Nacionalna priznanja za inovacije: "Izbrali smo trajnost"

S.Kl.
10.09.2024 18:00

Dan inovativnosti 2024: deset zlatih priznanj in posebno priznanje za inovacijski izziv

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Podjetje Sij Metal Ravne je prejelo zlato priznanje GZS za razvoj superzlitine UTOPTI/CHN35VT-VD po inovativnem postopku EPŽ kot prvi na svetu.
Dobran Laznik

V okviru Dneva inovativnosti je Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) podelila nacionalna priznanja najbolj inovativnim podjetjem in inovatorjem. Rdeča nit letošnje podelitve je bila "izbrali smo trajnost", podelili pa so 10 zlatih, 24 srebrnih, 12 bronastih priznanj ter eno posebno priznanje za inovacijski izziv. Prejemniki zlatih priznanj so: Iskra Pio (izolatorski sistem za sterilno polnjenje prahov), SIJ Acroni (inovacija za vodikove gorilne celice), Proga Rollerski (tekaška rolka  z zavoro), Ema (BlueSenz družina izdelkov), SIJ Metal Ravne (superzlitine UTOPTI/CHN35VT-VD po inovativnem postopku EPŽ kot prvi na svetu), Novartis farmacevtska proizvodnja (na poti do inovativnih bioloških zdravil brez nečistoč), Krka, tovarna zdravil (inovativne rešitve za obvladovanje hude kronične bolečine), Lek (železova karboksimaltoza – disperzija za injiciranje/infundiranje) Sartorius BIA Separations (Sartorius sistem za kontinuirno celično lizo - "Alkalizator") in MAHLE Electric Drives Slovenija (SCT-tehnologija pogonskih motorjev).

Tibor Šimonka, predsednik GZS: "Inovacije imajo osrednjo vlogo pri iskanju trajnostnih rešitev."
Foto: Robert Balen

"V svetu, kjer se soočamo z okoljskimi, družbenimi in gospodarskimi izzivi, postaja trajnost, se pravi razvoj z mislijo na prihodnje rodove, temelj našega delovanja. In prav inovacije imajo osrednjo vlogo pri iskanju trajnostnih rešitev, s katerimi bomo zagotovili boljši jutri," je na slovesni podelitvi dejal Tibor Šimonka, predsednik GZS.

Generalna direktorica GZS Vesna Nahtigal pa je povedala, da Slovenija kljub relativno visokim vložkom v raziskave in razvoj še vedno sodi med zmerne inovatorke. Kot možne razloge je navedla previsoko obdavčitev dela, predvsem strokovnjakov, ki zaradi tega raje odidejo v druge države; birokratske ovire, ki podjetjem otežujejo prijave davčnih olajšav za inovacije; nestabilno in nestimulativno davčno okolje, ki odvrača tuje investicije, razen v primerih, ko država vstopi neposredno s subvencijami; pa tudi primanjkljaj kadra na področju digitalizacije, ki je tesno povezano z inovacijami. "Sami proizvedemo premalo strokovnjakov, za tuje pa nismo zanimivi," je še menila Vesna Nahtigal. (skl)

Vesna Nahtigal, generalna direktorica GZS: "Sami proizvedemo premalo strokovnjakov, za tuje pa nismo zanimivi." 
Arhiv Gzs
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta