(NASVET) Kako varno prodati svoje izdelke oziroma storitve

Ana Antunićević Ana Antunićević
19.06.2022 19:30

Tipska pogodba za prodajo je pogodba, na kateri bo temeljil vaš posel. S to pogodbo bodo določeni načini in pogoji, pod katerimi poslujete.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Če prodajate, je tipska pogodba nujna. Na njej bo temeljil vaš posel.
Profimedia

V pretekli kolumni smo govorili prvih korakih, ki jih je priporočljivo napraviti, ko se odpravljamo na podjetniško pot. Danes pa se bomo nekoliko podrobneje posvetili prvemu izmed naštetih korakov; tj. priprava tipske pogodbe za prodajo vaših izdelkov ali storitev.

Kaj pravzaprav je tipska pogodba?

Tipska pogodba za prodajo je pogodba, na kateri bo temeljil vaš posel. S to pogodbo bodo določeni načini in pogoji, pod katerimi poslujete.

Ne glede na to, ali boste na trgu ponujali izdelke ali storitve, boste pogoje prodaje morali jasno opredeliti za svoje kupce. Ključno pri pripravi tipske pogodbe je, da jo pripravimo na podlagi poslovnega procesa, ki smo ga vzpostavili (oz. ga vzpostavljamo) v podjetju.

Vaša tipska pogodba naj odgovori na naslednja vprašanja:

  • Katere izdelke, storitve ponujam?
  • Kakšni so pogoji dostave, oz. izvedbe?
  • Kakšni so plačilni pogoji?
  • Kakšen je postopek reklamacije?
  • Kakšna je moja odgovornost pri poslovanju?

Zgornja vprašanja se torej nanašajo na opredelitev vašega poslovnega procesa. Ko je opredelitev izvedena pa sledi preverba zakonodaje, ki vas zavezuje in lahko vpliva na vaše poslovanje. Na zakonodajnem področju se odpirajo vprašanja varstva potrošnikov, odškodninske odgovornosti, odgovornosti za stvarne napake ipd.

Kakšne možnosti priprave imate na voljo?

Na splošno ločimo med dvema načinoma oblikovanja takšnih pogodb:

  • prodaja na podlagi standardne pogodbe,
  • prodaja na podlagi splošnih pogojev poslovanja.

Čeprav gre v obeh primerih za pogodbo, se splošni pogoji poslovanja razlikujejo od standardne pogodbe po tem, da so enostransko določeni s strani ponudnika. Za splošne pogoje poslovanja torej velja pravilo ˝vzemi ali pusti˝ medtem ko je pri prodaji na podlagi standardne pogodbe več manevrskega prostora za usklajevanje vsebine s kupci.

Splošne pogoje poslovanja v praksi najbolje poznamo pri nakupovanju preko spleta, pogosto pa jih srečamo tudi pri sklepanju zavarovalnih poslov ali pa nakupa programske opreme. Uporabimo jih, kadar gre za množično ponujanje izdelkov in storitev, pri čemer so izdelki oz. storitve na voljo "takšni kot so", prav tako pa kupec nima možnosti usklajevanja cene ali drugih aspektov ponudbe z naročnikom.

Kot primer lahko navedemo nakup licence za določeno programsko opremo: v tem primeru kot kupec nimamo možnosti, da bi ponudnika prosili, da v našo licenco vključi določene funkcionalnosti, ki jih želimo, ali pa doseči nižje cene na podlagi pogajanj. Produkti so oblikovani fiksno in pogoji prodaje so vnaprej znani.

Kot primer sklepanja posla s standardno pogodbo pa lahko vzamemo npr. naročilo menjave oken za našo nepremičnino. Tukaj je ponavadi več manevrskega prostora, saj se lahko s ponudnikom dogovarjamo o tipih oken, ki so na voljo, dogovarjamo se lahko tudi za ceno, rok dobave, montažo ipd. Takšen tip posla torej pušča več manevrskega prostora za aspekte posla, ki jih stranki (ponudnik in kupec) dogovorita med seboj in niso določene s strani ponudnika, kot je to pri splošnih pogojih poslovanja.

Ko se odločamo med obema oblikama, moramo imeti v mislih predvsem zgoraj opisani manevrski prostor, pri našem poslovanju. Seveda pa pri tem ne smemo pozabiti na morebitne zahteve zakonodaje, ki veljajo za vašo panogo. Tako npr. Zakon o varstvu potrošnikov pri sklepanju pogodb preko spleta zahteva vzpostavitev splošnih pogojev.

Za konec ...

Tipska pogodba o prodaji bo z vami na vsakem koraku vašega posla. Če želite, da vas učinkovito zaščiti, je potrebno upoštevati vaš poslovni proces in vso relevantno zakonodajo. V kolikor vas pri pripravi pestijo vprašanja, se vsekakor posvetujte s pravnim strokovnjakom, ki bo izbral optimalne odločitve po meri vašega posla.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta