(FOTO) "Maznili smo Hrvate" ali kako je Slovenija zagrabila največjo zmago generacije

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
25.03.2021 07:01
Da nismo (le) država smučarjev, ampak tudi velika nogometna država, je po veliki zmagi v kvalifikacijah za SP prepričan Petar Stojanović, Andraž Šporar vabi na morje, Matjaž Kek pa obljublja, da bodo njegovi varovanci ostali na realnih tleh.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V devetem poskusu je le uspelo. Slovenska nogometna reprezentanca je premagala Hrvaško.
Robert Balen

Kakšen večer v Stožicah! "Včasih sem bral, da smo mi država smučarjev. Mislim, da smo zdaj pokazali, da smo tudi velika nogometna država," je pribil Petar Stojanović, bočni branilec slovenske nogometne reprezentance. Upravičeno. Slovenija je kvalifikacije za svetovno prvenstvo v Katarju začela s sladko zmago, na kolena spravila svetovno podprvakinjo Hrvaško.

Fanatičen boj in soliden nogomet

Slovenci pa je ne bodo pozabili. "Zasluženo smo zmagali, čeprav smo na začetku trpeli, ko smo pokazali preveč spoštovanja in premalo verjeli vase. Ob fanatičnem boju in želji smo prikazali tudi soliden nogomet. Verjemite, ostali bomo na trdnih tleh. Veselje ja, evforija pa ne," je dejal selektor naše reprezentance Matjaž Kek, ki bo že danes svoje varovance odpeljal v Soči, kjer jih v soboto čaka druga preizkušnja v skupini H. No, čeprav se že pripravlja na dvoboj z Rusijo, ki si po prvem krogu deli vrh skupine s Slovenijo, se je, razumljivo, z veseljem spomnil sijajne uverture. "Dolgo se ja čakala ta zmaga. Škoda, da ni bilo zraven navijačev. Zmaga je tudi za njih, za vse, ki s pozitivno energijo verjamejo in so optimistični o slovenskem nogometu," je dejal Kek.

Kako so nogometaši po zaspanem uvodu, ko so omogočili priložnosti Andreju Kramariću in Nikoli Vlašiću, ujeli prave obrate? "Verjetno jim je kapnilo, da nismo dobri, da smo slabi, prestrašeni, bojazljivi. Tudi korekcije v postavitvi so pripeljale do tega, da smo postali zanesljivejši. Mentalno je bila ta tekma najlažja za pripravo, kar se tiče vsega drugega, pa v treningu in pol po štirih mesecih premora ni enostavno. Vesel sem, da so si fantje upali in da so zdržali," je odgovoril selektor.

Na morje z dvignjeno glavo

Še posebej sladka je bila zmaga za Petra Stojanovića. Če je prejšnji teden v dresu zagrebškega Dinama, ki je v evropski ligi izločil Tottenham, poskrbel za enega največjih uspehov hrvaškega nogometa, se je zdaj podpisal še pod veliko slovensko zmago. So mu z Maksimirja že poslali kakšno sporočilo? "Zagotovo bo kaj, ko pridem v klub. Trenutno sem najbolj srečen človek na svetu. Nekaj posebnega je, ko zmagaš z reprezentanco, v kateri se ljudje spoštujejo in je zato na igrišču videti tako, kot je bilo tokrat," je žarel 25-letnik.

Bo selektor lažje hodil po Sukošanu in Opatiji?

S Hrvaško je močno povezan tudi selektor. Matjaž Kek je uspešno zgodbo spisal na Reki. "Nisem še pogledal na telefon, hrvaškega sploh nimam zraven. Športno rivalstvo je zame nekaj lepega. Več generacij je dolgo čakalo na to zmago, včasih smo hudo trpeli, bili žalostni, a se je le zgodilo. Prepričan sem, da bodo tudi ljudje na drugi strani meje znali to ceniti in spoštovati, saj smo v pravi, fajterski tekmi zmagali zasluženo. Mi smo ga dali, oni ne. Če bom lažje hodil po Sukošanu ali Opatiji, bo čas pokazal, a zdaj o tem najmanj razmišljam," se je nasmehnil Mariborčan.

Slovenska obramba je večino hrvaških napadov prekinila, še preden so zadišali po izenačenju. Miha Mevlja je bil suveren, dobival dvoboje, izbijal, ustavljala, usmerjal … Tudi Miha Blažič in ostali člani zadnje linije so z odliko opravili svoje naloge. Je to že optimalna podoba, limit reprezentance? "Limitov ne priznavam," je z glavo zmajal selektor: "saj sem že dostikrat rekel, naj mi nekdo pove, kje so meje človeškega telesa, tako mentalno kot fizično. Razvijalo se je skozi ligo narodov, začeli so si zaupati, za seboj imajo najboljšega golmana na svetu, kar je le še dodatna samozavest. Ne bi pa rad, da dobimo prizvok neke samo obrambne formacije, saj tisti, ki ste v nogometu, živite za nogomet, veste, kje se začne obramba – tudi tam je treba odgarati."

Tudi na junaka tekme ni pozabil. Sandi Lovrić je zadel za zmago. Sin hrvaških staršev, rojen v Avstriji, je osrečil … Slovenijo! Gola, svojega drugega za našo izbrano vrsto, se je razveselil. "Razveselil se je iskreno in spoštljivo. Pri Sandiju je nogometna zveza napeljala vse skupaj, odkrit pogovor s fantom pa je mene zelo hitro prepričal, da je pravi. Mogoče je njegova največja kvaliteta, ki jo je pokazal do zdaj, to, da se je zelo hitro vključil v ekipo, da je del teh fantov, te generacije," je vezista švicarskega Lugana pohvalil Matjaž Kek.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta