(FOTO in VIDEO) Navijači Hammarbyja za vstopnice za tekmo z Mariborom stali v (online) vrsti

Tele2 Arena, ki sprejme več kot 30 tisoč navijačev, bo razprodana, ob covid-19 ukrepih bo na tribunah 7800 najzvestejših pristašev zeleno-belih.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Liam Ahern, Anton Höglin in Hampus Höglin so nam najprej ponosno povedali, da so tretja generacija v družini, ki navija za Hammarby, sicer klub z najmanj trofejami med tremi velikani iz Stockholma, ki pa ima zavidljivo podporo navijačev.
Miha Dajčman

Že dobrih šest ur pred tekmo, ob 12. uri, in to na delovni dan na Švedskem, so se na trgu Medborgarplatsen na otoku Södermalm, kjer je bil pred 105 leti ustanovljen Hammarby, začeli zbirati navijači v zeleno-belih oblačilih. Po pogovoru s švedskim nogometnim novinarjem, ki je vijoličaste poznal do potankosti - o tem več v nadaljevanju -, smo prisedli k trojici, ki je med prvimi prišla v enega od lokalov na jugu Stockholma ob zeleni liniji podzemne železnice, kjer se navija za Bajen, kot je vzdevek aktualnih pokalnih prvakov Švedske (druga lovorika v dolgi zgodovini kluba).

Liam Ahern, Anton Höglin in Hampus Höglin so nam najprej ponosno povedali, da so tretja generacija v družini, ki navija za Hammarby, sicer klub z najmanj trofejami med tremi velikani iz Stockholma, ki pa ima zavidljivo podporo navijačev. "Moj ded je star 95 let in odkar pomni, je hodil na tekme Hammarbyja. Ko se srečamo zdaj, ne vpraša najprej, kako sem, ampak kako je igral Hammarby," pove eden od mladeničev, ki so si, kot številni drugi navijači zeleno-belih, v službi vzeli prosti dan zaradi gostovanja Maribora.

So dolgoletni imetniki sezonskih vstopnic na Tele2 Areni, teh je v letošnjem letu že več kot 16 tisoč, odkar so na Švedskem na športnih prireditvah dovoljeni gledalci, pa jih je na domačih tekmah Hammarbyja lahko (le) 7800. "Za obračun z Mariborom je bilo zanimanje neverjetno. Res smo morali biti hitri, da smo dobili vstopnice. Postaviti smo se morali v spletno vrsto in upati, da nam bo uspelo. Nekateri od navijačev so v preteklih dneh kupici celo še drugo ali tretjo sezonsko vstopnico, da bi imeli več možnosti," nam je zaupal eden o trojice.

Za Hammarby bo tekma z Mariborom nekaj posebnega. Po 14 letih bodo svojo ekipo lahko izbranci spremljali v Evropi (lani na stadionu ni bilo gledalcev). "Ko smo dobili Maribor, smo vedeli, da je to za nas zelo zahteven žreb. Nimamo toliko izkušenj v Evropi, kot Maribor. Za nas so pojem nogometa v Sloveniji, ko pomislimo na slovenski nogomet, je najprej v mislih Maribor," razlagajo. Spomnimo jih zmage vijoličastih nad AIK-om izpred dveh let. "Takrat je Maribor premagal močan AIK, a slišimo, da se je tudi Maribor od takrat spremenil. Vseeno mislimo, da so možnosti izenačene, res pa nismo imeli sreče z žrebom," razmišljajo ob pivu. Upajo, da bodo lahko prišli na gostovanje v Maribor in pustili še boljši navijaški vtis kot njihovi rivali iz Stockholma, teh je bilo v mestu ob Dravi leta 2019 več sto.

Da so možnosti švedskega in slovenskega predstavnika v drugem predkrogu konferenčne lige izenačene, meni tudi športni novinar Viktor Asp, ki dela za nogometni portal Fotbol Sthlm, kjer podrobno spremljajo klube iz švedske prestolnice. Ob srečanju hitro povpraša, kako je z Zlatkom Zahovičem in velikih spremembah v klubu. Zanima ga, kašen manjko za vijoličaste je odhod Jana Mlakarja in dolgoletnih standardnih igralcev v Ljudskem vrtu. Razkrije tudi, da bodo proti 15-kratnim slovenskim državnim prvakom v vrstah Hammarbyja manjkali nekateri nosilci - osrednji vezist in kapetan Jeppe Andersen (rdeči karton lani v Evropi), napadalni vezist Abdul Khalili, zanj najboljši posameznik moštva, zaradi osebnih razlogov pa manjka tudi napadalec David Accam. Kakšna bo formacija trenerja Miloša Milojevića, je največja neznanka tudi med navijači in športnimi novinarji na Švedskem. Veliko pa bo odvisno od dnevne forme 18-letnega osrednjega vezista Aimarja Shera, ki za seboj nima dobre sezone, in 19-letnega napadalca Akina Amooja, ki si ga želijo vsi švedski klubi in bi lahko vijoličastim povzročal največ težav, smo izvedeli.

Okoli 17. ure se bo z otoka Södermalm proti Tele2 Areni odpravil velik korteo navijačev, napovedujejo tukaj, veliko pristašev zeleno-belih pa si bo obračun ogledalo v lokalih v okolici stadiona. Na Švedskem je tudi skupina navijačev Maribora, a so ti ostali brez vstopnic, saj gostujoči gledalci na tekmi niso dovojeni. Sinoči smo v predelu Medborgarplatsen opazili lokal, okrašen z vijolično-rumenimi lučmi, a te tam niso bile namenoma, smo izvedeli. Žlebovi in drogovi na tem območju so polepljeni z zelenimi navijaškimi nalepkami. No, severneje, v starem mestnem jedru Gamla stan pa po vprašanju, od kod prihajamo, uspeh zaželeli Mariboru, saj da se severneje ne navija za Hammarby.

Kot smo že pisali, bo na tekmi veliko odvisno tudi od spopadanja Mariborčanov z umetno travo. Asp nam je dejal, da je igralna površina prvih dvajset minut obeh polčasov zelo hitra, drsečih startov pa zaradi plastične podlage na tekmah na Tele2 Areni ni veliko, temu se bodo vijoličasti morali prilagoditi. Ko voda z igrišča ob visokih temperaturah izhlapi (danes bo v času tekme med temperatura zraka 26 in 23 stopinj celzija, na zaprtem stadionu bo sicer še topleje), pa bo igra počasnejša.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta