Slovenski državni holding dosegel dogovor o poplačilu dolgov skupine T-2

M. S.
14.08.2024 11:47

Do današnjega dne bo SDH prejel plačilo 37 milijonov evrov, preostalih 53 milijonov evrov, ki so ustrezno obrestovani in zavarovani z nepogojno bančno garancijo, pa bo SDH prejel najkasneje do 31. julija 2027.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sklenjen dogovor med SDH, T-2 in Telemachom predstavlja zaključek pogajanj in upravljavskih aktivnosti izterjave dolga, ki jih je SDH intenzivno izvajal od pripojitve Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) z začetkom leta 2023, DUTB pa vse od leta 2014.
Tit Košir

Slovenski državni holding (SDH) je danes uspešno zaključil večletna prizadevanja za izterjavo dolgov skupine T-2 s sklenitvijo poravnave v višini 90 milijonov evrov. Sklenjen dogovor med SDH, T-2 in Telemachom predstavlja zaključek pogajanj in upravljavskih aktivnosti izterjave dolga, ki jih je SDH intenzivno izvajal od pripojitve Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) z začetkom leta 2023, DUTB pa vse od leta 2014.

Tudi iz Telemacha Slovenija sporočajo, da je družba danes z Garnolom podpisala pogodbo o nakupu poslovnih deležev v družbi T-2, s katero bo pridobila vsaj 98,06 odstotka poslovnega deleža T-2, za zaključek transakcije pa je potrebna še odobritev pristojnih regulatorjev. Največ bodo s tem pridobili naročniki, ki bodo deležni najnovejše tehnologije ter še večje in bolj kakovostne izbire storitev, vsebin in paketov, sporočajo iz Telemacha.

Telemach Slovenija bo v prvi fazi pridobil 24,9 odstotka neobvladujočega poslovnega deleža T-2, po odobritvi pristojnih regulatorjev pa bo v skladu s podpisano pogodbo o nakupu poslovnih deležev v družbi T-2 pridobil najmanj 98,06 odstotka poslovnega deleža T-2.

Zagotovilo za stabilen razvoj in učinkovita vlaganja v najnovejše tehnologije

Transakcija bo podjetju T-2 omogočila stabilen razvoj in učinkovita vlaganja v najnovejše tehnologije, izdelke ter izboljšano uporabniško izkušnjo. Združena Telemach in T-2 bosta uporabnikom ponudila tehnološko napredno optično omrežje, izboljšanje mobilnih storitev in neomejene pakete, na državni ravni pa bosta pripomogla k doseganju cilja povezljivosti in pokritosti z omrežjem 5G.

"Z današnjim podpisom smo podjetju T-2 omogočili konkurenčno prihodnost, ki je bila zaradi grožnje s stečajem negotova. Prepričani smo, da je konsolidacija industrije ključnega pomena za ohranitev konkurenčnosti na slovenskem trgu in spodbujanje digitalizacije ter povezljivosti, kar bo dolgoročno okrepilo slovensko gospodarstvo," je ob tem dejal Tomislav Čizmić, predsednik uprave Telemacha Slovenija.

Jurij Krč, večinski lastnik družbe Garnol in prokurist v družbi T-2, pa je dejal: "T-2 je izjemno in uspešno podjetje, ki je zadnjih 20 let paradni konj tehnološkega razvoja slovenskega telekomunikacijskega trga. S to transakcijo bo podjetje T-2 na slovenskem trgu še naprej lahko uspešno razvijalo svoj potencijal. Rešitev, ki jo ponuja Telemach, je ključna za naše zaposlene, stranke in poslovne partnerje."

Transakcija bo poleg konsolidacije mobilnih in fiksnih omrežij obeh podjetij omogočila tudi prepletanje strokovnega znanja, kar bo pozitivno vplivalo tako na slovenske naročnike kot tudi gospodarstvo.

Najboljša in najbolj pravična rešitev

SDH bo do danes prejel plačilo 37 milijonov evrov, preostalih 53 milijonov evrov, ki so ustrezno obrestovani in zavarovani z nepogojno bančno garancijo, pa bo SDH prejel najkasneje do 31. julija 2027. Sklenjena poravnava je tako za SDH kot skupino T-2 (in družbo Telemach, ki nastopa v vlogi plačnika dela dolga skupine T-2) najboljša in najbolj pravična rešitev. Ta na eni strani zagotavlja poplačilo terjatev SDH v višini, kot je bila priznana v pravnomočno potrjenih prisilnih poravnavah družb skupine T-2, vključno z dogovorjenimi obrestmi za čas od pravnomočno zaključenih prisilnih poravnav do sklenitve dogovora, družbi T-2 pa omogoča nadaljnje poslovanje brez grozečega stečaja družbe.

"Ob sklenitvi dogovora o poplačilu terjatev družb iz skupine T-2 izražam zadovoljstvo, da smo bili vsi deležniki kljub številnim pravnim sporom, preteklim nesoglasjem in medsebojnemu nezaupanju med SDH in T-2 zmožni sesti za skupno mizo in po intenzivnih pogajanjih skleniti za vse strani sprejemljiv dogovor," je ob zaključku dejal Janez Tomšič, član uprave SDH in dodal, da "sklenjen dogovor o poravnavi predstavlja za SDH ekonomsko najboljšo rešitev, ki v primerjavi z drugimi scenariji izterjave dolga zagotavlja najvišje poplačilo terjatev do družb skupine T-2. Verjamem, da SDH z uspešnim zaključkom tega dolgotrajnega procesa izterjave potrjuje svojo zavezanost k učinkovitemu upravljanju državnega premoženja."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta