(NASVET) Letni dopusti so se začeli - ste pripravljeni nanj?

Enako kot pri izračunu regresa za letni dopust je tudi pri odmeri letnega dopusta potrebno upoštevati kolektivne pogodbe

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

S petkovim zaključkom šole se je nedvomno začela tudi sezona dopustov, ki pa delodajalcem prinaša kar nekaj obveznosti. V tem prispevku bomo sestavili kratek seznam obveznosti, ki jih je potrebno upoštevati, da boste brezskrbno preživeli to obdobje.

Prva obveznost je gotovo izplačilo regresa za letni dopust. Regres za letni dopust pripada vsem delavcem, ki imajo pravico do letnega dopusta. Kako in na kakšen način se prizna in odmeri ta pravica, si bomo pogledali v naslednjem odstavku. Najprej pa nekaj dejstev o regresu. Regres za letni dopust je potrebno izplačati najmanj v višini minimalne plače, kar za letošnje leto pomeni znesek v višini 1203,64 evra. Maksimalna višina regresa ni določena, saj jo lahko določi delodajalec sam. Kljub temu pa zakonodaja postavlja določene okvirje, in sicer je regres neobdavčen do višine 100 odstotkov povprečne plače v Republiki Sloveniji. Višji znesek sicer delodajalec lahko izplača, vendar se presežek všteje v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja (tj. dohodnina). Pri določanju višine regresa pa bodite pozorni tudi na določbe kolektivnih pogodb, ki vas zavezujejo - te namreč lahko določajo višji regres, kot je določen z zakonom. Regres je potrebno izplačati najkasneje do 1. julija.

Druga obveznost je pravilna odmera letnega dopusta, torej preračun, koliko dopusta pripada posameznemu delavcu. Letni dopust je pravica delavca, ki se izrablja v delovnih dnevih. To pomeni, da dopusta delavec ne more koristiti na dan, ko ne dela. Prav tako Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1) določa minimalni dopust, in sicer v trajanju štirih tednov. Koliko delovnih dni dopusta ima delavec na voljo v teh štirih tednih, pa je odvisno od tega, kako je razporejen delovnik v organizaciji. Če delavec dela pet dni v tednu, bo to 20 dni, če je delo razporejeno na šest dni v tednu, pa 24 dni.

Dodatni dnevi dopusta po zakonu pripadajo še: starejšim delavcem, delavcem, mlajšim od 18 let, invalidom, delavcem, ki negujejo ali varujejo otroka, ki potrebuje posebno nego in varstvo in staršem otrok, do 15. leta starosti.

Enako kot pri izračunu regresa za letni dopust je tudi pri odmeri letnega dopusta potrebno upoštevati kolektivne pogodbe.

Odmera letnega dopusta pa je odvisna tudi od internih aktov podjetja; to so notranji pravilniki, ki veljajo v vaši organizaciji. Posebno pozornost je torej potrebno nameniti pravilnikom, potrebno je namreč zagotoviti, da je pravilnik skladen z zakonodajo. Pri pripravi delovnopravnih internih aktov je potrebno upoštevati dejstvo, da zakon (oziroma kolektivne pogodbe) podaja minimalne zahteve, delodajalci pa so prosti, da določajo lastna pravila, ki so za delavce ugodnejši od zakonodaje.

Ne pozabite, da je odmero letnega dopusta potrebno izvesti do 31. marca za tekoče leto.

Delavec lahko letni dopust koristi v dogovoru z delodajalcem; to pomeni, da je pri koriščenju letnega dopusta potrebno upoštevati tako delovni proces kot tudi delavčeve potrebe po izpolnjevanju lastnih potreb. Dodatno, pa zakon določa, da mora en del letnega dopusta trajati vsaj dva tedna. To pomeni, da je delavec dolžan en del letnega dopusta izkoristiti v kosu, ki traja dva tedna, delodajalec pa mu je dolžan to omogočiti.

Če je tudi vaša organizacija v nizkem startu za poletno dopustovanje, potem, še preden se odpravite, preverite:

  • ali je bil regres ustrezno izplačan,
  • ali je bila odmera pravilno izvedena in
  • ali ste z delavci uredili trajanje letnega dopusta v ustreznem trajanju.
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta