Primerjava med Slovenijo in Hrvaško: Pivo, sladoled, sadje, zelenjava ... Kje so se izdelki bolj podražili?

A.L.
27.07.2023 09:09

Katera država je bolj podražila svoje izdelke?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična.
Boris Vugrinec

Življenjske dobrine postajajo vse dražje, zato so na Statističnem uradu Slovenije (SURS) preverili letne rasti cen nekaterih življenjskih potrebščin. Kaj kažejo podatki?

Zelenjava se je v Sloveniji podražila za 19,8 odstotka, medtem ko se je na Hrvaškem za 26 odstotkov. Sadje se je pri nas podražilo za 12 odstotkov, na Hrvaškem pa za 17,4 odstotka. Sladoled in podobni izdelki so se pri nas podražili za 11,4 odsotka, pri naših južnih sosedih pa kar za 29,8 odstotka. Ponudba v gostinskih lokalih je pri nas dražja za 10,5 odstotka, na Hrvaškem za 15,2 odstotka. In pivo? To se je pri nas podražilo za 7,9 odstotka, na Hrvaškem pa za 12,9 odstotka. In nazadnje še nastanitvene storitve - te so se v Sloveniji podražile za 3,8 odstotka, na Hrvaškem pa za 24,3 odstotka.

Kot kaže, so na Hrvaškem cene zrastle bistveno bolj kot pri nas, pri tem pa velja omeniti tudi mesečno plačo v obeh državah. Povprečna mesečna izplačana neto plača na Hrvaškem za letošnji maj je znašala 1.133 evra. Povprečna mesečna neto plača v Sloveniji je 1.434,45 evra.

"Ves julij poskušamo doseči rezultate iz julija 2019"

Je pa predsednik Združenja hrvaških turističnih agencij Boris Žgomba v oddaji Novi dan na hrvaški N1 predstavil dozdajšnje uspehe turistične sezone pri južnih sosedih. Kot je pojasnil, so v julij vstopili z določenimi težavami, njegove besede povzema slovenski N1. "Ves julij poskušamo doseči rezultate iz julija 2019, vendar bo letošnji sedmi mesec slabši kot leta 2019," je dejal. Kljub slabšim rezultatom turistično leto po njegovih navedbah poteka po napovedih. 

Kot eno od težav izpostavi odpovedi rezervacij, ki so bile značilne tudi v času koronavirusne krize. "Danes se to izkazuje kot oteževalna okoliščina, saj ima gost, ki opravi rezervacijo, pravico to tudi odpovedati brez posledic. Zato rezervira od 8 do 10 destinacij. Ker pa ne more obiskati vseh, nekatere rezervacije prekliče ali pa celo vse. Drugi dejavnik je vreme. Če je za Jadran napovedan dež, je verjetno, da bodo ljudje preložili ali odpovedali potovanje," besede Žgombe povzema N1.

Na Hrvaškem je bilo v tekočem letu po zadnjih podatkih realiziranih 10,5 milijona prihodov in 50,3 milijona prenočitev. V tekočem delu julija pa so imeli okoli 3,7 milijona prihodov in 23 milijonov nočitev, kar je na ravni lanskega julija, poroča hrvaška tiskovna agencija, ki jo še povzema N1. Kot izhaja iz poročila hrvaškega ministrstva za turizem, so v predkoronskem juliju, to je leta 2019, zabeležili 4,3 milijona prihodov in 25,5 milijona nočitev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta