Matjaž Kek pred tekmo s Ciprom: Odigrali smo zelo dobri tekmi, a če kdo misli, da bo tu lažje, se krepko moti

Marko Kovačevič
29.03.2021 20:12
Tekmi proti favoritoma skupine sta mimo, nocoj Slovence v Nikoziji čaka dvoboj, v katerem so točke nujne, da se sanje o velikem turnirju ne razblinijo
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Damjan Bohar je prepričan, da bo Slovenija na Cipru dobra.
Robert Balen

Kar nekaj kilometrov se je nabralo članom slovenske nogometne reprezentance v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo. Šest dni, tri tekme. Gostovanje v Sočiju ni bilo zadnje v marčevskem terminu, iz Rusije so odleteli v Nikozijo, kjer jih jutri ob 18. uri čaka dvoboj proti Cipru. "Obe tekmi, potovanja in vse, kar zdaj spada v protokol, je pustilo nekaj posledic. Trije igralci v nedeljo niso naredili običajne regeneracije, ampak so bili bolj ali manj pri fizioterapevtih. Trening bo pokazal, če se bo še kdo pridružil Mevlji in Šporarju, nihče pa še ni odpisan," iz tretje postaje do Katarja poroča selektor Slovenije Matjaž Kek.

Utrujenost sprožila rotacije

​Branilec Miha Mevlja ne bo smel igrati zaradi rumenih kartonov, napadalcu Andražu Šporarju so let na Ciper preprečile zahteve njegovega kluba, Brage, oziroma portugalski proticovid ukrepov. "Mogoče je zdaj nekomu bolj razumljivo, zakaj je v tem pospešenem ritmu, ki prinaša nekaj težav, kader širši. Zakaj je na nekaterih mestih več igralcev," poudarja Kek. Na vprašanje, kakšne bodo spremembe v slovenski enajsterici v primerjavi s tekmama proti Hrvaški in Rusiji, je odgovoril diplomatsko. Imen, razumljivo, ni razkril. "Seveda razmišljam o tem. Nekateri igralci kažejo utrujenost, velika minutaža zahteva žrtve, je pa kader dovolj širok, da se bo odprla priložnost kakšnemu drugemu."

REUTERS

Le dva kroga sta mimo pa v kvalifikacijski skupini H ni več reprezentance brez točk. Ciper je edino osvojil na domačem igrišču proti Slovaški, z Reke se je vrnil s tesnim porazom. Če je Slovenija kvalifikacije odprla proti favoritoma skupine, jo nocoj čaka vsaj na papirju lažji nasprotnik.. "Odigrali smo zelo dobri tekmi, a če kdo misli, da bo tu lažje, se krepko moti. To bo tretja tekma v manj kot tednu dni, znova se bo treba osredotočiti. Prepričan sem, da bomo videti dobro, zagotovo pa ne bo lahko," je pred uradnim treningom na stadionu GSP, kjer domače tekme igrata kluba iz ciprske prestolnice, Apoel in Omonia, dejal krilni napadalec Slovenije Damjan Bohar.

Damjan Bohar je prepričan, da bo Slovenija na Cipru dobra.
Robert Balen

​Ciper ima rep in glavo

"Kontinuiteta zbiranja točk je pot, ki te pripelje v situacijo, da lahko začneš razmišljati o velikem tekmovanju," je proti cilju pokazal selektor. In premeril nasprotnika. Ciper gola še ni dosegel, a je le enega dobil. "Gre za zelo organizirano in čvrsto ekipo, ki stoji v dobrem bloku, zna pa biti tudi zelo neugodna, če ji pustiš hitro tranzicijo. Ekipa ima glavo in rep," opozarja Matjaž Kek. In kako prebiti blok, ki ga je postavil novi ciprski selektor, Grk Nikos Kostenoglu? "Razmišljanje, da se bomo takoj zaleteli in odpirali prostor, je ena varianta, druga, da bomo z visokim presingom skušali čim prej priti do žoge. Jasno pa je, da bomo morali biti zelo natančni, osredotočeni in direktni pri ustvarjanju igre. Tudi zadaj mora biti organizacija na najvišjem nivoju, ker je Ciper s hitrimi prehodi izredno neugoden. Ima kvalitetne posameznike, zdaj še selektorja, ki jih je zelo dobro zložil," odgovarja šef slovenske slačilnice.

Robert Balen

Čeprav sta uvodna dvoboja s favoritoma skupine mimo, izkupiček točk pa dovolj velik, da sanje o velikem turnirju niso prepovedane, je naša reprezentanca na začetku poti. "Nič ne pomaga, da govoriš, kako fajn je bilo v Rusiji, kako dobro smo izgledali, kako smo premagali svetovne podprvake, zdaj je nov izziv. Zadeve morajo biti arhivirane, točke zabeležene, pred nami pa so novi izzivi. Kontinuiteta in vsakokratno dokazovanje sta kvaliteti ekipe, ki sme razmišljati o čem večjem. Korak za korakom in se bo mogoče dalo kaj narediti, optimizma in pozitive pa nam ne manjka," je zaključil Matjaž Kek, nato pa na zadnjem treningu še preveril, kakšne posledice je na njegovih varovancih pustilo sobotno ruvanje z Rusi.

3. krog kvalifikacij za SP, skupina H – danes ob 18. uri: Ciper – Slovenija, ob 20.45: Slovaška – Rusija, Hrvaška – Malta; vrstni red: Rusija 6 točk, Slovenija in Hrvaška po 3, Slovaška 2, Ciper in Malta po 1.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta