Nagrada Horus: Najbolj družbeno odgovorni so v Novi KBM in Saubermacher - Komunali

Srečko Klapš Srečko Klapš
28.12.2021 06:00

Priznanja za družbeno odgovornost še podjetjama SSI Schafe in Primera skupini, med neprofitnimi organizacijami pa mariborskemu VDC Polž.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Nova KBM, ki je letos bančni ogljični odtis znižala za 36 odstotkov, je nagrado za družbeno odgovornost Horus prejela drugo leto zapored. 

Mediaspeed.net

Inštitut za razvoj družbene odgovornosti (IRDO) je že trinajstič, tokrat virtualno, podelil slovensko nagrado za družbeno odgovornost Horus. Anita Hrast, direktorica IRDO, je pojasnila, da se je za nagrado o zavedanju soodvisnosti v družbi in okolju potegovalo devet pravnih oseb in posameznikov: "Strateško nagrado Horus 2021 v kategoriji profitnih pravnih oseb sta prejeli podjetji Saubermacher - Komunala Murska Sobota in Nova kreditna banka Maribor. Priznanje za projekt Horus 2021 v kategoriji profitnih pravnih oseb sta prejeli podjetji SSI Schaefe in Primera skupina, finalist je bilo še podjetje Press Clipping. V kategoriji neprofitnih pravnih oseb je posebno priznanje prejel VDC Polž Maribor." Posebno priznanje v kategoriji splošno pa so prejeli: izr. prof. dr. Marjan Skalicky, dr. med., Nataša Grom Jerina ter Kulturno-izobraževalno društvo PiNA. Priznanje za strateginjo leta 2021 za družbeno odgovornost in trajnostni razvoj je šlo v roke Saši Vidmar, svetovalki za korporativno komuniciranje in CSR-koordinatorki iz podjetja Lidl Slovenija.

Trajnostna transformacija je neizogibna

"Trajnostna transformacija je neizogibna, to je jasno. Zato je treba trajnost v organizacije čim prej uvesti, in to neposredno v poslovno strategijo. Delovati v smeri generiranja dobička, a odgovorno do okolja in človeka. Slej ko prej bo podjetja v to smer vse bolj potiskal tudi zakonski okvir, a to ni družbena odgovornost v pravem smislu - ta se začne z delovanjem nad zakonsko določenim minimumom," meni Saša Vidmar.

Saša Vidmar, Lidl Slovenija: "Delovati v smeri generiranja dobička, a odgovorno do okolja in človeka."

"Prejem nagrade Horus pomeni za podjetje Saubermacher - Komunala še eno potrditev več, da ustvarjamo zdravo okolje na družbeno odgovoren način," je povedal Drago Dervarič, direktor podjetja Saubermacher - Komunala iz Murske Sobote. "Trajnostni razvoj je v Skupini Nove KBM med prednostnimi poslovnimi usmeritvami, saj imamo finančne institucije velik vpliv na gospodarstvo, družbo in okolje. Želimo biti aktiven podpornik družbe ter prispevati k višji kakovosti življenja in razvoja tako lokalnega kot nacionalnega okolja. Ponosni smo, da okolje, v katerem delujemo, prepoznava naša dejanja, podeljena nagrada pa kaže, da smo na naši poti prispevanja k boljši družbi uspešni," pa je po razglasitvi izbora povedal John Denhof, predsednik uprave Nove KBM, kjer so med drugim v letošnjem letu znižali bančni ogljični odtis za 36 odstotkov, priznanje pa so prejeli že drugo leto zapored.

"Upoštevanje soodvisnosti se izplača"

Zaslužni profesor, dvakratni doktor Matjaž Mulej, predsednik Strokovnega sveta IRDO in predsednik Strokovno-organizacijskega odbora nagrade Horus, je dodal: "Nedavni podatki, kako veliko denarja na primer iz virov EU in drugih neki del Slovencev zlorabi, kažejo, da je smiselno nadaljevati akcijo Horus. Enako velja za nekoč neobičajno usposabljanje za skrbnike družbene odgovornosti. Pomagamo ljudem dojeti, da se izplača upoštevati soodvisnost, se tako truditi za čim več celovitosti v delovanju in prevzemati odgovornost za svoje vplive na družbo. Tako preprečimo veliko nevarnih posledic. Hvala vsem letošnjim dobitnikom in udeležencem akcij IRDO, da pri tem trudu sodelujejo s svojimi zgledi. Skupaj pomagamo reševati sedanje in prihodnje človeštvo."

Spremljanje učinkov družbene odgovornosti in trajnosti

V novembru je 12-članska komisija neodvisnih strokovnjakov opravila ocenjevanje v dveh krogih, za uvrstitev med finaliste pa so morali kandidati zbrati vsaj 51 odstotkov vseh možnih točk. Ocenjevalna komisija, ki ji je predsedovala Tatjana Fink, je bila še posebej pozorna na celovit pristop k družbeni odgovornosti, aktivnostim za doseganje visokih standardov odgovornosti in trajnosti ter spremljanju učinkov. "Nagrada Horus je postala tradicionalna in uresničuje svoje široko poslanstvo v zvezi z družbenim razvojem. Promovira in motivira organizacije ter posameznike, da prispevajo k razvoju širše družbene skupnosti in okolja," je po razglasitvi zmagovalcev povedala Tatjana Fink.

Pri projektu Horus je od leta 2009 sodelovalo več kot 90 strokovnjakov različnih strok in preko 200 kandidatov – od podjetij, zavodov, nevladnih organizacij do posameznikov. Nagrajenci prejmejo unikatna umetniška dela Marka in Marike Pogačnik, namenjena spodbujanju uspešnega delovanja nagrajencev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta