Vina Kupljen Svetinje-Jeruzalem poslej v lasti Mitje Herge

Darja Lukman Žunec Darja Lukman Žunec
24.02.2022 06:30

Nekdanji direktor in glavni enolog ormoške vinske kleti se je odločil za samostojno pot. Kupil je posestvo in klet znane vinogradniške in vinarske družine

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mitja Herga je na nekdanjem posestvu in v kleti družine Kupljen že lani poprijel za delo.
Darja Lukman Žunec

Do lanske pomladi je bil direktor in glavni enolog v kleti Puklavec Family Wines (PFW) Mitja Herga. A se je lansko poletje odločil za nakup oziroma prevzem vinogradniškega posestva in kleti družine Kupljen. Po smrti pionirja slovenskega zasebnega vinarstva Jožeta Kupljena (1947-2015), ki je od leta 1991 tukaj ustvaril veliko klet, posestvo in gostišče Taverna, se je namreč njegov sin Samo Kupljen, sicer direktor Bauhausa Slovenija, odločil za prodajo. V vinogradih je zdaj 70 tisoč trsov in na okoli 20 hektarjih letno pridelajo 70 tisoč litrov vina oziroma napolnijo 90 tisoč steklenic. A kot pravi Herga, tudi v bodoče, čeprav bodo na novo zasadili vsaj tri hektarje, ne nameravajo preseči letne količine 120 tisoč steklenic.

Povečati delež v tujini

"Realno gledano veliko večino vina prodamo v Sloveniji, predvsem v ljubljanskem delu, v tujino le manjši del, predvsem na Nizozemsko in Poljsko, odpira se Madžarska. Naš cilj je to razmerje spremeniti tako, da bomo 30 odstotkov prodali v tujini in 70 odstotkov doma. Okrepili bomo prodajo na Hrvaško, kjer je nekoč že bil večji trg. Taverno, ki sicer ni naša, vendar pa za nas pomeni pomembno marketinško točko, obiskujejo gostje iz Varaždina, Čakovca in Zagreba, ki bi Kupljenovo vino potem radi kupili tudi v svojih krajih," pravi Herga.

Pri delu v kleti in vinogradih enolog Mitja Herga neizmerno uživa.
Darja Lukman Žunec

Usmerili se bodo na Poljsko oziroma vse države, od koder se skozi Slovenijo vozijo ob Jadran. Taverno tradicionalno obiskujejo Avstrijci, poleti pa Nizozemci in Belgijci, ki so gurmani, in potencial Herga vidi še v angleških gostih in v ZDA, kamor bodo prve buteljke poslali konec letošnjega poletja.

Kaj je botrovalo Hergovi odločitvi za nakup posestva in kleti družine Kupljen? "Če sem odkrit, nisem imel česa takega v načrtu. Saj sem, ko sem se odločil, da ne bom več v ormoški kleti, kjer smo se sporazumno razšli, sprva načrtoval zaposlitev v tujini pri kaki večji kleti. Samo Kupljen me je poklical konec maja in v juniju sva imela prvi pogovor. Po tretjem pogovoru v juliju sem si rekel, okej, in septembra smo podpisali pogodbo ter že lansko trgatev izpeljali sami."

Blagovna znamka še pet let

Posestvo Kupljenovih je uradno prevzela Hergova domačija iz Litmerka pri Ormožu. Tako imajo zdaj skupno 28 hektarjev, poleg vinogradov tudi polja, travnike in gozd. Največ Kupljenovih vinogradov je zasajenih s sortami chardonnay, modri pinot in sauvignon. Podjetje so Hergovi registrirali tako, da bodo lahko odkupovali grozdje predvsem aromatičnih sort, ki jih sicer v prevzetih vinogradih skorajda ni.

Kupljenove blagovne znamke so uveljavljene, njegova vina so stalno dobivala priznanja na največjih ocenjevanjih, kot je denimo Decanter v Londonu. Kot pravi Herga, bodo pet let še lahko uporabljali blagovno znamko Kupljen, dobili pa so tudi pravico ekskluzivne prodaje vin v Taverni, ki predstavlja tretjino prodaje iz te kleti.

Herga: "Blagovna znamka vin Kupljen je za nas zelo pomembna. Najbolj seveda linija Stars of Styria, saj je njena prodaja zelo dobra in ima zelo visok ugled. Predvsem v Sloveniji, kjer je zelo močna prodaja v Ljubljani, na Bledu in v Kranjski Gori, zlasti v hotelih in restavracijah višje kakovosti." A bi se radi bolj uveljavili tudi na Štajerskem in v Pomurju.

Tako imenovano črno linijo vin - gre za zorjena vina - bodo nadaljevali, belo svežo linijo bodo dopolnjevali. Za družino Kupljen je bila značilna drznost v sortah, saj so denimo leta 1998 zasadili tudi merlot, ki je bil v teh krajih nekoč prepovedan, a je zdaj dovoljen. Izbira sort nasploh ni bila značilna za ta del. Herga: "Jože Kupljen je bil vizionar v tem, na kak način postaviti klet in kaj saditi, njegov sin Samo pa je bolj izražal navezanost na Burgundijo, saj je dal velik poudarek fantastični selekciji modrega pinota in chardonnayu. Posestvo ima neobičajno velik vinograd v enem kosu, ki meri 12 hektarjev, ob tem, da je zaokrožen ob kleti in vili."

Mitja Herga bo še pet let obdržal blagovno znamko vin Kupljen.
Darja Lukman Žunec

Herga stavi predvsem na odprta vrata: "Posestvo želimo odpreti za obiske. Že lani, ko smo poskusno odprli vinoteko, smo naleteli na odlične odzive domačinov in obiskovalcev. Veliko bomo gradili na turizmu individualnih gostov, ki bodo bivali drugod in bodo prišli pokusit naša vina ter se z malico odpravili na sprehod po naših vinogradih. Kar kako uro traja sprehod in ob poti sta ribnika, ob katerih bomo uredili prostor za piknike. Ob vinu beseda da besedo, ljudje se spoznajo in pomembno je, da jim kakovostno vino ostane dosegljivo. Ob njem se sprostijo, družijo in z njim je povezana tudi kreativnost."

Herga namerava že letos dajati v najem celotno vilo, ki omogoča lep način bivanja, odmik od sveta in lahko gosti tudi večje družine. Ob tem bodo dajali v najem še štiri sobe in vikend v Trsteniku. Posestvo bodo ponujali tudi za poroke, saj lahko sprejme kakih 50 do 60 svatov, in ga ta čas že urejajo za ta namen. Privabiti želijo tudi poslovna srečanja, kulturne in družabne dogodke. Ker imajo turistične ambicije, se zdi Hergi nadvse pomembno povezovanje ponudnikov v okviru turističnega območja Jeruzalem Slovenija: "Ko se pogovarjam z drugimi ponudniki, imamo prav vsi dober občutek. Pravijo, da imajo sobe rezervirane že za poletje, ko ne bo več bonov, čakamo tudi na vrnitev tujih gostov. Prizadevanje občin za promocijo turizma zelo pozdravljam. Poleg Taverne in Dvorca Jeruzalem bomo imeli s poletjem tukaj še tretjega večjega ponudnika hrane in prenočišč. Vsaj od deset do dvanajst bi moralo biti tudi vinarjev, da bi gost tukaj ostal dalj časa ter videl in pokusil čim več. Kar zadeva naše posestvo, bomo imeli vrata nepretrgoma odprta od četrtka do nedelje, čez teden pa za najavljene obiske. Želimo si, da spoznajo našo klet in posestvo, da doživijo to fascinantno pokrajino. Gost bo tako lahko spoznal nekoliko skrite kotičke med goricami, kjer je mogoče pokrajino ugledati z drugega zornega kota."

Hergovi načrti so usmerjeni predvsem v svežo linijo vin z belo etiketo, že letos jo bo pričel dopolnjevati z lastno blagovno znamko, medtem ko lastne znamke zorjenih vin ne bo imel pred letom 2024: "Pri beli liniji bomo negovali sortnost in eleganco značilnih vin za Jeruzalem, ki pa jih bomo malce spremenili z lastno interpretacijo. V maju bomo predstavili novo linijo sauvignona, modrega pinota in traminca, jeseni še renskega rizlinga in chardonnaya. Zaenkrat se ne bomo ukvarjali s peninami." Na posestvu, v prodaji in marketingu ima Herga pet stalnih sodelavcev, z delovno silo v vinogradih nima težav, morda bo kak del te ekipe redno zaposlil.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta