Potem ko so se cene nafte spustile na trimesečno dno, se spet višajo

24.08.2021 16:30
Evropska centralna banka za zdaj vodi politiko, kot da gre za začasen dvig cen, ne pa za uvod v inflacijo
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ljubljana. Bencinska Črpalka. Bencin, naftni derivati, pumpa, OMW, bencinski servis, nafta Foto: Robert Balen (foto: Robert Balen)
Robert Balen

Potem ko so bile v začetku meseca julija cene nafte v večletnem vrhu in so prejšnji teden zaradi zaskrbljenosti nad ukrepi za obvladovanje pandemije in močnega dolarja padale in se spustile na trimesečno dno, se zdaj spet višajo. V današnjem azijskem trgovanju se kaže nadaljevanje okrevanja, ki se je začelo v ponedeljek, odločilni dejavnik za rast cene nafte pa sta bila šibkejši dolar in dobro razpoloženje na finančnih trgih. Za 159-litrski sod zahodnoteksaške nafte je bilo treba odšteti 65,92 dolarja, kar je 28 centov več kot v ponedeljek, severnomorska nafta brent pa se je podražila za 34 centov, na 69,09 dolarja za sod. Spomnimo, 6. julija je sodček zahodnoteksaške nafte stal 76,75 dolarja, medtem ko je bilo za sodček severnomorske takrat treba odšteti 77,54 dolarja.

Predsednik fiskalnega sveta dr. Davorin Kračun nam je pojasnil, da smo trenutno v trendu naraščanja cen, "o tem, ali gre tukaj za uvod v izrazitejša inflacijska gibanja ali samo za začasno zvišanje, tečejo diskusije in tudi Evropska centralna banka (ECB) se do tega še ni opredelila. Zaenkrat vodi politiko, kot da gre za začasen dvig cen, ne pa za uvod v inflacijo." Na vprašanje, kaj lahko pričakujemo v prihodnosti, Kračun odgovarja, da so globalne gospodarske razmere takšne, da je mogoče pričakovati inflacijske pritiske. "Po eni strani zaradi mnogih lockdownov in covid ukrepov. Globalna ponudba je zaradi tega okrnjena, kar vidimo tudi pri poročanju podjetij, da imajo težave z dobavami surovin, čipov, logistične poti so otežene. Vse to kaže, da imamo opravka z blokado na strani ponudbe."

Na drugi strani so različni anticovid ukrepi vlad, še razmišlja Kračun, ne samo po Evropi, ampak tudi drugje, povzročili naraščanje potencialnega povpraševanja. "To se še ni povsem realiziralo, ampak vidimo, da tako ljudje kot podjetja imajo koncentrirane že sorazmerno velike prihranke. V Sloveniji so hranilne vloge na rekordnih višavah, kar pomeni, da lahko pride do nadaljnjega večanja povpraševanja, ki mu ponudba ne bo sledila." Zaradi tega lahko pričakujemo naraščanje cen, kar bo velik izziv za centralne banke, tudi ECB, ki doslej svoje politike ni zastavila protiinflacijsko, zaključi Kračun.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta