Tečaje za fizioterapevtsko pomoč psom prodali v 65 držav

Nejc Strojnik
11.01.2022 06:30

Mlado podjetje Dogs4motion z Raven na Koroškem je dokaz, da lahko s predanostjo sežeš precej visoko in da je tudi epidemija lahko priložnost

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Veterinarki Jana Gams in Lenka Kokovnik v centru na Ravnah na Koroškem

Anja Troha

Podjetnika Primož in Jana Gams sta pred štirimi leti zapustila cono udobja, kot se rada izrazita, in se podala na podjetniško pot. "V teh štirih letih se mi je zgodilo več kot prej v 27," pove Primož. Z ženo Jano sta ustanovila podjetje Dogs4motion, kjer izvajajo storitve veterinarske rehabilitacije in športne medicine psov.

Posel se je dobro prijel, a še po štirih letih pravita, da je podjetje v tujini bolj prepoznano kot doma. "Gre za mlado vejo veterine, ki je pri kolegih veterinarjih v tujini vpeta v vsakdanje delo. Pri nas tega še ni. Amerika je v tem smislu kakšnih 20 let pred nami. Tam ni klinike, ki opravlja operacije, da še sama ne bi ponujala pooperativne rehabilitacije."

Psička Brie je že prava filmska zvezdnica.

Anja Troha

Med ljudmi večkrat vlada prepričanje, da v njihovem centru delajo predvsem na mišični masi psov, v resnici pa gre predvsem za postopno oskrbo mišično-skeletne bolezni, zmanjševanje bolečine in otekline, vrnitev funkcije tega dela telesa in šele na koncu krepitev mišic in vrnitev v normalno življenje. "Pri humani medicini je to standardni proces. Zelo se trudimo tudi sodelovati s kolegi veterinarji, premiki na tem področju so opazni, a prostora je še veliko. Želimo si, da bi čim več ljudi vedelo, da te storitve obstajajo," pove Gams.

Primož Gams v mladem podjetju Dogs4motion skrbi predvsem za administrativni del.

Anja Troha

Ljudje svoje pse k njim največkrat pripeljejo po ortopedskih ali nevroloških operacijah zaradi degenerativnih sklepnih obolenj, artritisa, težav s hrbtenico, displazij kolkov, poškodb mišic, vezi, tetiv, pri športnih in delovnih psih večkrat nastanejo natrganine na mišicah, mišične tenzije in druge mišično-skeletne poškodbe.

Korona prinesla nekaj pozitivnega

Lastniki psov svoje ljubljenčke na Ravne na Koroškem, kjer je center Dogs4motion, vozijo iz vse Slovenije, tudi iz tujine. Med našim obiskoma je na terapijo svoja psa pripeljala gospa iz Litije.

Kako pogosti pa so tretmaji? Gams pravi, da je to odvisno od primera do primera in da tukaj ni določenih pravil. "Velika skupina so nevrološki pacienti. Gre za pse, ki imajo okvaro na živčno-mišičnem sistemu. Tukaj gre na primer za hernijo, pri teh je nujna čim hitrejša in pogosta obravnava. Če pes denimo ne čuti več zadnjih tac, lahko z vajami za propriocepcijo, z vajami za vračanje refleksov in izvajanjem pasivnega razgibavanja okončin na suhem ali v vodi ter s pomočjo drugih fizioterapevtskih tehnik do določene mere izboljšamo stanje in psa rehabilitiramo v vsakodnevno življenje.

Veterinarki Jana Gams in Lenka Kokovnik v centru na Ravnah na Koroškem

Anja Troha

V centru so se hitro in pravzaprav zelo dobro prilagodili tudi na epidemijo koronavirusa. Osredotočili so se na spletne tečaje za izboljšanje fizične priprave športnih in delovnih psov. Te so sicer ponujali že od samega začetka pred štirimi leti, kar jim je šlo na roko, saj so zdajšnji resnično dodelani in so že šesta verzija tistih prvih.

"Naredili smo preobrat. Če se ne bi zgodila epidemija, bi pri razvoju tečajev gotovo zamujali. Zato pravim, da nam je prinesla tudi nekaj pozitivnega. Lani smo tečaje prodali v 65 držav po vsem svetu. Včasih se šalim, da samo še na Antarktiko nismo prodrli. Tečajniki prihajajo iz vseh delov Amerike, Kanade, iz vseh evropskih držav, Južnoafriške republike, Zimbabveja, Singapurja, Japonske, Kitajske, zanimivo, tudi iz Južne Koreje, Kazahstana ..."

V prihodnosti večji center

V ekipi Dogs4motion je devet članov, pri čemer v centru na Ravnah delujeta dve veterinarki, doktorica veterinarske medicine in diplomantka Univerze v Tennesseeju Jana Gams ter doktorica veterinarske medicine Lenka Kokovnik, ki se je ekipi pridružila sredi preteklega leta.

Charlotte Wittevronghel

Osebni Arhiv

"V prihodnosti bi radi zgradili še večji center, v katerem bi bila zbrana diagnostika, operativno zdravljenje in na koncu še rehabilitacija. Celotna veriga torej," pojasni Primož Gams. V veliko pomoč je tudi veterinarka iz Poljske, del ekipe skrbi za digitalni marketing, s pomočjo RRA Koroška študentki veterine omogočajo kadrovsko štipendijo, letos junija pa načrtujejo še nekajdnevno praktično usposabljanje za študente Univerze v Tennesseeju, ki se izobražujejo v smeri rehabilitacijske veterine. Na Ravnah si obetajo študente iz Evrope, prisoten bo tudi profesor iz Amerike, s katerim Jana Gams že nekaj časa zgledno sodeluje, pogosto jo kot predavateljico povabijo v tujino.

Primož in Jana si v prihodnosti bolj kot karkoli drugega želita, da bi bil vsak član ekipe srečen pri tem, kar dela. "Da člane ekipe spravimo na tako raven, da jih delo zadovoljuje, osrečuje. Potem je vse mogoče." Hvaležna sta tudi RRA Koroška, ki jima od vsega začetka nudi odlično podporo. "Vsem, ki razmišljajo o tem, da stopijo na podjetniško pot, bi svetoval, da so proaktivni. Če ne uspe, je vedno še ena priložnost, samo ustaviti se ne smeš. Neuspeh je samo stopnička, preko katere moramo, da pridemo do naslednjega koraka," zaključi Gams.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta