Umetna inteligenca vpliva na vaša življenja bolj, kot si mislite. Vas zanima, kako?

Mitja Sagaj Mitja Sagaj
20.08.2021 06:00
Ste še zmeraj med tistimi, ki umetno inteligenco povezujejo le z roboti znanstvene fantastike? V resnici se z njo srečujete vsak dan, vsak trenutek.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA
Profimedia

Znanstveniki so v zadnjih letih na področju inteligence dosegli večji napredek, kot se morda zdi. In čeprav nekateri umetno inteligenco (AI kot okrajšava za artificial intelligence) še zmeraj povezujejo z roboti znanstvene fantastike, gre v resnici za tehnologijo, ki nam poenostavi in ​​izboljša številne vsakodnevne procese in opravila, kar nam omogoča, da v krajšem času dosežemo več.

Danes ima AI vlogo pri številnih vidikih našega vsakdana, od potovanj na delo do nakupovanja do brskanja po spletu in tudi pri domačih opravilih igra pomembno vlogo. Razvoj programske opreme za umetno inteligenco je ogromen trg in tehnologija se ves čas izboljšuje. Za lažjo predstavo, kje vse se srečujete z umetno inteligenco, na katero bi, če bi znova začel svojo poslovno pot, stavil tudi Mark Cuban, lastnik NBA licence Dallas Mavericks, v nadaljevanju pet načinov, kako AI vpliva na vaše vsakdanje življenje.

Na družbenih medijih vam družbo dela AI

Ko poroča portal Technative, strokovnjaki napovedujejo, da se bo trg družbenih medijev umetne inteligence povečal s 633 milijonov dolarjev v letu 2018 na 2,1 milijarde dolarjev v letu 2023. Ker bosta tako umetna inteligenca kot družbeni mediji vse bolj razširjeni v življenju ljudi, bo postalo tudi presečišče obeh bolj priljubljeno.

Družbena omrežja uporabljajo AI za učinkovitejše oglaševanje uporabnikom. Večina družabnih omrežij tržnikom omogoča izvajanje množičnih plačljivih oglaševalskih akcij, brez umetne inteligence pa tržniki porabijo veliko denarja za ustvarjanje in distribucijo vsebine za vsako oglaševalsko akcijo. Tehnologija umetne inteligence pa lahko celo sama piše kreativne oglase na družbenih medijih. Ti oglasi so optimizirani za ustvarjanje klikov in konverzij, lahko pa vključujejo tudi skrajšane povezave in oznake.

Umetna inteligenca določa, kaj boste videli na družbenih omrežjih.
Profimedia

Spletna mesta družbenih omrežij se za izboljšanje uporabniške izkušnje opirajo tudi na umetno inteligenco. Facebook na primer uporablja strojno učenje za prepoznavanje obrazov uporabnikov na fotografijah in zagotavljanje uporabnikom prilagojene vsebine. Snapchat uporablja tehnologijo AI za prekrivne filtre, ki se premikajo sinhronizirano z obrazi uporabnikov. LinkedIn uporablja AI za dajanje priporočil za zaposlitev in predlaganje stikov svojim uporabnikom.

AI prepoznava vsebino vaših fotografij

Umetna inteligenca prepoznava tudi kadre, tako predmete kot osebe, na fotografijah v galerijah vaših mobilnih telefonov, zato lahko posamezne fotografije danes preprosto najdete kar z vnosom ključnih besed predmetov ali imen oseb, ki so na fotografijah.

Z uporabo aplikacije Google Lens oziroma Googlova leča pa umetna inteligenca celo prepoznava to, kar gledate, in vam s pomočjo kamere na vašem pametnem mobilniku pove vse o predmetu, ki ga opazujete. Bodisi gre za stavbo, rastline, avtomobile, letala ali preprosto za besedilo, ki ga Google Lens prevede v realnem času. Za uporabnike telefonov z operacijskim sistemom Android je na voljo aplikacija Google Lens (snamete jo lahko tukaj), če uporabljate aplikacijo Google Photos (za Android ali za iOS), lahko lečo uporabite tudi za prepoznavo predmetov na že posnetih fotografijah, prav tako pa je leča na voljo tudi v iskalniku v Googlovi aplikaciji (za Android ali za iOS).

Kdaj bodo digitalni pomočniki zveneli kot ljudje?

Digitalni pomočniki, kot sta Google Home in Amazon Alexa, so v zadnjih nekaj letih postali zelo priljubljeni. Digitalne pomočnike lahko uporabljate za različne namene, vendar jih uporabniki najbpogosteje uporabljajo za narekovanje sporočil, iskanje po internetu, nastavitev alarmov in časovnikov, načrtovanje dogodkov, opomnike, predvajanje glasbe in izračune. Nekateri digitalni pomočniki ponujajo tudi avtomatizacijo doma, ki vam omogoča uporabo tehnologije za nadzor termostata, luči, garažnih vrat in drugih naprav.

Digitalni pomočniki, kot sta Google Home in Amazon Echo, razumejo vaš govor in izpolnjujejo vaše ukaze prav s pomočjo umetne inteligence.
Profimedia

Mnogi digitalni pomočniki uporabljajo AI za razumevanje odtenkov človeškega jezika. To omogoča napravam, da obdelujejo celotne stavke, ki jih izgovori uporabnik, in se odzovejo z naravnim govorom. Sposobnost naravnega jezika bo sčasoma postajala vse boljša, dokler digitalni pomočniki ne bodo zveneli tako kot ljudje.

Umetna inteligenca in strojno učenje prav tako pomagata digitalnim pomočnikom, da se izboljšajo, ne da bi za to potrebovali človekovo posredovanje. Na primer, če uporabnik iPhona pove govorni pomočnici Siri, da je pri odgovoru na zahtevo naredila napako, se bo iz teh podatkov učil in se izognil ​​ponovitvi napake. Zato ne potrebuje človeka, ki bi ga ponovno programiral, da bi odpravil napako.

Rezultati iskanj po meri uporabnikov

Večina ljudi uporablja iskalnike večkrat na dan. Iskalniki obstajajo že od devetdesetih let prejšnjega stoletja, vendar je umetna inteligenca pred kratkim začela spreminjati izkušnjo spletnega iskanja.

Ena največjih uporab AI v iskalnikih je ustvarjanje algoritmov za razvrščanje. Čeprav algoritmi za ustvarjanje in prilagajanje še vedno zahtevajo veliko človekovega truda, mnogi iskalniki za njihovo izboljšanje že uporabljajo umetno inteligenco. To vpliva na rezultate, ki jih vidite na prvi strani spletnega iskanja, pa tudi na vrstni red rezultatov.

Industrijski roboti, kot je tale Cimon, pogosto temeljijo na IBM-ovem watsonu, ki pomaga podjetjem in organizacijam predvideti prihodnje rezultate, avtomatizirati poslovne procese in optimizirati čas zaposlenih.
Focke Strangmann

Umetna inteligenca je tudi pomemben dejavnik pri nadzoru kakovosti. Tržniki si vedno prizadevajo povečati uvrstitev svojih spletnih mest pri iskanju, nekateri pa poskušajo z vprašljivimi praksami, kot so vnašanje ključnih besed in nevidno besedilo, svoja spletna mesta prebiti na vrh. Danes iskalniki uporabljajo umetno inteligenco za iskanje in kaznovanje spletnih mest, ki uporabljajo te prakse, zato seznam vaših rezultatov iskanja ne vključuje teh strani, ki za vas niso relevantne.

Spletna trgovina ve, česa si želite

Če kdaj kupujete na spletu, obstaja velika verjetnost, da je umetna inteligenca del vaše izkušnje z e-trgovino. Umetna inteligenca je del tehnologije digitalnih pomočnikov, iskanja po spletu in oglaševanja na družbenih omrežjih, ki so vse del spletnega nakupovanja. Če na Facebooku vidite oglas za izdelek, ki ste ga iskali na Googlu, gre verjetno za posledico vključenosti umetne inteligence.

Druga pomembna funkcija AI pri spletnem nakupovanju so klepetalnice, ki so običajno na voljo 24 ur na dan za odgovor na vprašanja in ponujajo rešitve za pogoste težave. Čeprav klepetalniki niso vedno tako koristni kot pogovor s predstavnikom človeka, lahko ponudijo hitro pomoč pri lažjih težavah.

AI lahko pomaga tudi pri prilagajanju nakupovalne izkušnje z zbiranjem vaših uporabniških podatkov in podatkov tretjih oseb. Če vam spletna trgovina po vašem prvem nakupu ponuja odlično priporočilo za izdelek, gre zasluga umetni inteligenci, da prodajalec ve, kaj bi vas še utegnilo zanimati.

Glasbena priporočila temeljijo na umetni inteligenci

Umetniki vsak dan naložijo več deset tisoč novih skladb v storitve pretakanja glasbe, kot je Spotify. Umetna inteligenca ima ključno vlogo pri razvrščanju vseh teh skladb in uporabnikom daje priporočila glede na njihovo zgodovino poslušanja. Spotify na primer uporablja strojno učenje za svojo storitev Discover Weekly, ki uporabnikom vsak ponedeljek ponuja prilagojene sezname predvajanja nove glasbe. To uporabnikom pomaga pri lažjem iskanju novih pesmi in izvajalcev, majhnim izvajalcem pa omogoča večjo izpostavljenost.

Glasbena priporočila spletnih glasbenih servisov nastajajo ob pomoči umetne inteliogence.
Profimedia

Spotify uporablja AI tudi za obdelavo naravnega jezika, ki analizira človeški govor. Umetna inteligenca lahko išče novice, objave na blogu in druge razprave o pesmih ali izvajalcih. Nato analizira opisne stavke, ki jih uporabljajo govorci. S temi informacijami AI razume, kako se različni ljudje počutijo glede glasbe in glasbenikov, zato lahko ponudi dobra priporočila.

Imate doma robota? Potem imate tudi umetno inteligenco

Če ste tudi sami med tistimi številnimi gospodinjstvi, ki za pomoč pri domačih opravilih stavijo na robotski sesalnik ali robotski pomivalec oken, potem v svoj dom niste sprejeli le robota, pač pa tudi umetno inteligenco. Vsi ti pomočniki namreč za svoje delovanje uporabljajo AI, prav tako pa jim strojno učenje omogoča, da se učijo na napakah, ki jih naslednjič ne ponavljajo več. Če so se danes na določenem mestu zataknili, jim AI omogoča, da se naslednjič temu mestu izognejo.

Robotski sesalnik v vašem domu deluje s pomočjo umetne inteligence in strojnega učenja.
Profimedia

Tudi če ni očitno, je umetna inteligenca verjetno del vašega vsakdana na več načinov. Nekateri strokovnjaki napovedujejo, da bo široka uporaba umetne inteligence povzročila drugo industrijsko revolucijo. Umetna inteligenca je že močno vplivala na številne vidike naših vsakodnevnih nalog. Ker bo tehnologija AI napredovala, bo v vsakdanjem življenju postala še bolj razširjena.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta