(FOTO) En odgovor je bil premalo, Maribor poražen v (pre)vročem Stockholmu

Maribor je v drugem polčasu prve tekme drugega kroga kvalifikacij za konferenčno ligo klonil, švedski Hammarby bo v Ljudskem vrtu prihodnji četrtek branil prednost s 3:1
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nino Žugelj je bil natančen z glavo. Foto: Grega WERNIG
Grega Wernig

Z dobro popotnico, tremi zmagami na treh tekmah v uvodu sezone, so se nogometaši Maribora podali na zahtevno gostovanje v Stockholm, kjer so se pred dvema letoma veselili napredovanja proti AIK-u. Mlado in evropsko neizkušeno ekipo Simona Rožmana - iz tekme na Friends Areni leta 2019 so bili v prvi postavi le Andrej Kotnik, Martin Milec, Blaž Vrhovec in Aleks Pihler - je na vroči Tele2 Areni pričakal švedski pokalni prvak Hammarby. Na razprodanem stadionu, ki sicer sprejme 32.000 gledalcev, je 7800 ljudi, manj kot polovica imetnikov sezonskih vstopnic zeleno-belih, pripravilo peklensko vzdušje.

V prvi postavi Maribora je bil v primerjavi s tekmo v Armeniji namesto napadalca Žana Vipotnika napadalni vezist Andrej Kotnik. V konici napada (na papirju) je znova začel Marko Alvir, a večji del tekme je bil tam prav Kotnik. Gala Gorenaka je v primerjavi s prvenstveno tekmo v Celju v prvi postavi zamenjal Ilja Martinović, zato se je Aleks Pihler pomaknil na svoj standardni položaj v sredini igrišča. Pri gostiteljih je na začudenje švedskih novinarjev trener Miloš Milojević znova postregel z drugačno postavo.

Švedi so dobro ustavili mariborske adute na sredini igrišča. Foto: Grega WERNIG
Grega Wernig

Prvih 15 minut tekme smo na glasni Tele2 Areni spremljali enosmerni promet, Švedi so igrali hitro, visoko na mariborski polovici, vijoličasti so bili povsem podrejeni, vrstile so se tudi napake Mariborčanov, a jih Hammarby ni kaznoval. Razmerje moči se je nato izenačilo, do priložnosti je prišel tudi Maribor, tempo igre pa je po 20. minuti, kot so napovedovali domači ljubitelji nogometa, padel. Ob za Švedsko visokih temperaturah voda iz igrišča namreč izhlapi.

Grega Wernig

V 31. minuti se je prvič na tekmi tresla mreža Maribora. Dobrih 20 metrov od gola so imeli gostitelji prosti strel, kapetan Darijan Bojanić je podal, z glavo je bil natančen Aziz Ouattara, gol pa je bil razveljavljen zaradi prepovedanega položaja. Na nevarnosti iz uigranih akcij po prekinitvah je Rožman opozarjal že pred tekmo.

Vijoličasti so do konca prvega polčasa poskušali večkrat, v zaključkih pa bili premalo konkretni. Najlepšo priložnost za Maribor je v 36. minuti po podaji iz kota z glavo zapravil Martinović. Prav črnogorski branilec je bil v središču pozornosti tudi v 42. minuti, ko so domači navijači škotskemu sodniku Nicholasu Walshu namenili žvižge. Martinović je v boju za žogo padel v kazenskem prostoru, igral z roko, sodnik pa odmahnil z rokama.

Drugi polčas so zeleno-beli začeli manj intenzivno, vseeno pa so bili podjetnejši. V 55. je za veselje na tribunah poskrbel Astrit Selmani. Hammarbyju je uspel hiter protinapad po levi strani, v Malmöju rojeni 24-letni napadalec kosovskih korenin je spretno preigral obrambo Maribora in streljal natančno za 1:0.

Vijoličasti so hitro odgovorili. V 60. minuti je Marko Alvir podal do Nina Žuglja, 21-letni koroški napadalec pa je z glavo dosegel tretji gol na zadnjih štirih tekmah, drugega v Evropi.

Grega Wernig

Nov val navdušenja je v južnem delu Stockholma sledil v 63. minuti. Obramba vijoličastih je bila izigrana, mladi Akinkunmi Amoo je podal na desno, nadaljeval je Gustav Ludwigson, Selmani pa je vtekel v pravem trenutku za 2:1. Maribor nato tudi z menjavami ni mogel resno ogroziti domačih vrat. V 86. minuti pa je po dvoboju kapetana Martina Milca in 17-letnega Williota Swedberga na robu kazenskega prostora sodnik dosodil enajstmetrovko. Samozavestno je žogo v roke vzel Selmani, Ažbe Jug se je vrgel v pravo smer, žoga pa se je od Rušana odbila v mrežo za tretji zadetek Selmanija in končni rezultat 3:1.

Grega Wernig
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta