To so podjetniške ideje mariborskih posameznikov in ekip. In kaj o njih pravita izkušena vlagatelja?

Mitja Sagaj Mitja Sagaj
11.03.2024 06:00

O vročih tehnoloških idejah, predvsem pa o tem, kaj navduši in kaj odbija investotorjev podejtniške ideje, je bilo govora na dogodku mariborske startup skupnosti

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Peter Merc, Suricate Ventures, in Tunya Irkad, 500 Emerging Europe, sta v družbi Urbana Lapajneta, Tovarna podjemov, z zanimanjem prisluhnila podjetniškim idejam.
Mitja Sagaj

Tunyo Irkad iz turškega sklada tveganega kapitala 500 Emerging Europe in Petra Merca iz sklada Suricate Ventures je ekipa Start:up Maribor povabila na prav posebno izdajo Start:up Müslija, na večer, ki je bil priložnost na podjetnike in podjetniške ekipe, da v 90 sekundah, v nekakšnih ekspresnih pitchih, preverijo, kaj o njihovih podjetniških idejah menita investitorja. Kar je seveda ključna popotnica za nadaljnjo usodo produkta, ki ga razvijajo. Na kaj sta najbolj pozorna, ko ocenjujeta ideje, predvsem pa, kakšne te ideje so, vse to je ponudil ta investitorski zmenek startup skupnosti.

Urban Lapajne, direktor programov v mariborski Tovarni podjemov, ki vodi Start:up Maribor, je za ogrevanje v zanimiv večer Tunyo Irkad izzval s vprašanjem, kakšen tehnološki startup bi bila in zakaj bi prav ta postal naslednji samorog (torej podjetje z ocenjeno vrednostjo na milijardo evrov). "najverjetneje bi bila kak finančni tehnološki startup, tukaj je ogromno potenciala," je odvrnila investitorka. Petra Merca zanimajo predvsem veliki podatki, priteguje ga skrivnostnost, predvsem poslovanja podjetij z vladami in če je bil včasih prepričan, da z vladami ni mogoče sodelovati, pravi, da se je očitno motil.

Najbolj zanimivo je, ko podjetnik govori o konkurenci

Oba gosta sta sicer v vlagateljskem poslu približno tri leta; Tunya je sicer študirala industrijsko inženirstvo, Peter je izkušeni pravnik, kariero je gradil tudi v bančnem sektorju, zdaj ima svoji podjetji Lemur Legal in Fintech Factory, navdušuje ga kripto svet. Na vprašanje, kako lahko ločita le med trenutnim trendom in med tehnologijo, ki se bo obdržal, je Tunya Irkad odvrnila, da je zanjo kriterij, če je nekaj uporabno, del vsakdana v družbi, Peter Merc pa je priznal, da se je nad tehnologijo zelo enostavno navdušiti, a da v pogovoru s strokovnjaki spozna ozadje in se nato lažje odloča.

In medtem ko Tunyi Irkad pravzaprav med pitchanjem (predstavitvijo) idej podjetnikov ni mar za predstavitev samo, jo pritegne predvsem, kakšna je podjetnikova percepcija trga, kako bi podjetnik oziroma ekipa pozicioniral svoj startup na trgu," najbolj zanimiv del je, ko ustanovitelj govori o konkurenci in če o tem govori s strastjo", priznava turška vlagateljica. Peter Merc pa se še dobro spomni, kako je znal eden od podjetnikov na edinstven  način pritegniti njegovo pozornost: "Pitch, ki ga ne bom. nikoli pozabil, se je začel z besedami: 'Predstavljajte si, da ste kup dreka ...'" Šlo je menda za predstavitev rešitve za stranišče, a podjetnik je že vedel, kako pritegniti vso pozornost vlagateljev.

Si lahko predstavljate statistiko za diplomsko nalogo v desetih minutah?

In kako so znali pritegnili pozornost obeh investitorjev tokrat podjetniki v Kibli? Kristijan je to skušal predvsem z rešitvijo, s katero njegova ekipa s pomočjo umetne inteligence spreminja poslovne operacije podjetja. "Gradimo most med tehnologijami AI in vsakdanjimi operacijami v podjetjih, s čimer skrbimo za hitrejši razvoj posla," je še dejal, a je bil po mnenju Petra Merca premalo konkreten, da bi se kot investitor lahko odločil, ali bi vložil v takšno podjetje. Tunyo Irkad pa je zanimalo predvsem, kakšna je strategija ekipe za rast.

Statistika za diplomsko nalogo v 10 minutah! Takšno rešitev je predstavila Ana, ki skupaj z ekipo razvija StatWiz AI, orodje za hitro statistično analizo za diplomsko, magistrsko ali seminarsko nalogo. Odlična rešitev za dijake in študente, torej. "Nekateri posamezniki ne želijo, spet drugi ne znajo samo pretvarjati podatkov, ki jih dobijo s svojimi anketami, v analize," je prepričana Ana, ki dodaja, da vsako leto približno 10.000 študentov v Sloveniji potrebuje takšno rešitev. "Rešitev je platforma, kamor študent naloži bazo podatkov in hipoteze, skripti v ozadju pa izdelajo poročila," je dejala o rešitvi, ki so jo izdelali trije matematiki z izkušnjami v podatkovni znanosti, sama pa je del ekipe kot psihologinja. Podjetja še niso ustanovili, prvi prototip pa načrtujejo predstaviti jeseni. Petra Merca je zanimalo predvsem, kako bodo zagotavljali točnost svojega modela, kajti Chat GPT, kot je dejal, kdaj tudi "halucinira".

Vožnjo bi omogočili vsem, ki želijo voziti in so tega sposobni

Ninoslav je predstavil finančno platformo za poročanje tveganega upravljanja za digitalne oziroma kripto valute, ki so danes vse bolj priljubljene. Marko pa je s svojo rešitvijo izpostavil, da je podaljševanje vozniškega dovoljenja, predvsem pri starejših ali pri tistih, ki imajo določene telesne omejitve, danes odvisno predvsem od posameznega zdravnika. "Če zdravnik oceni, da niste sposobni za vožnjo, potem ne boste smeli voziti. A ta postopek ni standardiziran, odvisen je od zdravnika," je razložil Marko, ki je z ekipo razvil orodje, s katerim lahko zdravniki pridejo do relevantnih informacij, ali je nekdo sposoben za vožnjo ali ne. "Imamo vizijo, da omogočimo pošteno ocenjevanje vsem, ki bi želeli voziti," je še dejal. Petra Merca je zanimalo, če gre za medicinski pripomoček, kajti v tem primeru bodo potrebne še odobritve ustreznih institucij. Da naprava ne daje odgovorov, ponuja le meritve, zato pa da mora biti ustrezno umerjena, je odvrnil Marko. Potencial za napravo menda je, sploh, ker si Evropa prizadeva za uvedbo senzoričnih, motoričnih in kognitivnih preizkusov za vse, ki bi želeli voziti po 70. letu starosti.

Z vprašanjem publiki "Kaj če vem povem, da imamo samo v Mariboru vsak dan podnevi 200.000 kvadratnih metrov neizrabljenega bivalnega prostora?" je svojo predstavitev začel Aljaž. In hitro ponudil odgovor, da s svojo rešitvijo naslavlja izzive pomanjkanja bivalnega prostora. In rešitev je ...? Dvižna postelja. Možnosti za prodajo vidijo marsikje; Lahko so to manjša stanovanja, ki se gradijo danes zaradi pomanjkanja prostora, lahko gre za študentske nastanitve, lahko so namenjene starejšim, ki ne zmorejo v hiši več nadstropje višje ... "Naš edinstven dvižni mehanizem je primere za različne višine stropov in za različne velikosti postelj. Instalacija je preprosta, izdelava je lokalna," je našteval Aljaž, ki bi posteljo LiftNest v prvi vrsti prodajal investitorjem v nove večstanovanjske objekte, kasneje pa tudi končnim potrošnikom, razmišlja celo o franšizi in nadgradnji postelje v pametno.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta