Zakaj ena najpremožnejših italijanskih družin stavi na italijansko tehnologijo

Pripravil: Mitja Sagaj
15.10.2023 16:55

John Elkann iz dinastije Agnellijevih v pogovoru za Sifted pojasnjuje, zakaj družinski sklad Exor vlaga v nastajajoče tehnološko okolje pri naših zahodnih sosedih

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
John Elkann,​ potomec dinastije Agnelli, je prapravnuk ustanovitelja Fiata Giovannija Agnellija. Zadnji dve desetletji ima pomembne vloge v družinskih podjetjih. Elkann je prepričan, da osnovni problem Italije ni v pomanjkanju denarja ali pripravljenosti tveganja, pač pa preprosto v pomanjkanju znanja in poznavanja tehnološkega sektorja.
Reuter

John Elkann,​ potomec dinastije Agnelli, je prapravnuk ustanovitelja Fiata Giovannija Agnellija, je bil v minulih letih resda bolj znan v avtomobilskem svetu, saj je bil predsednik Fiata, kasneje koncerna FCA, od leta 2011 pa je predsednik in izvršni direktor družinskega holdinga Exor. Elkann, sicer brat Lapa Elkanna, ki je v preteklosti ustvaril izjemno priljubljeno in uspešno linijo Fiatovih oblačil in modnih dodatkov, je prepričan, da lahko na podlagi svojih izkušenj z gotovostjo trdi, da ima italijanski tehnološki sektor težavo. Zato se je lotil prav posebne misije.

Kot je dejal John Elkann v intervjuju za Sifted v Torinu, pogovore o stanju tehnološkega sektorja v Italiji vselej spremlja frustracija o tem, da v Italiji nekako ni mogoče ustanoviti uspešnega tehnološkega podjetja. "Italija je imela izjemne tehnološke voditelje in tudi odlične podjetnike, ki pa nekako niso bili pripravljeni razmišljati drugače ali pa niso bili dovolj ambiciozni," je dejal Elkann.

Le dva samoroga v Italiji

Čeprav je italijansko gospodarstvo po ustvarjenem BDP tretje največje v Evropi, pa za drugimi državami Italija precej zaostaja na področju investicij v tehnološka in zagonska podjetja. Ta zaostanek se je zgodil predvsem v zadnjem desetletju. Potem ko je v letu 2022 zgolj en startup v Združenem kraljestvu prejel za milijardo dolarjev investicij, pa so investicije v vsa italijanska zagonska podjetja to dosegla šele v novembru 2021.

Investicije v italijanske startupe so sicer glede na leto 2021 v lanskem letu zrasle za 56 odstotkov, kar je ekosistem zagonskih podjetij naše zahodne sosede umestilo na šesto mesto najhitreje rastočih startup okolij, pa je na primer 1,9 milijarde dolarjev investicij v italijanska tehnološka podjetja še zmeraj osmina tega, kar je bilo vloženo v na primer francoska tehnološka podjetja (15,2 milijarde). In če sta v Italiji le dva samoroga (Yoox in MutuiOnline), torej startupa, katerih vrednost je ocenjena na vsaj milijardo dolarjev, jih je v Franciji 24, v Nemčiji celo 33.

Denar in pripravljenost za tveganje nista problem, manjka znanje

In Elkann je prepričan, da osnovni problem Italije ni v pomanjkanju denarja ali pripravljenosti tveganja, pač pa preprosto v pomanjkanju znanja in poznavanja tehnološkega sektorja. "Italija je v primerjavi z drugimi državami bolj podjetniško naravnan in obstaja toleranca do tveganja za podjetnike," pravi Elkann in dodaja: "Je pa pri teh podjetnikih zaznati pomanjkanje tehnoloških veščin, potrebnih za uspeh v tehnološkem sektorju. Manjka poznavanje tega tveganja, ki ga je treba sprejeti."

Elkannovo družinsko ozadje - Agnelliji veljajo za eno najpremožnejših in najvplivnejših družin - 47-letniku gotovo daje pomembno osnovo, da sme soditi o stanju tehnološkega sektorja v državi. Nenazadnje je družina Agnelli večino svojega denarja vlagala v avtomobilski posel, še vedno upravlja s Ferrarijem in ima največji lastniški delež v danes ogromnem koncernu Stellantis.

John Elkann je tesno sodeloval tudi z zdaj že pokojnim Sergiem Marchionnejem, ki je dolgo bolj ali manj uspešno, vsekakor pa ambiciozno in kontroverzno vodil italijansko-ameriški koncern po združitvi s Chryslerjem.
Reuter

John Elkan se je v upravljavske funkcije podjetja vključil leta 2003 po smrti svojega dedka Giannija Agnellija, ki je bil predsednik Fiata 30 let in se je moral takoj spopasti z izjemnimi dolgovi in rekordnimi izgubami nekoč bleščeče znamke. Od leta 2009, odkar je vključen v Exor, mu je uspelo neto premoženje holdinga povečati za osemkrat na 33 milijard dolarjev, že zadnjih pet let pa poslovni fokus iz avtomobilske panoge preusmerja v tehnološki in zdravstveni sektor.

Tudi sam je, kot diplomant torinske politehnične univerze, navdušenec nad tehnologijo in je, kot pravi, že od svojih 20 let bil vključen v tehnološki sektor, sodeloval je pri ustanavljanju internetnih podjetij. A je potem delo pri Fiatu terjalo vso njegovo pozornost.

Exorjev sklad je bil najbolj aktiven v zadnjem letu

Leto dni je zdaj tudi, odkar obstaja Vento, Exorjev sklad za podporo mladih podjetij, predseduje mu Diego Piacentini, nekdanji vodilni v Silicijevi dolini. Vento je bil v letu 2022 najbolj aktiven nevladni sklad v Italiji, podprl je 52 startupov, ustanovljenih v Italiji, in to kar v prvem letu obstoja. Exor od leta 2017 vodi tudi sklad Exor Venture, ki je usmerjen predvsem v mednarodne investicije.

Exor je po Elkannovih besedah v zadnjih petih letih v tehnološki sektor vložil milijardo evrov, del tega v tuja podjetja preko sklada Exor Ventures, del v domača preko sklada Vento, postal pa je tudi 9-odstotni lastnik njujorškega konkurenta Uberju, podjetja Via transportation. Ob tej investiciji je Exor postal tudi viden delničar Philipsa in podjetja TagEnergy, ki se ukvarja z zelenim prehodom.

Johna Elkann zdaj pravi, da bo osredotočenost sklada Vento na tehnološka podjetja v Italija manifest njegove lastne četrtstoletne strasti do tehnologije, je dejal ob tehnološki konferenci v Torinu in dodal, da se je še leta 2017 zdelo, povsem nemogoče, da bi na dogodku v Italiji gostili sklada sklada tveganega kapitala Index in Sequoia, a konec septembra letos na Italian Tech Week so bili prisotni predstavniki obeh. Nenazadnje sta tako Mike Volpi, partner v Index Ventures, in Doug Leone, partner v Seequoii, oba Italijana.

Pomembne italijanske družine prepoznavajo potencial mladih podjetij

Elkann je ob tem tudi zavrnil namige, da Exor podpira mlada italijanska podjetja predvsem zaradi finančne koristim, da bi tako tudi ločil filantropske aktivnosti svoje družine od investicij v podjetja. "Holding Exor res žene finančno povračilo, a fundacijo Agnelli po drugi strani družbeni vidik podjetij, v katera vlagamo," je dejal Elkann, ki izpostavlja, da sta zanj najpomembnejša vidika dekarbonizacija energije v velikem obsegu in cenovno dostopna ter zmanjšanje stroškov zdravstvene oskrbe.

Elkann je tudi prvi mož Ferrarija, ki sodi v nabor podjetij njegove družine.
Handout

Ker Ferrari prvi povsem električni avtomobil načrtuje šele za leto 2025, Elkann poudarja, da so avtomobili le porabniki energije, Exor pa se tudi še ne ukvarja z načini pridobivanja in distribucije električne energije. Je bil pa predvsem zdravstveni vzgib v ozadju nedavne Exorjeve 2,6 milijarde evrov vredne investicije za 15-odstotni delež v nizozemskem Philipsu, sicer tudi proizvajalcu elektronske in medicinske opreme. Elkann sicer potencial Italije v tem sektorju vidi tudi zaradi izjemno močne farmacevtske industrije in kakovostnega zdravstvenega sistema.

Čeprav je državni dolg Italije drugi najvišji v Evropi, pa je zasebnega kapitala v državi za kar 8,5 trilijona evrov, torej približno šestkrat toliko kot znašajo državni prihodki. Nemalo tega denarja je v rokah pomembnih industrijskih družin, katerih potomci v zadnjih letih že prepoznavajo pomen vlaganja v tehnološki sektor. Med njimi so družine Rancilio, istoimenskega proizvajalca aparatov za espresso, Marzoto, ki se ukvarja s proizvodnjo tekstila, Berlusconijev "family office" H14. Elkann sicer, kot poroča Sifted, ni naklonjen primerjavi Exora s "family office", holding bolj vidi kot podjetniško organizacijo in diverzificiran holding.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta