranjeval. "Nato mi je idejo dala mama. Spomnila se je, da bi lahko iz njih delal obeske za verižice. Nekaj časa sem delal samo verižice, nato sem začel z uhani, prstani, obeski za ključe …" Izdelke prodaja na svoji spletni strani, v trgovini D.tajl v centru Slovenj Gradca, v kateri so združeni različni ustvarjalci iz vse Slovenije, in v trgovini GARTLing, prav tako v Slovenj Gradcu. Nič pa ne bi imel proti, če bi se njegove umetnine znašle še na kakšni trgovski polici izven Koroške. "Tudi to imam v načrtu. Mi je že v osnovi bolj všeč prodaja v trgovinah kot prek spleta. Pakiranje in pošiljanje po pošti mi nista tako ljuba. Raje imam tisti pristni stik, pa še stranke izdelek pred nakupom vidijo v živo, kar je gotovo plus," je prepričan Mojster Jaka, ki potrdi našo tezo, da so nad izdelki, ko jih vidijo, gotovo vsi po vrsti navdušeni.

Sklede. Še posebej zanimive so tiste pisane, ki so izdelane in skejtov. 

Nejc Strojnik

Ustvarjanje iz lesa kombinira z urejanjem okolice

Ustvarja pa ne samo iz odsluženih skejt desk, ampak tudi iz drugega lesa, ki je izključno koroški. "Hrast, oreh, brest, češnja, hruška, jablana, vsak les je po svoje lep. Pred kratkim sem dobil desko iz gorskega javorja, takega, ki na licitacijah dosega najvišje cene. Res lepo se vidijo rebrce. Iz tistega kosa bom izdelal nakit." Za najljubšo sorto lesa se težko odloči. Všeč mu je oreh, ki se tudi struži in brusi odlično. Lep vzorec da brest. "Sem pa včasih tudi sam presenečen, kaj kakšen les skriva v sebi. Že prej sem veliko časa preživel v gozdu, a zdaj na drevesa gledam drugače. Ko vidim deblo, si poskušam zamisliti, kakšno rast skriva. Zanimivi so hlodi, ki nekaj časa ležijo na tleh in jih napadejo lesne glive. Tak les šele da neverjeten vzorec, noro, čisto nekaj posebnega," je navdušen Slovenjgradčan, ki si želi v prihodnosti iz skejt desk narediti tudi kaj večjega, klubsko mizico na primer. "Možnosti so neomejene," se nasmehne.

V delavnici je v povsem svojem svetu. Ko ustvarja, se počuti svobodnega. 

Nejc Strojnik

Ni pa ljubezen do lesa njegova edina, rad tudi pleza, kolesari, navdušuje ga hoja po vrvi (slackline), sploh tista bolj ekstrema, kjer je vrv napeta med dvema skalama, pod njo pa tudi do 70 metrov globok prepad. V enem kosu je na tak način prehodil največ 55 metrov, skupaj s še nekaj ljubitelji tega športa pa v Slovenj Gradcu večkrat pripravi delavnice za otroke in je prisoten na kakšnih dogodkih. Dneve, predvsem spomladanske, poletne in jesenske, si zapolnjuje tudi z urejanjem okolice, biznisom, ki ga uspešno kombinira z ustvarjanjem iz lesa. "Že od nekdaj sem okoli hiše kosil, obrezoval drevje in živo mejo. Ljudem je okolica hiše vedno bolj pomembna, nimajo pa časa, da bi imeli vseskozi urejeno. Sam imam orodje, znanje, izkušnje in, najbolj pomembno, ljubezen do tega dela," zaključi ustvarjalni in vsestranski Korošec.

Obeski za ključe 

Nejc Strojnik
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta