Ste kdaj pomislili, koliko odvečne embalaže kupite s sadjem in zelenjavo? Zdaj je jasno ...

27.08.2021 05:38
Pri večjih trgovcih v Sloveniji je pakirana več kot polovica pridelkov, zato je prostora za izboljšave še ogromno, pravijo pri Pri Mednarodnem inštitutu za potrošniške raziskave (MIPOR).
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Najbolj pogosto je pakirano korenje, nakupu brez embalaže se boste težko izognili tudi pri paradižniku.
Profimedia

Pri MIPOR so v poletnih mesecih pri devetih najpomembnejših trgovcih v 31 trgovinah po Sloveniji preverili, koliko paradižnikov, paprik, kumar, korenja in jabolk je pakiranih. Trgovci namreč pogosto izpostavljajo ekološko ozaveščenost in skrb za okolje, zato so rezultati terenskega preverjanja še toliko bolj zanimivi.

Več kot polovica pridelkov, tako uvoženih kot domačih, je pri večjih trgovcih, kot so Hofer, Lidl, Spar in Mercator, namreč še zmeraj pakirana, zato je po mnenju MIPOR-ja pri trgovcih še ogromno prostora za izboljšave. Na drugi strani so ugotovili, da sta vse sadje in zelenjava v trgovinah Kalček nepakirana, manj kot tretjino je pakiranega še v E. Leclercu.

Najbolj pogosto je pakirano korenje, nakupu brez embalaže se boste težko izognili tudi pri paradižniku. Bolje je pri kumarah in jabolkih, a tudi tu so zaznali, da so večkrat po nepotrebnem v plastični foliji. Preseneča pa predvsem dejstvo, da je korenje, ki velja za manj občutljivo na poškodbe, daleč najpogosteje pakirano.

Zanimivo je, da nakup nepakirane zelenjave ne pomeni le manj odpadkov, ampak je ta pogosto tudi cenejša.
Profimedia

Tudi lokalni izdelki v nepotrebni embalaži

Na MIPOR-ju so preverili tudi delež slovenskih jabolk, kumar, paprike, korenja in paradižnika. ​"Stopnja samooskrbe s temi pridelki je v Slovenji še vedno precej nizka, pridelamo namreč le dobro tretjino, zato ne preseneča, da je na policah veliko uvoženega sadja in zelenjave, največkrat iz Hrvaške, Italije, Avstrije, Španije, Nizozemske in drugih evropskih držav. Na policah pa se najdejo tudi pridelki iz bolj oddaljenih krajev, kot so jabolka Pink Lady iz Argentine oziroma Čila, ali paprike in korenje iz Maroka oziroma Izraela," je izpostavila Nika Kremić iz Zveze potrošnikov Slovenije in dodala: "Odvečni embalaži se boste ob odločitvi za slovenske pridelke najtežje izognili v Lidlu, največ nepakirane ponudbe slovenskih pridelkov pa je v Tušu."

Zanimivo je, da nakup nepakirane zelenjave ne pomeni le manj odpadkov, ampak je ta pogosto tudi cenejša. Potrošniki po mnenju Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS) tudi s svojo izbiro sporočamo odnos do (odvečne) embalaže. Medtem ko so pri vseh trgovinah (razen v Kalčku) na voljo plastične vrečke za enkratno uporabo, so v vseh Hoferjih, v Kalčku in večjih Sparovih trgovinah za kupljeno sadje in zelenjavo na voljo tudi biorazgradljive vrečke, ki jih je nato mogoče odložiti v rjavo (bio) posodo.  V E. Leclercu je so na voljo tudi papirnate embalaže za enkratno uporabo, tam in v večjih Mercatorjevih, Sparovih in Tuševih trgovinah ter v vseh Lidlovih trgovinah pa je mogoče kupiti tudi vrečke za večkratno uporabo.

Na MIPOR-ju potrošnike pozivajo, naj se izognejo nakupu pakiranega sadja in zelenjave. Uporabijo naj vrečko za večkratno uporabo ali pridelke preprosto zložijo v voziček ali nakupovalno košaro. Dodatna prednost nakupa nepakiranega sadja in zelenjave je tudi, da se kupci lažje izognejo zavržkom hrane, ker bodo kupili točno toliko, kolikor potrebujejo.

Prehranska industrija dandanes uporablja veliko plastike, da zadosti povpraševanju po priročnih svežih izdelkih z dolgim rokom trajanja. Toda celotna zamisel o svežem sadju in zelenjavi kot naravnih in zdravih izdelkih se ne ujema z nepotrebno embalažo. Čeprav lahko tudi v večjih marketih sami izberete količino izdelkov in jih položite v lastno embalažo, je več možnosti, da boste imeli pestro izbiro sadja in zelenjave, ki bo zapakirano v vsaj en sloj embalaže.

Celotna zamisel o svežem sadju in zelenjavi kot naravnih in zdravih izdelkih se ne ujema z nepotrebno embalažo.
Boris Vugrinec

Kot poudarjajo na MIPOR-ju, se sadje in zelenjava povsem dobro počutita v svoji naravni "embalaži", saj sta v njej dobro zaščitena. "Pri nakupu je zato vsakršna dodatna embalaža odveč. To velja tudi za 'okolju prijazno' razgradljivo embalažo, ki bo sicer sčasoma razpadla, a za njeno izdelavo so že porabili precej virov, ki bi jih lahko uporabili bolj koristno kot za ovijanje že naravno zaščitenih živil," opozarja Nika Kremić.

Celotna raziskava je na voljo TUKAJ
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta