(NASVET) Prvi koraki do varne poslovne prihodnosti

Ana Antunićević Ana Antunićević
13.06.2022 05:30

Vsako potovanje, pa naj bo še tako dolgo, se začne s prvim korakom. Enako velja za podjetniško pot, na katero ste se podali.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ne glede na to, ali boste na trgu ponujali izdelke ali storitve, boste morali pogoje prodaje jasno opredeliti.
Canstockphoto

In enako kot pri potovanjih je tudi pri poslovanju uspešnost vaše poti odvisna od zanesljivosti vašega koraka.

Odpreti svoje podjetje je velik korak, ki je nedvomno lahko tudi strašljiv. Še preden se dobro zaveste, da ste podjetnik, vas potegne v vrtinec odločitev o finančnih virih, sestavljanju ekipe, najemu poslovnih prostorov, zagotovitvi potrebne delovne opreme, zaposlovanju in tako naprej …

Preden se izgubimo v odločitvah, pa je treba poskrbeti tudi za pravni okvir vašega podjetja.

Tipska pogodba za prodajo

Ne glede na to, ali boste na trgu ponujali izdelke ali storitve, boste morali pogoje prodaje jasno opredeliti.

Vaša tipska pogodba za prodajo bo predstavljala temelj vašega podjetja, zato poskrbite, da bo učinkovita, jasna in pravno ustrezna. Slednje je predvsem pomembno, ker je zakonodaja raznolika in je pogosto treba upoštevati več različnih predpisov, ki urejajo vaše poslovanje.

Intelektualna lastnina

Intelektualna lastnina zajema posebno vrsto lastnine nad produkti, ki izvira iz človeškega intelekta oziroma razuma. Med te pravice sodijo patenti, modeli, blagovne znamke, certifikati, geografske označbe ipd.

Intelektualna lastnina pogosto predstavlja srce podjetja in je eden temeljnih prepoznavnih znakov njegovih produktov ali storitev.

Prepoznavni znak lahko predstavlja določen simbol (kot npr. rumen "M", ki ga cel svet prepozna kot McDonald's) ali pa besedo (kot npr. Coca-Cola), lahko pa gre celo za barvo (kot npr. rdeči podplati znanega izdelovalca čevljev Louboutin).

Prav ti razpoznavni znaki omogočajo razlikovanje med izdelki in s tem tudi razlikovanje med ponudniki. Da pa bi si zagotovili izključno rabo takih znakov, je treba poskrbeti za njihovo zaščito.

Varstvo osebnih podatkov

Ne glede na to, s čim se ukvarjate, bodo kontakti temelj vašega poslovanja. S pridobivanjem kontaktov ponavadi začnemo graditi svoje prve baze osebnih podatkov, vendar pa se moramo zavedati, da je zbiranje kontaktov proces obdelave osebnih podatkov, do katerega moramo pristopiti pravilno. Temelj obdelave osebnih podatkov v podjetju predstavlja t. i. politika zasebnosti.

Gre za dokument, s katerim svojim kontaktom (ne glede na to, ali gre za naročnike/kupce, potencialne naročnike/kupce, naročnike na e-novice itd.) pojasnite, kako poteka obdelava osebnih podatkov pri vas. Posameznikom ste dolžni zagotoviti naslednje informacije:

  • kdo podatke upravlja,
  • katere podatke se zbira, za katere namene in na katerih pravnih podlagah,
  • o hrambi osebnih podatkov, dostopih in morebitnem posredovanju v tretje države,
  • o zaščiti osebnih podatkov,
  • o pravicah posameznikov.

Politika zasebnosti ne predstavlja edine obveznosti, ki vas kot podjetnike čaka pri zadostitvi pogojev zakonodaje s področja varstva osebnih podatkov, vsekakor pa gre za temeljni dokument, ki bo vašemu podjetju pomagal, da bodo osebni podatki, ki jih zbirate in obdelujete, obdelani zakonito.

Za konec …

Postavitev pravnih temeljev vašega podjetja je eden najpomembnejših aspektov na začetku vaše poslovne poti, saj vas bodo prve pravne odločitve spremljale na vaši poti. Njihov prvenstveni namen je, da vas zaščitijo in vam pomagajo pri poslovni rasti; vse to pa boste lahko dosegli le, če boste poskrbeli, da so skladne z vso veljavno zakonodajo in prilagojene vašim poslovnim procesom.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta