(PREGLED) Kaj so pokazali novinci v Kekovi vrsti? "Ogromno dela še čaka, a nekje je treba začeti"

Marko Kovačevič
07.06.2021 06:01
Kako so na tekmah proti Severni Makedoniji in Gibraltarju minute izkoristili novi obrazi v slovenski izbrani vrsti
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jan Mlakar je v Kopru suvereno izkoristil svojo priložnost.
Fpa

Dvomov o zmagovalcu že pred začetkom dvoboja na koprski Bonifiki ni bilo, na igrišču pa je slovenska nogometna reprezentanca potrdila, da ima tudi v prevetreni zasedbi dovolj kvalitete, da gladko premaga skromni Gibraltar. S 6:0 je Slovenija premagala 195. reprezentanco na Fifini lestvici. "Dovolj visoka zmaga, da se je videla pričakovana razlika v kvaliteti v primerjavi z nasprotnikom. Fantom, stroki in vsem okoli nas čestitam, da smo zdržali težko sezono, jim želim dober dopust in da si uredijo svoje statuse. Teh deset dni je bilo le priprava za jesensko nadaljevanje kvalifikacij," je po reviji, kot jo je sam poimenoval, dejal selektor Slovenije Matjaž Kek.

Na pripravljalnih tekmah proti Severni Makedoniji in Gibraltarju je preizkusil nekaj novih moči, je pa v petek kapetana Josipa Iličića pustil na igrišču vseh 90 minut. "Nekdo mora voditi te mlade. Rad imam hierarhijo. Po koncu sezone, ki je bila zanj izredno težka, mu privoščiš, da odigra tekmo brez nekega pritiska. Superzvezdniki gor ali dol, odnos je pomemben. In ta je bil pri kapetanu pravi," je dejal selektor o prvem kreativcu slovenskih napadov, ki je v Kopru sicer zastreljal enajstmetrovko, a se oddolžil z dvema goloma (dvakrat je bil natančen tudi Andraž Šporar, po enkrat pa Jan Mlakar in Jon Gorenc Stanković).

Septembra našo reprezentanco čaka nadaljevanje kvalifikacij za svetovno prvenstvo v Katarju. "Ves čas se zavedamo, da nas čaka še ogromno ogromno dela, a nekje je treba začeti. Teh deset dni je bilo zelo dobrodošlih tako za druženje na igrišču kot zunaj njega," je še dejal Kek in poudaril, da se v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo ne bo bal postaviti kakšnega mladeniča v igro. Kaj so v junijskem terminu pokazali debitanti v slovenski izbrani vrsti?

Jan Mlakar, napadalec, 22 let
141 minut, 1 gol

Marca je selektor reprezentance do 21 let Milenko Ačimović ocenil, da ni v dovolj dobri formi za evropsko prvenstvo, njegova pomlad v Mariboru pa je prepričala prvega moža članske izbrane vrste. Član angleškega Brightona je v napadu grizel, iskal gol. Blizu je bil že v Skopju, odprlo pa se mu je proti Gibraltarju, ko je dobro kombiniral z Iličićem, Šporarjem in Zahovićem. Svojo priložnost je suvereno izkoristil.

Benjamin Šeško, napadalec, 18 let
74 minut

Benjamin Šeško je postal najmlajši debitant v zgodovini slovenske reprezentance.
EPA

Sven Šoštarič Karić, branilec, 23 let
90 minut

Po Marku in Luki Elsnerju ter Zlatku in Luki Zahoviću je slovenska reprezentanca dobila še tretjo navezo oče-sin. Sven je nasledil očeta Amirja, udeleženca Eura 2000 in SP 2002. Matjaž Kek je članu Domžal namenil 90 minut proti Gibraltarju. "Ker sem bil prvič zraven, je bilo zelo zabavno, včasih tudi napeto. Tudi malo treme sem imel," je o debiju dejal 23-letnik. Da kri ni voda, je dokazal tudi s prekrškom za rumeni karton.

"Ker sem bil prvič zraven, je bilo zelo zabavno, včasih tudi napeto," je o debiju dejal Sven Šoštarič Karić.
Reuters

Žan Rogelj, vezist, 21 let
45 minut

Ob Šoštariču Kariću edini udeleženec Eura do 21 let, ki je dobil minute v članski reprezentanci, je proti Gibraltarju vstopil, ko je bilo o zmagovalcu že odločeno, tempo igre pa je nekoliko padel. Za bolj natančno sodbo, kaj v izbrani vrsti zmore vezist, ki se je pred sezono iz kranjskega Triglava odpravil k avstrijskemu bundesligašu Tirolu in na 28 tekmah dosegel tri gole, bo treba počakati na tekme proti zahtevnejšim nasprotnikom.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.