Nagrade GZS: Letos štirje gospodarski oskarji

Srečko Klapš Srečko Klapš
05.03.2024 18:00

Janko Koprivec, Robert Medle, Milan Košeljnik in Dragan Mešič, dobitniki gospodarske nagrade GZS, potrjujejo rdečo nit podelitve - umetnost vodenja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Štirje dobitniki gospodarskih oskarjev (od leve): Robert Medle, Dragan Mešič, Janko Koprivec in Milan Košeljnik. 
Robert Balen

Gospodarska zbornica Slovenije je že 56. podelila nagrado GZS za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke. Letos so najvišje priznanje za večletno uspešno vodenje podjetja prejeli štirje gospodarstveniki: Janko Koprivec, ustanovitelj in prokurist podjetja Siliko z Vrhnike, Robert Medle, direktor novomeškega podjetja Roletarstvo Medle, Milan Košeljnik, direktor podjetja Kolding s Prevalj, in Dragan Mešič, direktor murskosoboškega podjetja Megras. 

Janko Koprivec, ustanovitelj, lastnik in prokurist podjetja Siliko: "Orkester zaposlenih je treba voditi z lastnim zgledom."
Barbara Reya

"Orkester zaposlenih je treba voditi z lastnim zgledom, in ko uspeš doseči zastavljene cilje tako, da postanejo cilji kolektiva in jih zaposleni ponotranjijo," je podjetniški moto Janka Koprivca, ki je začel leta 1984 skupaj z ženo pisati zgodbo podjetja Siliko v 30 kvadratnih metrov veliki garaži. Do danes se je razvil v razvojnega dobavitelja in proizvajalca tehničnih izdelkov iz elastomerov in termoplastov. Z razvojem v dobavitelja za nemško avtomobilsko panogo je družba pridobila izjemen vpogled v dogajanje in nove trende v industriji. Podjetje je globalno usmerjeno, saj je prisotno na več kot 30 tujih trgih, na katerih ima vzpostavljeno dolgoročna sodelovanja s kupci. V letu 2023 so s 598 zaposlenimi ustvarili 105 milijonov evrov prihodkov in dosegli 68.000 evrov dodane vrednosti na zaposlenega. 

Robert Medle, direktor podjetja Roletarstvo Medle: "Z dobro ekipo ni noben izziv preveč zahteven."
Barbara Reya

"Z dobro ekipo ni noben izziv preveč zahteven, podjetniki pa moramo združevati več lastnosti; delavnost, vztrajnost, iznajdljivost, poštenost, predrznost, odgovornost in vizionarstvo," meni Robert Medle, ki največ stavi na zaupanja vredne in zagnane zaposlene. Uspešno nadaljuje 47-letno tradicijo družinskega podjetja. Je predstavnik druge generacije proizvajalcev rolet in žaluzij ter polizdelkov za izdelavo rolet, žaluzij in PVC-oken. Število zaposlenih je s 50 povečal na 200. Osredotočeni so na prodajo partnerjem, ki so povezani z gradnjo in adaptacijami stanovanjskih in poslovnih objektov. V podjetju imajo lastno razvojno ekipo, sodelujejo pa tudi s tujimi in domačimi dobavitelji ter raziskovalnimi institucijami. V zadnjih treh letih so zvišali produktivnost za tretjino, odpadke pa zmanjšali za četrtino. V preteklem letu so dosegli 42,7 milijona evrov prihodkov, dobrih osem milijonov evrov dobička pred obdavčitvijo in 84.000 evrov dodane vrednosti na zaposlenega.

Milan Košeljnik, direktor podjetja Kolding: "Prenos znanja na zaposlene ni le naložba v posameznika, ampak tudi v celotno podjetje."
Barbara Reya

"Prenos znanja na zaposlene ni le naložba v posameznika, ampak tudi v celotno podjetje. Podjetniki moramo imeti jasno vizijo, ki navdihuje zaposlene in določa jasno smer razvoja podjetja. V pravih trenutkih mora prepoznati nove priložnosti za inovacije ter spodbujati ustvarjalnost in razvoj za kreiranje novih idej," meni Milan Košeljnik in dodaja, da so poplave lani avgusta zaposlene v prevaljskem podjetju Kolding še bolj povezale in jih motivirale. Nekateri so celo predčasno prekinili dopust in nesebično priskočili na pomoč pri odpravljanju posledic naravne katastrofe. Podjetje je od leta 1993 razvil v proizvajalca visokokakovostnih valjev, rezervnih delov in druge metalurške opreme. Čeprav so v letu 2022 zaradi vojne v Ukrajini izgubili največji ruski trg, so se preusmerili na trge znotraj EU in nove trge, kot so ZDA, Egipt in Indija. Lani so ustvarili za 9,8 milijona evrov prihodkov, 44 zaposlenih pa je doseglo 79.000 evrov dodane vrednosti.

Dragan Mešič, direktor Megrasa: "Verjamem v načelo vračanja dobrega z dobrim."
Barbara Reya

"Verjamem v načelo vračanja dobrega z dobrim. Nekatere situacije enostavno sprejmem takšne, kot so. Kljub temu moramo kot vodje še vedno sprejeti odločitve in poiskati rešitve. Tu je prostor za kreativnost in prilagajanje," pa je podjetniško vodilo Dragana Mešiča, direktorja murskosoboškega podjetja Megras, ki na tuje trge proda 90 odstotkov proizvodnje. Podjetje Megras proizvaja prirobnice, predvsem na evropskih trgih. Podjetje je tudi v času kriz zadnjih treh let ohranilo stabilnost in celo izboljšalo prodajo. Krepili so prodajo prirobnic obstoječim in novim kupcem s tržišč Nemčije, Avstrije, Italije, Turčije in Slovenije. V primerjavi s konkurenco razvijajo inovativne rešitve z dobavitelji in kupci. V podjetju sistematično vlagajo v avtomatizacijo, robotizacijo in digitalizacijo procesov proizvodnje. Aktivno sodelujejo na sejmih, saj stavijo na kombinacijo digitalnega in osebnega pristopa. V letu 2023 so ustvarili 6,6 milijona evrov prihodkov, štirideset zaposlenih pa je doseglo 78.000 evrov dodane vrednosti na zaposlenega.

Vključno z letošnjimi nagrajenci je nagrado GZS doslej prejelo 364 gospodarstvenikov in trideset gospodarstvenic.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta