Podravsko podjetja leta: Dve tretjini Marlesovih hiš prodajo na tuje

28.09.2021 06:00
Mariborsko podjetje Marles hiše, nominirano za podravsko podjetja leta 2020, nadoknadilo koronski upad prodaje na domačem trgu.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Marles Hiše Maribor zaposlujejo 125 ljudi, zaradi povečanja naročil pa iščejo tehnične kadre.
Marles hiše Maribor

Podjetje Marles hiše Maribor je preteklo poslovno leto zaključilo z dobrim milijonom evrov čistega dobička, ob čemer je imelo okoli 22 milijonov evrov prihodkov. Ti so sicer za 14 odstotkov nižji od predkoronskega leta 2019. Direktor podjetja Marles hiše Maribor Matej Vukmanič je pojasnil, da so tretjinski upad prodaje v Sloveniji, ki je zavoljo epidemije in zmanjšanja gradenj javnih objektov znašal 8,4 milijona evrov, nadoknadili na tujih trgih, kjer so prihodke zvišali za dobro desetino na 13,3 milijona evrov. Kot je še povedal Vukmanič, so imeli naročil dovolj za celo leto 2020, proizvodnjo pa so z dveh lokacij preselili na eno v Lovrencu na Pohorju in povsem prenovili strojno opremo. Po razglasitvi epidemije sta se jim zaprla italijanski in švicarski trg, kjer niso mogli opraviti načrtovanih montaž. Vse moči so zato preusmerili v proizvodnjo za domači in avstrijski trg ter v proizvodnjo večjega števila modularnih enot za nemški trg. Nato je sledil še izpad izdaje gradbenih dovoljenj na slovenskem trgu in posledično načrtovani obseg proizvodnje na domačem trgu.

 

​Modularna gradnja v Nemčiji, vzorčna hiša na Dunaju

Modularne enote, ki so plod lastnega znanja, pa proizvajajo za znanega nemškega partnerja. Gre za lesene nosilne konstrukcije brez železnih ali drugih kovinskih okvirjev. Vukmanič poudarja še, da omenjenih modularnih enot ne gre enačiti z mobilnimi hiškami, ki jih vidimo v počitniških naseljih. Te so namreč namenjene le začasnemu bivanju, modularne enote pa so izdelane enako kot druge Marlesove pasivne hiše, saj imajo vgrajeno talno gretje in toplotno črpalko ter so namenjene stalnemu bivanju na dobrih 50 kvadratnih metrih stanovanjske površine v obliki dvo- ali trisobnega stanovanja. Lani so proizvedli in postavili nekaj manj kot sto modularnih enot v skupni vrednosti dobrih pet milijonov evrov. Izstopajo projekti v nemških mestih Esslingen, Kernen in Böblingen.

Marles je s svojo vzorčno hišo prisoten tudi na Dunaju, ki jo je avstrijsko hčerinsko podjetje Marles Fertighaus zgradilo v naselju montažnih hiš Blaue Lagune. Gre za podkleteno skoraj ničenergijsko pritlično hišo s 150 kvadratnimi metri stanovanjske površine.

Matej Vukmanič, direktor družbe Marles hiše Maribor: "Število na novo sklenjenih pogodb smo na najpomembnejših trgih povečali za polovico."
Studio Kerschbaum Ishootpeople.at

Vlagajo tudi v razvoj, saj so lani pričeli realizirati projekta Dom24h, ki predvideva postavitev demonstracijskega objekta na sedežu podjetja v Limbušu. Več kot 15 milijonov evrov vreden projekt je podprlo gospodarsko ministrstvo, v njem pa sodeluje dvanajst slovenskih razvojno usmerjenih podjetij, ob čemer je Marles prevzel vlogo vodilnega partnerja.

 

Širitev na trge Beneluksa

V leto 2021 so vstopili s polno knjigo naročil, saj beležijo rast na vseh zanje najpomembnejših trgih: v Sloveniji, Avstriji, Švici, Italiji in Nemčiji. Število na novo sklenjenih pogodb na teh trgih se je povečalo tudi do 50 odstotkov. Ob tem dve tretjini objektov za bivanje prodajo na tuje: "Na trgih Nemčije, Švice, Italije in Francije praviloma prodajamo objekte drznih arhitekturnih oblik, medtem ko v Avstriji prodamo večinoma klasično zasnovane objekte. Sicer pa bi si prisotnost želeli še okrepiti na trgih Beneluksa in se dodatno uveljaviti v skandinavskih državah. To so države, ki imajo visoko kupno moč in zahtevajo najvišjo raven kakovosti bivanja," še napoveduje Vukmanič.

V podjetju zaposlujejo 125 ljudi, v naslednjih mesecih pa si želijo ekipo povečati na tehničnem področju, zato iščejo arhitekta, projektanta elektroinštalacij, projektanta gradbenih konstrukcij, razvojnega tehnologa, delovodjo in delavce v proizvodnji montažnih objektov. Ekipo bodo razširili še z novim sodelavcem s področja vodenja EU-projektov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta