(INTERVJU) Matjaž Kek: Problem je, če se zadovoljiš s prvo dobro pogodbo

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
14.06.2021 07:00
S selektorjem slovenske nogometne reprezentance o novih obrazih, Euru, kvalifikacijah za Katar in vrnitvi v Ljudski vrt
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Selektor je prepričan, da bo katera od postaj do Katarja postavljena tudi v Mariboru.
Sašo Bizjak

Reprezentančno poletje je za Slovenijo, vsaj ko gre za tekme članske izbrane vrste, končano. Ne za Euro, za septembrsko nadaljevanje kvalifikacij za svetovno prvenstvo v Katarju je selektor Matjaž Kek pripravljal ekipo na dvobojih proti Severni Makedoniji in Gibraltarju. "Hotel sem preveriti nekaj igralcev, ki jim v kvalifikacijah težko kar iz nič daš minutažo. Zadovoljen sem, ker so se predstavili nekateri, ki so šli skozi vse mlajše reprezentance, po EP do 21 let pa so nas s svojimi predstavami 'silili', da jih preizkusimo. Odločil sem se za eno pravo tekmo - tista v Skopju je bila vse prej kot prijateljska. Proti Gibraltarju je bilo bolj revialno, je pa nekaj novih fantov dobilo priložnost. Zdaj približno vemo, pri čem smo. Pomembno je, da mi je trening dal pravo informacijo," se je na zadnjo akcijo ozrl 59-letni Mariborčan.

Napovedali ste iskanje rešitev v obrambi in v konici napada. Ste jih našli?

"Ne bom imel problema postaviti v igro kateregakoli od teh mladeničev, ko bodo pri starejših nastopile težave s poškodbami, kartoni, slabo formo … Največji problem je, kako vse skupaj spraviti v konstantnost. Prepričan sem, da ne bi bilo dobro, da bi kar iz polsezone v polsezono menjali generacijo. Upam pa, da mi bodo določene informacije o svežih imenih prišle prav. Fantje so bili res zagnani. Mogoče je bil kdo celo presenečen nad vpoklicem, a saj ne kličeš z danes na jutri ali zato, ker ti je nekdo simpatičen ali pa ker poznaš njegovega očeta ali strica. S svojim delom, igrami, minutažo morajo preprosto provocirati. Če se zadovoljiš s prvo dobro pogodbo, potem pa izgineš v povprečju, je to problem."

Matjaž Kek
Sašo Bizjak

V preteklosti se je rado dogajalo, da so nekateri nogometaši izpustili junijski reprezentančni termin, tokrat pa sta se odzvala tako Jan Oblak kot Josip Iličić. Kaj to pomeni za klimo v reprezentanci?

"Največ! Ti igralci so pokazali, kaj jim pomeni reprezentanca. Da to ni le neko nakladanje selektorja, kako fajn sta grb in himna. Po drugi strani dajo tudi zgled mladim, ki bodo čez nekaj časa verjetno zasedli njihova mesta. Iličić in Oblak sta z dejanji potrdila, kar sem govoril že nekaj časa. Pri Janu je bilo jasno, da v Kopru ne bo mogel igrati zaradi poškodbe, Josip pa ni hotel niti slišati, da bi odigral samo del tekme. Razumem ga. Ko trpiš celo leto, ti pride prav tekma, na kateri lahko spet pokažeš otroške navade uličnega nogometa. Lepo mi je bilo gledati, kako so šli mladi za njim."

Med novinci sta bila verjetno najbolj izpostavljena Benjamin Šeško, najmlajši debitant v zgodovini reprezentance, in Jan Mlakar, ki je marca ostal brez nastopa na domačem EP do 21 let. Sta naložba za slovenski napad?

"Zagotovo. V ofenzivnem delu je naložba tudi Luka Zahović, ki je odigral na zelo visoki ravni. Meni ni v redu, da se stalno ponavlja mladi, mladi, mladi. Saj nihče od nas ni nor, da ne bi vedeli, kaj se dogaja. Šeška smo dolgo spremljali. Prihaja iz popolnoma drugega sistema v Salzburgu, ima minutažo v Lieferingu. Kar seveda dela razliko, ko igraš proti top obrambi Severne Makedonije. Potencial je nesporen, a takih smo že imeli in jih bomo še imeli, vprašanje pa je, kako se ta potencial razvija. Tudi Jana sem spremljal dalj časa. Na začetku leta, po nesrečnih pripravah v Turčiji, ni bil videti dobro. Je pa v zadnjih mesecih dvignil raven svojih iger. Odločilno bo, kaj bo zdaj naredil. Leto neigranja bi ga spet vrglo nekaj sezon nazaj. V ofenzivnem delu je tudi Rogelj prinesel čisto energijo, agresivnost in hitrost. Karić ni podoben očetu, prisilil me je, da sem začel razmišljati o njem. Zelo zadovoljen sem tudi, kako je Jurčević v Skopju reagiral, ko se je Balkovec poškodoval že po minuti tekme. Na zelo visoki ravni je vratar Vekić - kot da se vidi, da je doma zelo blizu Jana Oblaka. Potencial je, a treba ga je razvijati. Imeli smo že velike potenciale, ki so zaradi poškodb, prehitrega odhoda v tujino ali česa drugega preprosto izginili. Nimamo tako velike baze, da bi si lahko privoščili izginjanje kar celih generacij."

Matjaž Kek 
Sašo Bizjak

Potenciali se razvijajo tudi v mlajših selekcijah. Mile Ačimović, Boštjan Cesar, Aleksandar Radosavljević … Reprezentančna piramida se je zapolnila s selektorji, ki so nogometno Slovenijo zaznamovali že kot igralci.

"Absolutno zagovarjam, da se nogomet prepusti nogometašem. Seveda takrat, ko so za to strokovno usposobljeni in pokažejo afiniteto do tega poklica. Ker je nekdo ime in je stokrat igral za reprezentanco, še ne pomeni, da je to že to. Normalen razvoj je še kako pomemben. Piramida je dobro postavljena. Saj drugače nimaš več šans. Gledal sem, kako je organizirana reprezentanca Gibraltarja. Misliš, da bodo prišli neki natakarji in turistični vodiči. A to je reprezentanca, ki je organizirana, ima strokovni štab na nivoju. Če bomo tukaj zaostali in ne bomo izkoristili super pogojev, ki jih ponuja Brdo, in vseh spektrov možnosti, ki jih danes ponuja širša stroka, bomo neumni, razlike pa bodo postale še večje. Tudi v naši ligi moramo iskati boljše rešitve. Saj ni treba iti daleč, samo čez mejo pogledaš, da vidiš, v katero smer gre nogomet. Dobro je poslušati ljudi, ki imajo izkušnje in znanje."

Je slovenska liga res razvojna, kot se rado poudarja? V njej igrajo klubi, ki skoraj cel kader napolnijo s tujci. Po drugi strani je naslov osvojil klub, ki je glavnino nosilcev igre vzgojil v lastni šoli.

Matjaž Kek v pogovoru za Večer.
Sašo Bizjak

"Upam, da liga ne bo postala liga ekstremov. Naslov za Muro je bil totalno zaslužen. Izkoristila je vso kvaliteto in potencial v svojem okolju, pozitivno klimo, znanje in izkušnje strokovnega kadra ter na originalen način prišla do zasluženega uspeha. Probleme pa bomo imeli, če se bomo zadovoljili, da bo liga samo razvojna, poligon za igralce, ki naj se čim prej pokažejo in prodajo. Ni nujno igralca takoj prodati za 200 tisoč evrov, če ga boš čez leto ali dve mogoče lahko prodal za milijon ali več. Klubska politika bo zelo pomembna. Morali se bomo začeti pogovarjati tudi o izboljšanju pogojev. Pred desetimi leti je bilo super, ko smo začeli z umetno travo in je imela mladina kje igrati celo leto. A v tej sezoni se je kar nekajkrat zgodilo, da so bili pogoji za igro na zelo nizki ravni. Zadnja tekma z gledalci na tribunah je pokazala, koliko smo v zadnjem letu in pol izgubili. In kako srečni smo lahko, da je nogomet obstal. Tisti, ki so odločali o tem, so zame, povsem politično neopredeljenega, veliki zmagovalci nogometnega dela leta."

Torej zgolj razvojna liga ni dovolj?

"Liga naj bo čim boljša, igra naj se v čim boljših pogojih, ne pa, da je poligon za iztrošene igralce, neprepričljive tujce oziroma premlade domače igralce. Je pa, jasno, vse zelo odvisno od finančne konstrukcije, ki jo imajo klubi. Že pri Mariboru, ki je zadnjih 14 let deloval v povsem drugačnem kontekstu pripravljanja ekipe, kot je primorana zdajšnja garnitura. Vidimo, da se bo dosti vrtelo okoli denarja. A to ne upraviči tega, da je nekdo prehiter, ko mu pomahajo s prvimi 100 tisoč evri. Pa nočem zdaj obsojati hitrih odhodov. Kar nekaj primerov je bilo dobrih, kot sta denimo Oblakov in Handanovićev. Veliko igralcev pa je imelo ob odhodih težave. Pri Mlakarju je dolgo trajalo, da je spet prišel na raven, ko je zanimiv za reprezentanco, potencial pa se vidi na vsakem koraku."

Vam je odleglo, ko so na zadnji tekmi prve lige navijači napolnili Ljudski vrt, ko ste v Skopju in Kopru doživeli vrvež na tribunah in ko so tudi zaključek EP do 21 let spremljali gledalci?

"Je lahko kdo, ki se tega ne bi veselil? Nogomet je obstal, čeprav je bila v nekem trenutku na televiziji le beloruska liga. Da zdaj ob upoštevanju vseh predpisov, ki so zame logični in pravilni, damo možnost ljudem, da si ogledajo tekmo v živo, je razumljivo. Si pa ne delam iluzij, da bo kar čez noč vse, kot je bilo. To ni drug šport, je pa precej drugače, ko igraš pred ljudmi. Tudi igralci, ki igrajo na najvišjem nivoju, so mi po marčevski kvalifikacijski tekmi v Sočiju to rekli. To zavedanje nas mora narediti pametnejše. Izpeljati EP do 21 let v Sloveniji je bil veledogodek. Čestitke si zaslužijo vsi - od tistih, ki so dodelili prvenstvo Sloveniji in Madžarski, do tistih, ki so sprejeli izziv, ga izpeljali. Najlažje je potrpeti, tudi če moraš odigrati tri kvalifikacijske tekme v šestih dneh, da nogomet ostane živ."

Koliko datumov ste si že obkrožili? Kaj boste najbolj podrobno spremljali na Euru?

"Nisem ravno tak frik, da bi kar skakal z enega konca na drugega. Bom pa izkoristil bližino nekaterih prizorišč in šel pogledat nekaj tekem, jih spremljal na svoj način. Ko ni zraven Slovencev, bom, ker sem povezan s Hrvaško, navijal za 'vatrene'."

Glede na zasedbo med favoriti izstopa Francija, Nemčija zaključuje dolgoletno zgodbo s selektorjem Löwom, Anglija računa na prednost domačega terena … Kdo bo 11. julija dvignil pokal?

"Res sem slab v napovedih, a Italijani s selektorjem Mancinijem postajajo zelo kakovostni. Kdo lahko kar odpiše Špance? Tu so še Skandinavci, ki lahko kaj zakuhajo. Francozi res štrlijo ven. Ni pa nujno, da je to ravno dobro. Upam, da bodo tekme kvalitetne, da bodo ponudile nogometno atmosfero, in res si želim, da bi Uefini ekipi z našim predsednikom na čelu uspelo izpeljati vse skupaj, kot je izpeljala evropsko ligo, ligo prvakov, EP do 21 let ..."

Matjaž Kek
Reuters

Poljska, Avstrija, Severna Makedonija, Hrvaška, Rusija, Slovaška … Kar nekaj znancev iz prejšnjih kvalifikacij in aktualnih igra na Euru. Koliko je grenkobe, ker Slovenije ni zraven?

"To te spremlja. Premagali smo Poljake, Hrvate, a manjka konstantnost. Težko je sprejeti, da se te ceni le po porazu na Cipru in ne po zmagi proti Hrvaški. Danes je vse bolj pomembno, da nogomet izhaja iz nekega sistema, jasno postavljene organizacije. Prebliski so včasih še šli skozi, zdaj pa bo to vse težje. Na zadnjih treningih je šlo zares. Ko sta se udarila Mlakar in Mevlja, Karić in Iličić ali Zahović in Štulac, se je videlo, da potencial vsekakor je. Zdaj moramo biti dovolj pametni in hrabri, da mu v pravem momentu damo priložnost. Pa tudi potencial mora razmišljati o tem, da ni dovolj, da ostane le potencial, se slika in prehitro zadovolji."

Kako blizu oziroma daleč svetovnemu prvenstvu v Katarju je Slovenija?

"Zdaj smo daleč, saj smo čisto spodaj na lestvici. Po Hrvaški smo bili kar evforični, proti Rusiji, predvsem takrat, ko nam je že tekla voda v grlo, igrali dobro. Tisto na Cipru pa ni bilo dobro. Taka kvalifikacijska skupina zahteva konstanto, da tudi takrat, ko nisi prepričljiv, izvlečeš pozitiven rezultat. Igralci s kapetanom na čelu jasno vedo, da si ne smemo več dovoliti, da bi izgubljali na način, kot smo v Nikoziji. Veliko je izzivov za poletje in pozitivnega pričakovanja, da bodo igralci dovolj odgovorni pri urejanju svojih statusov."

Bo katera postaja do Katarja postavljena tudi v prenovljenem Ljudskem vrtu?

"Prepričan sem, da bo. Tudi o tem v nogometni zvezi pozitivno razmišljajo. Saj ni noben toliko zagledan vase ali obremenjen z enim ali drugim koncem Trojan, da ne bi vedel, kaj je eni generaciji pomenil Bežigrad in kaj drugi Ljudski vrt. Bežigrad je bil nekaj najlepšega, kar sem doživljal kot gledalec. Ljudski vrt je bil energija in čista zmaga generacije, ki je šla v JAR. Upam, da bo tudi zdajšnja generacija našla svojo bazo, motiv in temelj."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta