Odkrivanje požarov z droni in umetno inteligenco: "Prej kot požar odkrijemo, več časa imamo za gašenje"

Gregor Grosman Gregor Grosman
19.10.2023 10:08

V Grčiji so požar zaznali v povprečju v 2,5 minute, Probotek želi biti hitrejši, hkrati pa si želijo čim manj napačnih javljanj.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gregor Grosman

Na Cipru smo si ogledali predstavitev uvedbe pilotnega sistema za zgodnje odkrivanje požarov, tehnološke rešitve, ki so jo v sodelovanju z mobilnim operaterjem Cyta in start-up podjetjem Probotek vpeljali v okviru Huaweijevega programa Smart & Green Village. Nadgrajen sistem omogoča neposredno povezljivost in komunikacijo z dronom, ki ga je mogoče upravljati od koderkoli na svetu prek mobilnega omrežja 5G. Pri upravljanju je operaterju v pomoč umetna inteligenca, ki omogoča analizo videa v realnem času.

Podpredsednik Huaweija v Srednji in Vzhodni Evropi ter Nordijski regiji, Radoslaw Kedzia je pojasnil, da so prvo fazo tehnologije implementirali lani v Grčiji, na Cipru pa gre za nadgrajeno različico inteligentnega zaznavanja požarov. Prepričan je, da lahko tehnologija reši veliko težav, s katerimi se ukvarja človeštvo, ena takšnih so klimatske spremembe. "Tehnologija ne bi smela biti nasprotnik narave ampak pomagati naravi, da se razvija," je dodal prepričan, da so z rešitvijo start-upa Probotek korak bližje varnejši in bolj zeleni prihodnosti. 

Gregor Grosman

Prvi mož družbe Probotek George Delaportas je izpostavil, da je prav prvih petnajst minut kritičnih za boj proti požarom. "To je pravilo zlatih 15 minut. Prej kot požar zaznamo, več časa imamo za gašenje." V Grčiji so požar zaznali v povprečju v 2,5 minute, Probotek želi biti hitrejši, hkrati pa si želijo čim manj napačnih javljanj. Platforma, ki so jo razvili, omogoča vsem deležnikom v boju proti požarom koordinirano delovanje, dronom pa so v pomoč tudi na drevesih nameščeni senzorji. 

Ob robu gozdov nameravajo namestiti polnilne postaje za drone, da bodo lahko ti samodejno vzletali in pristajali ter se polnili, njihova rešitev v oblaku pa omogoča tudi prenos v živo video posnetkov, ki jih posname dron. Kakor hitro zazna požar, pošlje SMS, elektronsko pošto ali sproži klic odgovorni osebi, da se lahko gašenje čim prej prične. V prihodnosti nameravajo testirati še večje drone, takšne, ki bodo lahko nosili posebne kroglice, ki jih bo mogoče odvreči in tako pogasiti požar ali ga vsaj zmanjšati že v začetni fazi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta