(VEČEROV GOSPODARSTVENIK ŠTAJERSKE 2023) Bogdan Kronovšek: Najlepše je, da ljudje uporabljajo naše rešitve

Mitja Sagaj Mitja Sagaj
24.03.2024 16:26

Gonilna sila družinskega podjetja Kronoterm izzive prihodnosti povezuje z električno energijo, z njenim pridobivanjem in distribucijo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Dober občutek je, ko spoznaš, da poleg rezultatov, ki se odražajo pri kupcih, pri partnerjih, tudi družba prepozna, da je to, kar počnemo, dobro," je ob prejemu priznanja za Večerovega gospodarstvenika Štajerske dejal Bogdan Kronovšek.
Andrej Petelinšek

Bogdana Kronovška, Večerovega gospodarstvenika Štajerske za leto 2023, navdihuje vse, kar je povezano s tem, kako lajšati bivanje in življenje, izboljševati stvari, tudi odnose in samega sebe. Zatorej ni le lastnik in direktor podjetja Kronoterm, temveč tudi gonilna sila podjetja, ki kar tri petine izdelkov, po večini toplotnih črpalk, ki jih izdelajo v Trnavi, tik ob izvozu za Šentrupert, proda v tujino.

Radovednost ga vodi k iskanju novih poti za razvoj izdelkov in storitev, to pa družinskemu podjetju, ki ga vodi od leta 2010, omogoča, da ostaja v ospredju tehnološkega napredka. "Vsak dan na novo ustvarjamo in pišemo nove zgodbe z našimi strankami, kupci. Zato so takšne nagrade, priznanja, prepoznanja zelo dobrodošla. Zame in za celotno ekipo. Dober občutek je, ko spoznaš, da poleg rezultatov, ki se odražajo pri kupcih, pri partnerjih, tudi družba prepozna, da je to, kar počnemo, dobro," je dejal ob prejemu priznanja.

Od hleva do mednarodne uveljavitve

Njegov oče Rudi Kronovšek, ki je leta 1976 kar v domačem hlevu začel pisati zgodovino z razvojem prve sanitarne toplotne črpalke (leta 1990 sta nato z ženo ustanovila podjetje Termo-tehnika, kjer so začeli proizvajati nove generacije toplotnih črpalk), je bil na nek način vizionar. Kajti tedaj še ni mogel slutiti, da bo zelena preobrazba tako mogočno zajela vse pore družbe in da bodo prav toplotne črpalke pomemben spremljevalec in tudi soustvarjalec zelenega prehoda. Bogdan Kronovšek zato na vprašanje, kje na poti te preobrazbe smo in kaj nas še čaka, odgovarja: "Za področje ogrevanja in hlajenja, kjer smo prisotni, vidim, da bodo toplotne črpalke še zelo dolgo z nami. So namreč odlično orodje, kajti z njimi črpamo toploto iz zemlje, zraka, vode, odpadne toplote ... od koderkoli, kjer je ta na voljo, in za to črpanje porabimo le delček energije. Nato pa ne glede na to, na kak način proizvajamo električno energijo, bodisi s soncem ali katerimi drugimi obnovljivimi viri, toplotna črpalka to štirikratno oplemeniti. V tem smislu vidimo dolgo prihodnost toplotnih črpalk."

Arhiv podjetja Kronoterm

Spomni pa tudi, da so danes te prisotne že v številnih tehničnih izdelkih, ki porabljajo električno energijo: "Dobri električni avtomobili imajo toplotne črpalke, ker ni več odpadne toplote motorja, da bi z njo ogrevali potniško kabino. Zato potrebujemo toplotno črpalko. Sušilnega stroja brez toplotne črpalke danes skoraj ni več, pojavljajo se že pomivalni stroji s toplotnimi črpalkami ... To je zdaj odlično orodje, s katerim lahko zelo učinkovito črpamo toploto od tam, kjer je na voljo, tja, kjer jo potrebujemo."

Ekipo motivira z izzivi kupcev

Kronoterm pa ni le sodobno proizvodno podjetje, pač pa tudi razvojno usmerjeno podjetje z lastnim laboratorijem. In prav inovacije postavljajo podjetje, ki je sicer prisotno v zelo tradicionalnem sektorju, v ospredje. Kaj vodi Bogdana Kronovška, s čim motivira ekipo, da mu sledi? "Predvsem z izzivi, ki jih prejmemo od naših kupcev, investitorjev, ki imajo problem in ga želijo rešiti z našimi produkti. Potem z razvojno ekipo najdemo najboljši način, kako z našo rešitvijo doseči zastavljene energetske cilje. In to nam vsem daje veselje. Še posebej potem, ko vidimo, da ljudje vse ideje, ki smo jih udejanjili, uporabljajo. To je nekaj najlepšega."

Kje vidi največje izzive v prihodnosti? "Največji izzivi bodo povezani z električno energijo, tako z njenim pridobivanjem kot z distribucijo. Vse v družbi se namreč obrača v smeri uporabe električne energije," še pravi Večerov gospodarstvenik Štajerske.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta