(INTERVJU) Max Watson: Navijači v Mariboru me še ne ustavljajo, me je pa prepoznal policist

Miha Dajčman Miha Dajčman
31.03.2022 06:01

S prvim Švedom v vrstah nogometašev Maribora smo se med reprezentančnim premorom pogovarjali o prilagajanju na slovensko ligo, boju za naslov, sanjah v Evropi, prevajanju Tavaresa v švedščino ...

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Maribor je res lep," pravi Max Watson.
Igor Napast

Tri dni počitka so v Ljudskem vrtu namenili nogometašem Maribora med reprezentančnim premorom pred zadnjimi osmimi tekmami v sezoni. "Dobro se je bilo malo odpočiti, spoznaval sem mesto. Nisem imel dobrih letalskih povezav, da bi se odpravil domov kot nekateri soigralci, a nič ne de. Uživam v Mariboru," nasmejan pove branilec Max Watson. Šved, sin Angleža, živi na Studencih, najraje se odpravi do Tete Fride, ko ga obišče dekle iz Švedske, pa podrobno raziskujeta skrite kotičke mesta ob Dravi in gostinsko ponudbo.

Pred premorom ste niz treh tekem brez zmage prekinili s pomembnimi tremi točkami brez prejetega gola proti Celju. Vam je v pripravah za zadnji del sezone zato kaj lažje?

"Seveda. Res nismo bili v dobri formi, in ko imaš kratek premor, je dobro, da pred tem zmagaš, kar nam je k sreči uspelo. Tekma s Celjani je bila zahtevna, kljub temu da smo večji del igrali z nogometašem več na terenu. Nasprotniki so se branili, zapirali so prostor, iskati smo morali rešitve. Uspelo nam je, hkrati pa smo mrežo ohranili nedotaknjeno."

Kako ste se znašli z Antoinom Makoumboujem, ko je igral na mestu libera?

"Po mojem mnenju se je ta taktika trenerja obrestovala, a sem tudi prepričan, da se ne bomo pogosto posluževali takšnih zamisli. Makoumbou je bil pomaknjen nazaj zaradi poškodb in kazni igralcev, tudi sam je bil pred tem odsoten."

Grega Wernig

V zadnjih osem obračunov odhajate z dobre pozicije, branili boste prvo mesto na lestvici.

"Vsi si želijo biti mi, vsi bi radi bili prvi. Vedno lahko govorimo o pritisku in podobnem, a tekmujemo, da zmagujemo in osvajamo lovorike. Odkar sem prišel v Maribor, smo odigrali osem zahtevnih tekem, izgubili smo več točk, kot bi si želeli, a liga je zahtevna, točke so izgubljali tudi drugi in dobro je, da smo zadržali prvo mesto. Premor je prišel ob pravem času, da se pripravimo na zaključek prvenstva. S popolno zasedbo bomo lažje dokazali, da smo najboljši v ligi."

Na Švedskem niste bili pogosto v situaciji, ko ste se borili za naslov prvaka.

"Res je. Osvojil sem drugo švedsko ligo, boj za naslov in tekme v Evropi pa so zame nekaj novega."

Opazite razliko pri pričakovanjih v klubu?

"Vedno so prisotna pričakovanja, ne glede na klub, kjer igraš. Če si v klubu, kot je Maribor, ki želi osvajati lovorike, so pričakovanja toliko višja. A pritisk si najbolj ustvarjamo sami, tako igralci kot ljudje v klubu, oboji si želimo zmagovati. Tega občutka se navadiš."

Igor Napast

Vas mariborski navijači na ulici že ustavljajo?

"Ne tako pogosto. Se mi je pa vtisnil v spomin trenutek, ko sem se odpravljal v Zagreb in sem policistu moral pokazati potni list. Prepoznal me je in mi zaželel srečo."

Kdo bo vaš najtežji nasprotnik v zaključku prvenstva?

"Nevaren bo Koper, ki je za nami le tri točke. Težko je bilo igrati v Kopru, a nam je le uspelo zmagati. Olimpija ima močno ekipo in je blizu, vzpenja se Mura, ki je igrala v Evropi. Če izgubljaš točke, ostali pa jih ne, se lahko zadeve na lestvici hitro poslabšajo. Je pa liga res zahtevna, vsak je lahko nevaren vsakomur. Točke smo izgubljali na pravih tekmah - takrat, ko so jih tudi naši največji konkurenti, haha. Res je, da v tej ligi nič ni zagarantiranega. Čaka nas še osem finalov."

Ste zadovoljni z igro obrambne linije? Ste s soigralci v zadnji vrsti že uigrani?

"Ne. Sam sem igral le sedem uradnih tekem v tej ekipi in še nekaj pripravljalnih tekem. Z vsakim treningom in tekmo se s soigralci spoznavaš in napreduješ. Potrebne bi bile še kakšne daljše priprave, da bi se povsem ujeli, a se mi kljub vsemu zdi, da se dobro razumemo na igrišču, nismo prejeli veliko golov, če izvzamemo tekmo z Aluminijem (na kateri Watson ni igral, op. p.). Morali bi ponoviti še kakšno tekmo brez prejetega gola, to bi bilo dobro za ekipo."

Na prvi uradni tekmi za Maribor je po vaši igri z roko Olimpija z enajstmetrovke dosegla edini gol na tekmi. Začetek za vas res ni bil najboljši.

"Zgodilo se je, kar se je. To je bila moja prva izkušnja z VAR-om v ligi, na Švedskem sistem še ni deloval. Žal sem imel roko nekoliko iztegnjeno in žoga me je zadela, zato je sodnik dosodil enajstmetrovko. Žal mi je, ker je bila to morda celo ena mojih boljših tekem, odkar sem prišel v Slovenijo. Upam, da se kmalu sreča obrne v našo prid."

Kaj so vam po tekmi rekli soigralci?

"Nič posebnega, le da menijo, da to ni bila igra z roko za najstrožjo kazen. Odločitev je bila za sodnika res zahtevna. Žoge nisem želel blokirati z roko, roka pa je bila tam in prišlo je do stika z žogo. Redko kdo je videl igranje z roko, posredoval je VAR in bilo je, kakor je bilo."

Andrej Petelinšek

Kar nekajkrat se je zgodilo, da sodniške odločitve niso bile v prid Mariboru.

"Prepričan sem, da sodniki delajo vse, da bi delo opravili le najboljše. Kar nekajkrat se je zgodilo, da je na naši tekmi posredoval VAR. Toda treba se je osredotočiti na ostale stvari, na tekmo in na igro. Na nas je, da se ukvarjamo s tem, da smo boljši v napadu in da bolje branimo svoj gol."

Kaj lahko vi še izboljšate?

"Uf, veliko stvari. Vedno lahko napreduješ. Kar nekaj je močnih in visokih nogometašev, bolje se moram odločati, kdaj napasti in kdaj ne. Se pa na vsaki tekmi počutim bolj udobno, dobivam občutek, kako stvari delujejo."

Kateri napadalec vam je do sedaj delal največ preglavic? V Kopru ste imeli težave z Laminom Colleyjem.

"Res je bil močan. Morda je eden močnejših nogometašev, proti katerim sem igral. Tudi napadalci Mure so dobri. Vsako moštvo ima kakšnega kvalitetnega igralca."

Kakšne so razlike med švedsko in slovensko ligo?

"Na Švedskem ima okoli polovica ekip igrišča z umetno travo, zato je tempo hitrejši. V Sloveniji pa se moštva proti nam postavijo na svojo polovico in čakajo na protinapade. Nisem veliko pričakoval od lige, saj je nisem podrobno poznal. Liga ima nekaj kvalitetnih igralcev in ekip, morda je manj moštev taktično dovršenih, kot so najboljše ekipe na Švedskem."

Zakaj ste se odločili za Slovenijo?

"Želel sem poskusiti nekaj novega. Na Švedskem sem bil vse življenje, ena od želj je bila tujina. Maribor sem poznal, vedel sem za njegove uspehe in dobro organizacijo, pa za igre v skupinskih delih evropskih tekmovanj. Rad bi igral na tako pomembnih tekmah, tudi boj za naslov je bil pomemben pri odločitvi za Maribor. Klub je dobro organiziran, razumemo se z ljudmi iz kluba in strokovnim delom moštva. Vsi mi veliko pomagajo."

Kaj menite o mestu?

"Maribor je res lep. Imaš kaj početi. V mestu so dobre kavarne in restavracije, navdušen sem nad reko, ki gre skozi mesto, tudi topleje je kot na Švedskem, kar mi je všeč. Februarja je bila tukaj z mano punca, ki se je nato zaradi dela vrnila na Švedsko, uživala sva, kmalu bo spet tukaj. Prvi mi je mesto razkazal Menno Bergsen, nato še Jan Repas, predvsem pa sva ga raziskovala s punco in to bova še počela. Upam, da bo kmalu tudi čas za obisk ostalih delov Slovenije. Navdušen sem bil nad Portorožem, ko smo tam prespali pred tekmo s Koprom."

Z Mariborom ste podpisali pogodbo za dve leti in pol. V zadnjem desetletju se je kar nekajkrat zgodilo, da so obrambni nogometaši, ki so izstopali, hitro zapustili klub v zameno za odškodnino (Jean-Claude Billong, Saša Ivković, Robert Voloder ...). Kaj so vaši cilji?

"Podpisal sem dolgoročno pogodbo, kar pomeni, da razmišljam o daljšem sodelovanju z Mariborom. Nikoli pa ne veš, kaj se zgodi. Ko sem podpisoval pogodbo, sem vedel za te prestope, a zame je pomembno, da igram dobro in se dokažem. Seveda imam tudi jaz sanje. Eden od ciljev je bil igrati v tujini, kar se je zgodilo, zdaj si želim doseči nov cilj."

Igrati v premier ligi? Imate od tam svojega idola in najboljši klub?

"Recimo. Kot mlademu nogometašu mi je bil všeč Rio Ferdinand, veliko nogometnih tekem sem pogledal. Zdaj se zgledujem po rojaku Victorju Lindelöfu, ki prav tako igra za Manchester United. Všeč sta mi tudi Virgil van Dijk in Ruben Diaz. Od vsakega nogometaša skušam vzeti nekaj dobrega. Navijam za rdeče vrage, v tem sledim očetu."

Kakšna je bila reakcija vaše družine, ko ste povedali, da se selite v Slovenijo?

"Bili so veseli zame, a tudi presenečeni, ker se zadeve v nogometu spreminjajo tako hitro. Prišli bodo na tekmo z Olimpijo. Veselim se, da jim bom lahko razkazal mesto."

Da le ne bo na tribunah znova kakšnega incidenta. Kako ste doživeli te trenutke tekme z Bravom?

"Upam, da res ne, haha. To je bila zame res nova izkušnja. Na Švedskem so navijaške skupine glasne, kaj takega pa se redko zgodi. Mislil sem, da bo tekma prekinjena. Vesel sem, da bodo že na naslednji tekmi navijači znova lahko na tribunah, saj jih bomo potrebovali. Tekme brez njih so turobne, kar smo lahko ugotovili že med zaprtji stadionov zaradi koronavirusa. Opazil sem, da imamo navijače, ki gredo na tekme kamorkoli in kadarkoli ter nas podpirajo. Lepo je, ko vidiš, da za svoj klub dajejo toliko energije, časa in tudi svojega denarja. To resnično cenim."

Ste gledali tekmi Maribora z AIK-om leta 2019 in s Hammarbyjem lani?

"Da. Moj nekdanji trener Miloš Milojević je bil takrat trener Hammarbyja, zato sem bil nekoliko bolj pozoren na ta obračun."

Je bil Milojević vez med vami in Markom Šulerjem?

"Ne bi rekel, ne vem. Sem pa Miloša prosil, naj mi pove kaj o Mariboru, preden smo se resno lotili pogovorov."

In kaj vam je dejal? Zelo dobro pozna slovensko ligo.

"Res jo dobro pozna. Iz Maribora je v Hammarby zvabil Aljošo Matka. Rekel mi je, da če bi izbiral med balkanskimi državami, bi želel biti trener v Sloveniji."

Igor Napast

Glede na angleške korenine vam je bilo usojeno, da boste nogometaš?

"Že kot zelo majhen otrok sem rad igral nogomet. Do 14. leta sem se ukvarjal tudi z rokometom, nato pa se posvetil le nogometu. Postal sem član nogometne akademije Jönköpings Södre, ki igra v drugi ligi, še pred časom pa je bil to klub v prvi ligi, takrat sem bil posojen drugam."

Raje spremljate angleško ali švedsko ligo?

"Na Švedskem nimam svojega najljubšega kluba. Vedno sem zelo podrobno spremljal angleško ligo, švedske pa ne toliko, saj ni bila tako zanimiva, tudi navijačev na tekmah ni bilo veliko. Zadnjih deset let pa je kvaliteta lige zrasla, stadioni so moderni in polni, ligo spremlja veliko ljudi. Okoli švedske lige je pravi 'hajp'. Navijam za obe reprezentanci. Ko sem bil mlajši, sem bil upornik in sem bil bolj na strani Anglije, za katero je navijal tudi oče, zdaj sem bolj na strani Švedske."

Ikona reprezentance Švedske je še vedno Zlatan Ibrahimović, ki je še starejši od vašega trenutnega kapetana.

"Res je, haha. Takšen status lahko imajo le najboljši. Zlatan je eden tistih ljudi, ki jih lahko ljubiš ali pa sovražiš. Mislim, da je naredil veliko dobrega za švedski nogomet. V našem športu je veliko poudarjanja enakopravnosti, ko pa se kdo izpostavi, ga hitro obsojajo. Zlatan je pokazal drugačno pot. Prišel je iz revnega okolja in dosegel veliko. Ne ozira se, kaj mislijo drugi."

Poznate zgodbo Marcosa Tavaresa? Te dni je z vami treniral tudi njegov sin.

"Da. Vem, da je to velika stvar, da je Tavares tukaj legenda in da je veliko naredil za klub. Igra zadnjo sezono, čaka na menjavo generacije in res bi bilo lepo, če bi na tekmi igral s sinom. Vem za njegovo biografijo, fantje v garderobi veliko govorijo o njej. Zabavajo se, na tablo so napisali, da je knjigo mogoče dobiti po znižani ceni, haha. Slišal sem, da je odraščal v revni četrti v Braziliji, z Mariborom pa je gol dosegel v ligi prvakov. Rekel sem mu, da mora knjigo prevesti v švedščino."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta